Barnebedrag

Norske barn tvangsinstitusjonaliseres fra de er ett år. Kanskje ikke så rart at 41 prosent av alle femåringer sliter?

Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa Aisato
Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa Aisato Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For et par uker siden henviste Dagbladet.no til en «mor og barn»-undersøkelse fra Folkehelseinstituttet, som konkluderer med at 41 prosent av foreldre til femåringer mener at barna deres har problemer av ulike typer.

Dette bekreftet mine bange anelser:

Foreldrene mener at barna deres har alvorlige problemer: motorisk, språklig, sosialt og så videre. Vi har visst det lenge, og ikke bare om norske barn. Det samme gjelder i størstedelen av Europa. Antallet barn med særlige behov har steget altfor fort de seineste 15 åra. Det samme gjelder skolebarna og unge mellom 16 og 20 år. Vi kan ikke lenger (bort)forklare dette med at ekspertene er blitt flinkere til å oppdage og identifisere problemene. I Tyskland mener for eksempel både lærere og skolepsykologer at 52 prosent av barna mellom 6 og 10 har behov for psykoterapi! En alarmerende og heldigvis også helt feil påstand, som man lett kan motbevise hvis man har møtt de barna som utgjør de 52 prosentene. Men selv om det riktige tallet «bare» skulle være 40 prosent, er det altfor mange til at vi kan leve med det, både menneskelig, moralsk og samfunnsøkonomisk.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer