Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Bangkok

Fram til nyttår skal vi presentere 20 byer fra boka «Verdens viktigste byer» av reiseguruene Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. I dag:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Bangkok er en by i forandring. Nye bygg skyter opp i stål, glass og polert marmor, de er luftavkjølte og luksuriøse med internasjonal design. Men like rundt hjørnet finnes Asia som det var før, med tradisjonelle markeder, trengsel, shopping, mat, musikk, dans og fornøyelser og store severdigheter. Få byer lever med slike motsetninger som Thailands hovedstad. På den ene siden har byen et ufortjent rykte som eksosforgiftet trafikk-kaos med Østens største sex-marked. På den annen side står byens praktfulle templer. Det vakreste er Wat Phra Keo, tempelet for jade-Buddhaen i Grand Palace. Et av de mest folkelige er Wat Pro med den 46 meter lange liggende Buddha.

  Historie
Bangkok ble gjort til hovedstad i 1782, noen år etter at den forrige hovedstaden, Ayuthaya, ble plyndret og rasert av en hærstyrke fra Burma. Hovedstaden ble grunnlagt av Rama 1., den første kongen av Chakri-dynastiet. I 1868 ble Rama 5., Chulalongkorn, konge av Siam. Chulalongkorn var en fremtidsrettet og reiseglad konge. To ganger besøkte han Europa. På sin andre reise, i 1907, gikk turen helt til Nordkapp. Kongen har selv beskrevet sin reise i boka Reisebrev fra Norge. Bokas thailandske tittel er Klai Baan, som best kan oversettes med «Langt hjemmefra». Bangkok ligger 40 kilometer fra munningen av Chao Praya-floden. I den første tiden var byen omgitt av forsvarsmurer, den var gjennomskåret av tallrike kanaler, og de fleste husene sto på pæler. Moderniseringen, som startet etter Chulalongkorns reiser i Europa, skjøt for alvor fart i 1950-årene. De fleste kanalene ble fylt igjen, det ble anlagt brede gater, og ny «vestlig» bebyggelse skjøt opp. Dagens Bangkok er en moderne by. Trafikkproblemene som tidligere gjorde det til et mareritt å forflytte seg fra ett sted til et annet, er redusert med bygging av tunnelbane og det nye «Skytrain». De luftavkjølte togene går høyt over gatene, linjenettet dekker det meste av de mest besøkte delene av den indre byen, og byr på rimelig sightseeing i tillegg til rask transport. Grand Palace I sentrum av byen ligger Grand Palace, Bangkoks største og vakreste tempelanlegg. Det består av en rekke templer med fargesprakende mosaikker, gullbelagte stupaer med himmelstrebende tårn, mengder av gullbelagte statuer og mektige «djevler» med truende øyne. Den muromkransede tempelbyen ble oppført på 1700-tallet, etter at hovedstaden var flyttet fra Ayuthaya til Bangkok. Det sentrale tempelet er Wat Phra Keo, tempelet for jade-Buddhaen. Dette tempelet huser Thailands lykkebringende symbol, en statue av Buddha skåret ut av jade. Buddhaen er 60 cm høy og sitter i en glasskiste på en rikt ornamentert trone av gull. Tre ganger i året kommer kongen av Thailand til Grand Palace for å skifte kappe på den lille Buddha-figuren. Den har én kappe for den varme sommeren, en annen for regntiden og en tredje kappe for den kalde årstiden. Ved siden av tempelet med jade-Buddhaen står den forgylte stupaen, Phra Si Rattana Chedi. Den inneholder en av landets helligste relikvier, en bit av Buddhas brystben.
  Buddha i gull
Tempelet Wat Traimit har en av verdens mest kostbare helligdommer, en statue av tiggermunken Buddha laget av 5500 kilo gull. I flere hundre år var den tre meter høye statuen dekket av et lag med gips, og ingen visste om gullet før det ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1953 da statuen skulle flyttes og en kran mistet den i bakken. Wat Traimit ligger i skjæringspunktet mellom gatene Charoen Krung og Yaowarat Rd. En annen Buddha man ikke bør gå glipp av, er Den liggende Buddha i Wat Pho, like sør for Grand Palace. Wat Pho er Bangkoks største og eldste tempel. Statuen av Den liggende Buddha er 46 meter lang og 15 meter høy. Den er laget av murstein og pusset med sement. I det ytre er den dekket fra topp til tå med glitrende gull.
  Jim Thompsons hus
