Barnebarnet om Jacob Bjerknes' ukjente oppdrag med atombomben og i Vietnam: - Vi visste jo at han var berømt over hele verden. For oss var han bare bestefar

Den norske professoren Jacob Bjerknes var i hittil ukjent tjeneste for USA før atombombeangrepene mot Japan og under Vietnam-krigen. 

BERØMT: Her er Bjerknes på det som trolig var et kombinert jobb- og ferieopphold i Japan. Japanske forskere tok bilder av møtet med den verdensberømte meteorologiprofessoren. Foto: Fra Bjerknes' private samlinger
BERØMT: Her er Bjerknes på det som trolig var et kombinert jobb- og ferieopphold i Japan. Japanske forskere tok bilder av møtet med den verdensberømte meteorologiprofessoren. Foto: Fra Bjerknes' private samlinger Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg visste at han hadde vært involvert i krigen på et vis. Jeg visste at han hadde vært involvert i Stillehavet, sier Anne Kamsvaag (56) til Dagbladet.

Kamsvaag er barnebarnet til den norsk-amerikanske meteorologiprofessoren Jacob Bjerknes – en av Norges mest respekterte og hedrede forskere noen gang. Dagbladet avdekket lørdag hvordan Bjerknes var involvert i de topphemmelige forberedelsene til atombombeangrepene mot Japan i 1945.

- Antagelsen var at han var involvert i værmelding – når de flyttet skip og fly over havet var det selvsagt viktig å ha kunnskap om været. Det var viktig strategisk. I den grad noen tenkte på det så tenkte vi at det var «selvsagt». Selvsagt trengs meteorologer, sier Kamsvaag.

Da Anne Kamsvaag ble født, var Jacob Bjerknes professor i meteorologi ved UCLA-universitetet i Los Angeles. Der hadde han bygget opp meteorologisk fakultet fra grunnen av. Han og kona Hedvig hadde bosatt seg i USA da Nazi-Tyskland invaderte Norge mens ekteparet Bjerknes var i USA på foredragsturne. Da USA ble involvert i 2. verdenskrig hadde Bjerknes raskt blitt hyret av det amerikanske luftforsvaret. Etter flere års tjeneste som sivilt ansatt «spesialkonsulent» var Bjerknes i 1945 blant en liten gruppe verdensledende eksperter som ble sendt til stillehavsøya Guam i forberedelsene til verdenshistoriens mest dødelige bombeangrep.

- For oss var han bare bestefar. Vi visste jo at han var berømt over hele verden. Men noen ganger glemmer du at bestefaren din var mer enn bare bestefar.

Flyttet ikke hjem igjen

Jacob og Hedvig Bjerknes kom til USA i 1939. Opprinnelig skulle de to på foredragsturne. Men Nazi-Tyskland invaderte Norge, og paret bestemte seg for å bli i USA. Der ble Jacob Bjerknes en av verdens fremste meteorologer, og paret bosatte seg i et flott hus med stillehavsutsikt i Santa Monica.

- Jeg har hørt at de diskuterte om barna eller andre skulle bli med til USA.
Situasjonen i Europa var ustabil, derfor bestemte både bestefar, bestemor, onkelen og moren min seg for å dra. Da krigen var over hadde han begynt på UCLA, og for mye hadde skjedd, sier Anne Kamsvaag.

Selv er Kamsvaag er født i Bergen, og har besøkt Norge flere ganger – seinest i fjor sommer. Hun husker besteforeldrene godt, og var stadig vekk på besøk hos dem.

RADARPAR: Jacob og Hedvig Bjerknes - unge og forelsket. De to holdt sammen hele livet. Foto: Fra Bjerknes' private samlinger
RADARPAR: Jacob og Hedvig Bjerknes - unge og forelsket. De to holdt sammen hele livet. Foto: Fra Bjerknes' private samlinger Vis mer

- Vi bodde to kilometer unna, og var hos dem hele tiden, sier hun til Dagbladet.

