Både og

Etter to barn og 16 års ekteskap våget Bent Sandvand (41) å fortelle at han var bifil.

FOR NOEN MÅNEDER SIDEN tok Bent Sandvand kontakt med Magasinet. Han ville gjerne stå fram. Med navn og bilde. Som en vanlig bifil mann fra bygde-Norge.

-  Jeg snakket med en ung bifil mann på nettet, som tenkte på å ta livet sitt. Han var fra et lite sted slik som meg, og ville heller dø enn å stå fram. Det satte en støkk i meg.

Derfor tok Bent kontakt. Han ønsket å gi det han kalte en usynlig gruppe et ansikt.

-  Bifile har få forbilder. Ikke et vondt ord om Gay Parade og liknende arrangementer, men jeg tror det blir litt voldsomt for bondegutten som vil stå fram. De klarer ikke å identifisere seg med feminine gutter i rosa skjorter. Men folk med andre legninger finnes i alle miljøer. Det kan like gjerne være din nabo.

Selv vokste Bent Sandvand opp mellom kirker og bedehus i den lille bygda Kvinesdal på Sørlandet. Han eksperimenterte med andre gutter som ung, men betegnelsen bifil eksisterte ikke i hans nærmiljø. Som attenåring traff han jenta han etter hvert giftet seg og fikk to sønner med. Legningen hans var aldri et tema. Først da han var skilt etter 16 års ekteskap, sto han fram som bifil. Han ble overrasket over hvor mange som var i samme situasjon.

-  Da jeg gikk åpent ut, ble jeg kontaktet av flere menn i nærmiljøet som fortalte at de også var biseksuelle. De er livredde for at deres kvinnelige partnere ikke skal godta det. Livredde for å miste familien og alle de er glade i. For å bli utstøtt og stemplet som en slags sexdyr som tar for seg av begge kjønn.

MANGE TØR IKKE være like åpne som Bent. En tirsdag kveld noen uker seinere sitter en håndfull menn i ring på et kontor i Oslo. Menn med ulike historier, men med tre ting til felles. De har alle delt store deler av sitt voksne liv med en kvinne. De har alle barn. Og de har alle kommet til en viktig erkjennelse seint i livet: De tiltrekkes også av menn.

I hele høst har Helseutvalget for homofile hatt et nystartet prosjekt med to samtalegrupper: En for gifte eller samboende bifile/homofile menn som nylig har gitt til kjenne sin legning. Og en for kvinnene som er sammen med en mann i en slik situasjon.

-  Å brått forelske seg i en mann skaper et indre kaos. Plutselig er man ikke den man trodde, sier psykiater Eric Rivkin som leder gruppa for menn.

Han mener at det å oppdage sin legning i voksen alder kan være en stor påkjenning.

-  Mange menn sliter med å finne en ny identitet, samtidig som de ikke klarer å vende tilbake til sin heterofile identitet. I tillegg føler man skam over sine egne følelser, og skyld overfor kone og barn.

-  VI ER PÅ INGEN MÅTE de lykkelige bi-gutta som forsyner oss i begge leirer. Alle har vært gjennom tøffe kriser, depresjoner eller selvmordstanker, sier «Kristian», en av deltakerne på gruppa.

-  Det vanskeligste med å stå fram er at jeg har såret de jeg er mest glad i. Kona og sønnen min er de menneskene jeg elsker mest i verden, samtykker «Håvard». Han har alltid visst om sin bifile legning.

-  Jeg trodde jeg kunne leve det bort. Inntil for tre år siden ville jeg heller hoppet fra et fjell enn å fortelle det til kona. Selv om stigmatiseringen av homofile og bifile er mindre i dag, sitter følelsen igjen at det vil kaste skam over familien å komme ut, sier han.

Etter mange års ekteskap klarte han til slutt likevel ikke å holde det skjult.

-  Jeg gikk inn i en dyp depresjon. Det måtte fram.

«Kristian» derimot, forsto ikke at han var bifil før han rundet førti. Da gikk han inn i en depresjon.

-  Jeg begynte i terapi. Jeg visste at det var noe som skurret, men at jeg var bifil kom som et stort sjokk. Det hadde vært enklere om jeg hadde visst det hele livet, sier han. Han mener bifile mangler noen å identifisere seg med.

-  Det finnes ingen offentlige bifile personer på linje med de homofiles Per-Kristian Foss. Til slutt fant jeg andre i samme situasjon på nettstedet Gaysir. Det var en stor lettelse.

Deltakerne på gruppa mener det er vanskelig være åpen om at man er bifil i et forhold.

-  En bifil legning er jo en trussel mot enhver parrelasjon. Kvinnen må leve i vissheten om at mannen kan finne en annen, mener «Kristian».

-  Kona mi følte det som et stort svik, sier «Arve».

«Kristian» mener egen fordømmelsen er verst.

-  Jeg har vært åpen mot kona og møtt forståelse. Jeg har prøvd ut min tiltrekning til menn, men er forhåpentligvis på vei tilbake til familien, sier han.

-  IDENTITET SPILLER en avgjørende rolle for mennesker. Ved å snakke med andre i samme situasjon kan menn med en annen legning forstå seg selv bedre, og lære å godta den de er, sier Rolf Angeltvedt som er faglig og administrativ leder for Helseutvalget for homofile. Han forteller at bifile er en sårbar gruppe.

-  Bifile har en høyere andel av selvmord, rusmisbruk og usikker sex. Mange har vært gjennom flere runder med familieterapi. Hvorfor fungerer ikke samlivet? Hvorfor har vi ikke sex lenger? Mange velger å leve et dobbeltliv, forteller han.