Jim Thompson kom til Bangkok fra Amerika i tiden etter annen verdenskrig for å tjene penger på silke. På sine reiser omkring i landet og i nabolandene Kambodsja, Burma, Malaysia og Kina kjøpte han opp kunstgjenstander, antikviteter og tradisjonelle møbler. I 1967 forsvant han under mystiske omstendigheter på en reise i Malaysia. Da årene gikk og Jim Thompson ikke lot høre fra seg, ble hans bolig, seks tradisjonelle trehus i den rolige gaten Soy Kasem San, gjort om til museum. Amerikaneren Jims hus er paradoksalt nok ­ et av de få steder hvor man kan oppleve stemningen i et tradisjonelt thailandsk overklassehjem.
  Khao San Road
Khao San Road er Asias mest berømte backpackergate. Den korte gaten har et stort antall barer og kafeer, om lag 200 hoteller og rimelige overnattingssteder, reisebyråer, internettkafeer, frisører og skreddere og alle slags gateselgere og utsalgsteder for suvenirer, falske studentkort og falske merkevarer. Gatens historie som tilholdssted for backpackere begynte i 1982, da Thailand feiret den buddhistiske kalenders 2525-årsjubileum. Da det ikke fantes flere rimelige hotellrom å oppdrive i byen, begynte innbyggere i Khao San å leie ut rom til ryggsekkturistene som strømmet inn til byen. Og siden har backpackerne overtatt.
  En utflukt til Ayuthaya
Thailands gamle kongeby, Ayuthaya, ligger 80 kilometer nord for Bangkok. Ruinene av byen ligger på en kunstig øy. Av hensyn til forsvaret av byen ble det gravd kanaler mellom elvene som flyter forbi. En båttur omkring den gamle hovedstaden gir et godt inntrykk både av livet på elven og av det som er igjen av den gamle kongebyen. På 1600- og 1700-tallet mottok kongen av Siam handelsmenn og utsendinger fra Portugal, Nederland, England og Kina i Ayuthaya, og alle priste byen som den vakreste under solen. Hvor man nå ser vegger og tak av gamle murstein, var det den gang gull og fargerike mosaikker. Hvor det nå er åpne plasser mellom halvt nedfalne murvegger, var det et yrende folkeliv med velkledde mennesker og vakre statuer dekket med gull og kostbare steiner. Ayuthayas status som kongeby fikk en brå slutt i 1767, da byen ble inntatt og plyndret av en burmansk hærstyrke.
  Annet av interesse Nasjonalmuseet, like nord for Grand Palace, har omfattende utstillinger av thailandsk kunst, håndverk og historie. Blant museets klenodier er vognene fra kongelige begravelser, dørene fra Wang Na-palasset og et 150 centimeter høyt Buddha-hode i bronse. Kong Bhumibols fotografiske museum inneholder bilder tatt av kongen, som er en ivrig amatørfotograf. Museet ligger i den vakre Dusit-parken. Vimanmek-paleet er et tre etasjer høyt trehus i Dusit- parken. Palasset ble tidligere brukt av kongen og hans kvinner. Palasset rommer bl.a. den første skrivemaskin med thailandsk alfabet og en rekke fotografier av de kongelige. Den mytiske skikkelsen Apsonsi, på den øvre terrassen til Wat Phra Keo, er halvt kvinne og halvt løve. Den forgylte statuen er en av Thailands mest fotograferte. Demokratimonumentet, på Ratchadamnoen Klang, er utstyrt med en rekke detaljer som symboliserer datoer for viktige hendelser i Thailands demokratiske utvikling. Kickboksing kan oppleves på Lumphini Stadium (tirsdag, fredag og lørdag) og på Ratchadamnoen Boxing Stadium (mandag, onsdag, torsdag og søndag). Pak Khlong-markedet på vestsiden av Chinatown har byens beste utvalg av orkideer, sjasminer, lotuser og andre blomster. Chatuchak-markedet i forstaden Chatuchak er Thailands største marked, med om lag 6000 boder med et utvalg som omfatter det meste av mat, klær, dyr, antikviteter og lokalt håndverk fra ulike deler av landet. Damnoen Saduaks flytende marked, ca. ti mil vest for Bangkok, holder til i en labyrint av trange kanaler. Fra små trebåter selges frukt, grønnsaker og forfriskninger. Markedet, som åpner tidlig på morgenen, er langt mer ekte enn markedene nærmere byen.
(Tekst og kart er hentet fra boka «Verdens viktigste byer - 52 magiske reisemål» av Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. Gjengitt med tillatelse av Kagge Forlag.) Her finner du samlesida for alle byene. Neste by ut: Barcelona.
  solvi.glendrange@dagbladet.no

Religion: En av mange Buddha-statuer i tempelanlegget Grand Palace. Foto: Fredrik Naumann
Hektisk: Trafikkproblemene gjorde det tidligere til et mareritt å forflytte seg i Bangkok. Med tunnelbane og nye «Skytrain» er problemet borte, selv om det ennå er hektisk i bygatene. Foto: Fredrik Naumann
Arkivfoto: Gro Rognmo
Oppvisning: En prosesjon av femti båter, med 2000 menn i kunstferdige kostymer, glir sakte nedover Chao Phraya-elva i Bangkok. Foto: Scanpix

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!