- Bestefar var til stede – samtidig som han ikke var det. Han var utrolig opptatt av forskningen sin, og hadde ingen interesse for dagligdagse gjøremål eller hendelser. Bestemor var «fru professor» - det var liksom jobben hennes. Hun holdt styr på alt det praktiske i livet hans, slik at han kunne jobbe. Det er nok ikke det moderne idealet for et parforhold, men det fungerte bra for dem.

- Den eneste av kollegaene hans jeg husker godt var Jørgen Holmboe – familiene var gode venner. Jeg husker at kollegene hans stadig var på middagsbesøk, og at bestemor satte huset i stand til slike ganske formelle middagsselskaper. Bestemor var opptatt av skikk og bruk. I disse middagene var ikke vi barna invitert, sier Kamsvaag og humrer.

FASJONABELT: Bjerknes-ekteparet bodde i et flott strøk i Santa Monica, i en rolig gate med utsikt til Stillehavet. Nå bor en berømt arkitekt på tomta der de bodde. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
FASJONABELT: Bjerknes-ekteparet bodde i et flott strøk i Santa Monica, i en rolig gate med utsikt til Stillehavet. Nå bor en berømt arkitekt på tomta der de bodde. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer

Et vagt minne

Det har vært kjent at Bjerknes fra 1942 var sentral i å utdanne krigsmeteorologer til det som ble en stadig mer omfattende luftkrig for USAs del. Han var heller ikke den eneste norske meteorologen i amerikansk tjeneste under krigen. Men det har vært et ukjent kapittel i norsk krigshistorie at Bjerknes også var involvert i planleggingen av atombombeangrepene mot Japan. Til tross for et intervju med brigadegeneral Paul Tibbets – som var pilot på flyet som slapp atombomben over Hiroshima – som sto på trykk i Vi Menn i 1982. Under tittelen «Nordmannen i Hiroshima-dramaet» hevdet Tibbets at Bjerknes sågar var involvert i selve målutvelgelsen.

- Jeg har et vagt minne om at bestemor kan ha sett artikkelen fra 1982, sier Kamsvaag til Dagbladet.

- Hun var som du vet veldig interessert i at det som kom ut om ham var korrekt. Og hun var ikke fornøyd med det Tibbets hevdet.

- Fortalte han deg om oppdragene for det amerikanske forsvaret?

- Vi snakket aldri om krigen. Det var ikke fordi han ville holde noe skjult, han snakket bare ikke om sånt noe. Han hadde viktigere ting å gjøre, sier Kamsvaag.

HEDRET: Jacob Bjerknes mottar National Medal of Science av president Lyndon B. Johnson. Foto: Fra Bjerknes' private samlinger
HEDRET: Jacob Bjerknes mottar National Medal of Science av president Lyndon B. Johnson. Foto: Fra Bjerknes' private samlinger Vis mer

Sjokolade i posten

Til nå ukjent korrespondanse som Dagbladet avdekket denne uka, viser at Bjerknes også var involvert i værvarslingen under de amerikanske luftangrepene mot Vietnam. I brev sendt til Det hvite hus og den amerikanske militære forskningsledelsen melder Bjerknes om funn som er relevante for krigføringen i Vietnam - og for gjenoppbyggingen av landet etter krigen. Seinere går det fram at han er hyret inn av Pentagon.

- Jeg har aldri kjent til mange detaljer, eller visst hvem eller hva han jobbet med sier Anne Kamsvaag.

- Jeg visste at han mot slutten av karrieren hadde et primærfokus på Stillehavet – blant annet gjennom forskningen på værfenomenet El Niño. Og dette er jo i det aktuelle området.

- Jeg var bare 14 da han gikk bort, og det var kanskje mange spørsmål jeg aldri fikk stilt. Men jeg husker at jeg hørte historier om årene etter krigen – da Norge var et veldig fattig land. Da sendte bestemor og bestefar sjokolade og andre godsaker hjem til slektningene i Norge. Jeg husker dem som gode og snille mennesker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer