Du leser nå Dagbladet Pluss

Ayeshas valg

Ayesha Wolasmal (21) har brutt med afghanske tradisjoner, gjør karriere som norsk diplomat og går utilslørt gjennom Kabuls gater. Det har sin pris.

Blikkfang: Straks Ayesha Wolasmal beveger seg ut i Kabuls travleste markedsgate, stopper menn opp og stirrer. Mange av dem roper "hore" og verre skjellsord etter henne.
Blikkfang: Straks Ayesha Wolasmal beveger seg ut i Kabuls travleste markedsgate, stopper menn opp og stirrer. Mange av dem roper "hore" og verre skjellsord etter henne.Vis mer

||| —Jeg har aldri tidligere blitt kalt hore og det som verre er før nå, sier Ayesha Wolasmal (21) etter en tur ned markedsgata i Kabul.

Med en gang hun går ut av bilen starter mannfolka den intense stirringen, tilropene og stimlingen rundt henne. Kvinnene er det umulig å se reaksjonen til. De er gjemt bak burkaen. Ayesha vet hva hun gjør. Hun bare nekter å gi fra seg friheten. Og hun vil ha fram et poeng.

—Hvis jeg vil, kan jeg ta på meg en sekk og gli inn i mengden. Men det er ikke meg. Alle valg får konsekvenser. Jeg blir ikke akseptert i det afghanske miljøet. De blir ikke akseptert i det norske samfunnet, sier Ayesha.

Grünerløkka-damas valg og evner har ført henne til en plass høyere i det norske samfunnet enn de mest ambisiøse på hennes alder kan drømme om. Som den nærmeste rådgiveren til Kåre Aas, den norske ambassadøren i Afghanistan, traff vi henne i april på Karl Johan etter at hun på én dag hadde vært hos kongen, statsministeren og stortingspresidenten. Ayesha opptrer like gjerne i FNs korridorer i New York som i Afghanistans palasser. For tida er hun trolig den yngste viktigste i det norske diplomatiet. På veien dit har hun vært gjennom koranskole i Oslo, bodd under Talibans regime i Kabul, brutt med familiens forventninger og levd alene siden hun var 16 år.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

1 MÅNED*

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

*Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden (165 kr/mnd). Prisen ved fornyelse er inkl. 33% rabatt på begge abonnementene, fordelt på Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

PRØVETILBUD

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

**Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/mnd) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Tilbudet inkluderer papirutgaven av Dagbladet med Magasinet levert hjem hver lørdag. Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (Totalt 165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • ** Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.