Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Både fugl og fisk

Matfinken tar av som en ørn, flyr litt kråkete midtveis, men lander som ei svane.

- Dette er upåklagelig. Kjempegodt, samstemte Robinson og Fredag om forretten, pannestekte kamskjell med blomkålpuré og sprøstekte småbiter av chorizo, gressløk og en frisk salat over.

Den andre forretten, rødbetsvichyssoise med oksehalerilette, honning- og geitostpaté, en rosa suppe, litt krydret og fløyelsmyk, var også en smaksoverraskelse. Til forrettene drakk de Comte La Fond, en Sancerre-vin til 110 kroner glasset, mens de nøt peisvarmen i et kjølig designet rom med kunst av Johanne Ness.

Det var som vanlig Fredag, alltid glupsk, som valgte femretteren til kr 480. Robinson holdt seg til tre (kr 375), men var stadig borte på Fredags tallerken for å smake.

Alt lovet godt for Matfinken på Torshov - et av restaurantkonge Bjørn Tore Fursets mange spisesteder - og hvis navn skyldes forgjengeren, som før solgte bøker under navnet Bokfinken. Furset, som for øvrig også har drevet Ekebergrestauranten til suksess, får snart en ny utfordring med servering i Operaen.

Men så kom hovedrettene - og dessverre en nedtur.

Robinson spurte den rause, nordnorske kelnerdama om entrecôten var garantert mør, og fikk til svar at den hadde vært en suksess denne søndagen. Robinson heiv seg på, etter at Fredag var ferdig med tredje rett, ovnsbakt kveite med endive, mandelpotet og sidersaus.

- Ganske kjedelig, mente Fredag. Kveite, som lett blir tørr, var nettopp det.

- Eneste gleden er et par ørsmå ovnsbake mandelpoteter. Mangel på syre og spenning mellom ingrediensene. Flatt, konstaterte Fredag.

image: Både fugl og fisk

Og så var det entrecôten. Grillet med artisjokkbarrigoule.

Nedstemt opplevde Robinson den som litt seig, mens Fredag mente den var ok, om

litt for mager.

- Entrecôte skal være mer marmorert med fett, etter min mening.

- Nå? Falt den i smak, ville kelneren vite.

Til Robinson innsigelser minnet hun om at det ikke er indrefilet - men valgte å  trøste oss med sjenerøst påfyll av den  utsøkte rødvinen hun valgte for oss:

Cousino Macul Antiguas Resenas 2005 fra Chile, uten å ta ekstra 80 kroner pr. glass.

Hun bød til og med på litt dessertvin til  den utsøkte avslutningen: valnøtt- og sjokolade mille-feuilles med hyllebærsorbet og bringebær coli. Nydelig.

ARBEIDSFUGL: Matfinken holder reir blant staselige boliger skapt av byplanlegger Harald Hals i det tidligere arbeiderstrøket på Torshov.
ARBEIDSFUGL: Matfinken holder reir blant staselige boliger skapt av byplanlegger Harald Hals i det tidligere arbeiderstrøket på Torshov. Vis mer

Matfinken holder moderate priser både på mat og vin, og har opparbeidet seg stamkunder fra strøket. Her var blant andre eldre ektepar innom og spanderte på seg søndagsmiddag, og en jentegjeng som hadde det morsomt.

- Jeg ville heller ikke hatt problemer med å være periodevis fast gjest hos Matfinken,

hvis jeg bodde i nabolaget, sa Robinson, som alltid opptatt av omgivelsene.

Det er snart tre år siden vi var her sist, og da var vi faktisk heldigere med maten.

Men uansett når man besøker Torshov, hører en hyllingssang med til vår store byplanlegger Harald Hals, som skapte vakre boliger både her og på steder som

Lindern og Ullevål Hageby for et snaut århundre siden.

- Skal vi neste gang velge oss en sommerkveld? Og før vi spiser, gå en vi en tur

og beundrer arkitekturen og parkene som Torshov er så rik på?

- Det gjør vi, sa Fredag og la optimistisk til:

- Det er jo snart sommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media