Nettstedet Gaysir er ett av stedene menn kan treffe andre menn til samtale eller for å avtale sex. Temagruppa «gifte bisexuelle menn» alene har nærmere 300 medlemmer.

-  Er bifile menn oftere utro enn andre menn?

-  Vi vet ikke om det er mer eller mindre utroskap enn blant heterofile menn. Men vi følger med på treffsteder på nettet, og møter gifte menn som har sex med menn på si. Menn som ikke er åpne om sin legning er også ofte de som er dårligst til å beskytte seg, og vi prøver å få dem til å ta særlig HIV-problematikken på alvor, sier Angeltvedt.

-  Hva med bifile kvinner?

-  Det er ingen grunn til å tro at de ikke sliter med de samme problemene i forhold til familien som menn. Men det er vanskeligere å få støtte til tiltak for kvinner fordi de ikke er så utsatt for HIV. I høst har vi kunnet gi kvinner som er sammen med bifile menn et tilbud. Det kom i gang etter henvendelser fra menn som ikke visste hvordan de skulle ivareta sine koner, og fra kvinner som ikke visste hvordan de skulle forholde seg til at mannen tenner på andre menn.

PÅ ET KONTOR I OSLO sitter ei lita gruppe med kvinner i ring. De har hver sin historie, men med en ting felles: De har alle i årevis levd sammen med en mann. Som viste seg å elske også andre menn.

-  Jeg kom over et bilde av mannen min i badebuksa på et nettsted hvor menn søker menn, og fant også bilder av menn han hadde sett på, forteller «Anne».

-  Det hadde føltes mer verdig om han hadde fortalt det selv. Selv om sannheten kan være vanskelig, sier hun.

-  Etter tolv år fikk jeg beskjed av mannen min at han ville skilles. Ett år seinere fikk jeg vite at han hadde vært tiltrukket av menn. Et sjokk, sier «Elin».

-  Jeg føler meg lurt og sviktet. Jeg har brukt mange år på et forhold som ikke var det jeg trodde.

-  Jeg føler meg ikke lurt. Jeg har aldri tvilt på kjærligheten mellom meg om mannen min, sier «Siri»:

-  Mannen min har lurt seg selv. Han har vokst opp i et miljø hvor det å stå fram var utenkelig, og har holdt sin legning skjult for å opprettholde et bilde av hvordan han burde være.

Hun fortsatt gift, på tross av at mannen bor i en egen leilighet og har forhold til andre menn.

-  Enkelte har problemer med å forstå at jeg kan leve sånn. Men jeg er veldig glad i mannen min og han i meg. Han har vært livredd for å miste meg og barna. For at han skal kunne komme videre i livet må han få tid til å utforske og bli kjent med andre med samme legning. Vi har prøvd å få til det umulige, å fortsette å være mann og kone. Men jeg har innsett at det aldri vil bli noe A4-ekteskap, sier hun.

-  Disse kvinnene har opplevd at hele deres verden har blitt snudd på hodet. Å kunne dele tanker og følelser er viktig for å kunne forstå mannens posisjon, og det har gjort det lettere for kvinnene å finne løsninger på situasjoner de har følt har vært fastlåste, sier gruppas leder, psykiater Kari Helvig.

TILBAKE I DEN lille bygda Feda på Sørlandet drikker Bent Sandvand kaffe sammen med mora Solveig, faren Kåre, sønnen Dani og venninna Line Ravn. Bent grudde seg lenge til å fortelle om legningen sin til familien, særlig til barna.

-  Men det gikk mye lettere enn fryktet. Sønnen min sa bare «so what?»

-  Pappa tok med meg og broren min til en kafé, forteller sønnen Dani.

-  Han sa han hadde noe viktig å si. Jeg trodde han skulle komme med noe alvorlig. Og så sa han bare at han likte både damer og menn. «Å ja», sa jeg bare. I dagens samfunn er ikke det å ha en annen legning så rart. Jeg tror nok han hadde forventet mer sjokk.

Bents mor Solveig hadde samme reasjon.

-  Jeg fikk vite tre dager i forveien at det var noe han ville fortelle, og jeg gikk og grudde meg. «Godt det ikke var kreft!» var det første som glapp ut av meg.

Hun hadde aldri hatt noen anelse.

-  Det er synd vi ikke skjønte det før. Kanskje kunne vi ha hjulpet han.

-  Hvordan ville du ha reagert dersom Bent kom hjem med mannlig kjæreste?

-  Det ville kanskje blitt litt rart i begynnelsen, men det er klart vi hadde godtatt det. Så lenge Bent har det fint, har jeg det fint.

Bent spurte familien om lov til å stå åpent fram.

-  Det er jo en risiko i et lite bygdesamfunn. Men så langt er det meste jeg har opplevd positivt. Kamerater synes det er tøft at jeg tør.

Line har gjort noen andre erfaringer.

-  Mange her på bygda snakker om det. Også i negative vendinger. Men de fleste er bare nysgjerrige. Jeg tror skepsisen kommer av at folk vet for lite.

Bent tror neppe han hadde stått fram dersom han fremdeles var gift.

-  Som fraskilt har jeg bare meg selv å ta hensyn til. Jeg tror garantert at det å stå fram som bifil gjør det vanskeligere for meg å få ny dame. Dette er nok ikke den beste kontaktannonsen.

Alt i orden: Dani har akseptert at pappa liker menn. Han tror faren hadde forventet at han skulle bli sjokkert.