Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

- Barn som spiller lurer ikke på noe, annet enn når de skal få spille mer

Skal barna bli kreative, må vi gi dem noe å lure på.

NYSGJERRIGHET SKAPER KREATIVITET: - Mange av de barna jeg har møtt som bruker all tid til spilling, lurer verken på noe av det vi driver med på skolen, eller er nysgjerrige på noe av det vi opplever sammen eller hører om. Det eneste de lurer på, er når de kan få sette seg ned og spille mer, skriver lærer Håvard Tjora. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock
NYSGJERRIGHET SKAPER KREATIVITET: - Mange av de barna jeg har møtt som bruker all tid til spilling, lurer verken på noe av det vi driver med på skolen, eller er nysgjerrige på noe av det vi opplever sammen eller hører om. Det eneste de lurer på, er når de kan få sette seg ned og spille mer, skriver lærer Håvard Tjora. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock Vis mer

Det er ikke uvanlig å høre foreldre og eksperter si at det er sunt at barn kjeder seg. Kjedsomhet skaper kreativitet hevdes det. Det er riktignok ikke alltid det virker slik, når man har voksenbesøk og ungene sleper seg rundt, mens de gjentar at de «kjeeeeder» seg. Kjedsomhet er forbundet med mistrivsel. Det skaper et ubehag. Og det er nettopp det barna viser med hele seg, når de ikke kommer på noe å gjøre. Gjennom årtusener med evolusjon, har vi utviklet en kropp som er laget for bevegelse, og fått planetens mest velutviklede hjerne. Fra naturens side er vi spesialisert til å bruke kroppen vår, og utfordre hjernen. Når ingen av delene utfordres, kjennes det feil.

Noen barn er kreative, og flinke til å sysselsette seg selv. Andre trenger mer hjelp for å komme i gang. Felles for alle, er at med en gang de er i gang med noe nytt, slutter kjedsomheten og ubehaget. Hjernen krever sysselsetting, og drivkraften som gir oss stadig nye ting å okkupere hjernen med, er nysgjerrighet. Nysgjerrighet og kreativitet er nært forbundet. En som blir nysgjerrig på noe nytt, vil også umiddelbart begynne å tenke ut hvordan hun skal finne ut av det, om det er å lage en ny matrett, eller hvordan få skiftet lyspæra som henger høyt over trappa. Det har dukket opp en utfordring, da kobles automatisk kreativiteten på.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

PLUSS TIL 1. AUGUST

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP PLUSS TIL 1. AUGUST

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

PLUSS TIL 1. AUGUST 1 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?