Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Bagatelliserer overgrep gjort av kvinner

Oppdages sjeldnere, men kan skade offeret mer.

STORE MØRKETALL: Barn som sier i fra om overgrep utført av kvinner blir oftere ikke trodd. Det er også en del voksne menn som oppgir at en mann sto bak, selv om det i virkeligheten var en kvinne. 

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
STORE MØRKETALL: Barn som sier i fra om overgrep utført av kvinner blir oftere ikke trodd. Det er også en del voksne menn som oppgir at en mann sto bak, selv om det i virkeligheten var en kvinne. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

DENNE UKA BLE TO KVINNER kjent skyldige i å ha deltatt i overgrep og medvirkning til overgrep mot fire barn under 14 år sammen med to menn. Det var to foreldrepar som sto tiltalt for voldtekt og gjentatte overgrep. En tredje mann er tidligere dømt i saken. I Norge er det svært sjelden at overgrep mot barn utført av kvinner kommer til overflaten. Saken i Alvdal er unik.

Overgrep utført av kvinner rapporteres nemlig ofte ikke og bagatelliseres når de gjør det, både av profesjonelle og vanlige folk. Mørketallene anslås å være store.

- Det finnes en del myter styrt av kollektive oppfatninger av at kvinner ikke passer inn i kategorien «seksuell overgriper», dette kan prege profesjonelle og andre og har ført til at man ikke har vært like bevisst dette problemet. Det er viktig med en bevisstgjøring slik at det blir enklere for offer å fortelle om overgrepet og bli trodd slik at man kan tilpasse behandling av offer og overgriper, sier Gunhild Nystad Haugland til Dagbladet, som etterlyser mer forskning på området. NÅR KVINNER FORGRIPER seg på barn får det ofte større negative konsekvenser for offeret. Overgrepene ser ut til å ligne overgrep begått av m enn, de er ikke mildere, og kan i enkelte tilfeller se ut til å være mer voldelige, kommer det fram i en ny artikkel i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, skrevet av forskerene Nystad Haugland, Ingrid Elisabeth Nygaard, Jone Solberg Vik og Torill Christine Lindstrøm ved Psykologisk fakultet ved Universitetet i Bergen.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?