Du leser nå Dagbladet Pluss
Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa Aisato
Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa Aisato Vis mer

Barnebedrag

Norske barn tvangsinstitusjonaliseres fra de er ett år. Kanskje ikke så rart at 41 prosent av alle femåringer sliter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For et par uker siden henviste Dagbladet.no til en «mor og barn»-undersøkelse fra Folkehelseinstituttet, som konkluderer med at 41 prosent av foreldre til femåringer mener at barna deres har problemer av ulike typer.

Dette bekreftet mine bange anelser:

Foreldrene mener at barna deres har alvorlige problemer: motorisk, språklig, sosialt og så videre. Vi har visst det lenge, og ikke bare om norske barn. Det samme gjelder i størstedelen av Europa. Antallet barn med særlige behov har steget altfor fort de seineste 15 åra. Det samme gjelder skolebarna og unge mellom 16 og 20 år. Vi kan ikke lenger (bort)forklare dette med at ekspertene er blitt flinkere til å oppdage og identifisere problemene. I Tyskland mener for eksempel både lærere og skolepsykologer at 52 prosent av barna mellom 6 og 10 har behov for psykoterapi! En alarmerende og heldigvis også helt feil påstand, som man lett kan motbevise hvis man har møtt de barna som utgjør de 52 prosentene. Men selv om det riktige tallet «bare» skulle være 40 prosent, er det altfor mange til at vi kan leve med det, både menneskelig, moralsk og samfunnsøkonomisk.

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

LES LENGRE - BETAL MINDRE

1 ÅR

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer