«Barnelik» var bit av kokosnøttskall

Historien om pedofiliringer og barnedrap på Jersey slår sprekker.

MEDIER OVER hele verden, inkludert Dagbladet.no, har skrevet om det som blir omtalt som «skrekkens barnehjem» på den britiske øya Jersey.

Fortellinger om pedofiliringer, likfunn, torturkjellere og beinrester er blant medieoppslagene fra barnehjemmet Haut de la Garenne, der hundrevis av barn skal ha blitt misbrukt på 60- 70-og 80-tallet. I britiske medier har dekningen av saken vært enorm.

Artiklene har i flere tilfeller insinuert at myndighetspersoner har deltatt i eller dekket over overgrepene.

DET STARTET 23. FEBRUAR, da Jersey-politet innkalte til pressekonferanse for å avsløre sitt sjokkfunn; de hadde gravd fram et bein-fragment av et barnelik.

«Et halvt dusin lik kan bli funnet», rapporterte Guardian kort tid etterpå, og siterte etterforskningslederen:

- Det kan være seks. Det kan være flere enn det.

BBC og alle de andre seriøse mediene hadde lignende oppslag, og norske aviser dekket nyheten da den først ble kjent.

18. MAI kunne imidlertid Tom Higham og hans team av vitenskapsmenn ved Universitetet i Oxford avsløre at «beinbiten» som ble til mange barnelik faktisk var en bit av tre eller kokosnøttskall.

«Barnelik» var bit av kokosnøttskall

Forskerne arbeider med radiometrisk aldersbestemmelse, som måler nedbryting av radioisotopen karbon 14 for å fastslå alder. 

I mellomtiden hadde stadig nye «avsløringer» fra Haut de la Garenne kommet for en dag, blant annet at det ble funnet melketenner i kjelleren. Når analyser senere ikke så ut til å stemme med de grusomme historiene om overgrep, ble informasjonen om dette gjemt bort i en setning i avisene, eller ikke omtalt i det hele tatt.

For eksempel har det vist seg at lenker funnet i kjelleren på barnehjemmet som ble til store oppslag om tortur av barn, ble brukt til dyrehold.

I realiteten ble fem centimeter kokosskall eller tre til en hodeskalle til et barnelik til over seks lik. Det ser heller ikke ut til å være personer som er meldt savnet i det tidsrommet man antar drapene skjedde, som passer med fortellingene.


VED SIDEN AV
å ha den kanskje råeste tabloidpressen i verden, er Storbritannia også befolket av noen iherdige mediekritikere.

Kulturhistorikeren og forfatteren Richard Webster som tidligere har gitt ut en avslørende bok om en annen medieskapt barnehjemsskandale i North Wales, har skrevet to lange essay om saken og medienes dekning av dem.

Politiet i Jersey visste at biten de fant ikke var menneskelig allerede tidlig i april, viser kritikerne nå. Webster påpeker hull etter hull i politiets fremstilling av saken.

Han ser samtidig likheter til flere tidligere historier om pedofiliringer ved institusjoner for barn, der påstandene viste seg å ikke stemme.

«SKREKKENS BARNEHJEM»: Bevisene om barnelik og pedofiliringer på Haut de la Garenne finnes ikke, hevder stadig flere britiske mediekritikere. Foto: Toby Melville/Reuters
«SKREKKENS BARNEHJEM»: Bevisene om barnelik og pedofiliringer på Haut de la Garenne finnes ikke, hevder stadig flere britiske mediekritikere. Foto: Toby Melville/Reuters Vis mer

I et intervju med Brendan O\'Neill i Spiked, konkluderer Webster med at saken dreier seg om et utbrudd av moralsk panikk.

Og ikke minst at panikken ikke dreier seg om en folkelig frykt for grusomme overgrep mot barn, men er skapt av eliter: Panikken er trigget av politilederne og den urbane medie-eliten i London, hevder forfatteren.

GUARDIAN-JOURNALIST Nick Davies som har skrevet den kontroversielle boka «Flat Earth News» der han slakter britiske medier, viser til det samme.

Davies understreker overfor Dagbladet.no at han bare har studert saken fram til slutten av april, og derfor på ingen måte vil konkludere i forhold til om det til syvende og sist vil vise seg at det har foregått mishandling og kanskje også drap på barnehjemmet.

- Det viktige er at journalister jobber med bevis, ikke med hysteri, overdrivelser, antagelser eller fordommer. Jeg skrev den kritiske Guardian-saken fordi så mange nyhetsorganisasjoner lagde saker uten å ha bevis, forklarer han i en epost.

Etter at kritikken av politiet og media ble merkbar, har britiske medier endret tonen i forhold til saken, mener han:

- Det vært et slags backlash blant noen journalister, som nå skriver aggressive artikler der de angriper hele politioperasjonen - igjen, uten bevis. Det at pressen og politiet tok feil fram til slutten av april gjør ikke at politiet alltid gjør feil. Vi må ha bevis. Vi må vente og se hva ekspertundersøkelsene av funnene viser, mener Davies.

- Akkurat nå uttrykker politiet seg varsomt, mens journalistene begynner å angripe dem. Det virker kort fortalt på meg som politiet viser mer aktsomhet mens pressen er like upålitelige som de pleier, avslutter han.

Politiet i Jersey hevder nå at melketennene de har funnet er festet til bein på en sånn måte at de ikke tror de kan ha falt ut naturlig, og at de derfor mistenker drap. Undersøkelsene av dette er ennå ikke klare.


IFØLGE POLITIET
er det rundt hundre personer som har bodd på Haut de la Garenne som til nå har meldt seg som vitner eller ofre for overgrepene. Det er åpenbart at det var barn fra de aller dårligste kår som havnet der, og at barnehjemmet etter all sannsynlighet var kjærlighetsløst og et sted der de ansatte brukte fysisk avstraffelse.

Slik var det på mange barnehjem for bare få tiår siden, men det gjør ikke lidelsene for de utsatte noe mindre.

Kritikerne av skrekk-historiene stusser likevel over at så mange melder seg som vitner, mens de få personlige historiene som kommer ut i mediene stort sett er svært utydelige i beskrivelsene av seksuelle overgrep.

Kevin O\'Connell som i dag er 57 år, alkoholisert, syk og straffedømt en rekke ganger, fortalte sin tragiske historie til Sunday Times tidligere denne måneden. Han sier at en av de ansatte tok ham på underlivet og masturberte samtidig. Men kanskje mer rystende er hans historie om de forferdelige familieforholdene som førte ham til hjemmet.

En kvinne som blir kalt «Brenda» har fortalt til BBC at hun vet hun ble seksuelt misbrukt selv om hun ikke husker episodene, fordi hun fortalte det til moren da hun var ni år og moren klagde til personalet.

«DET ER IKKE bare de uskyldige ansatte på Haut de la Garenne opp gjennom årene som blir ofre på grunn av falske anklager. Det vil også ramme de som faktisk ble utsatt for overgrep», skriver O’Neill.

«En av farene nå er at de falske anklagene vil underminere de sanne opplysningene som har kommet. En heksejakt-atmosfære er ikke egnet til å få fram sannheten om overgrep», avslutter han.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

(Richard Webster har annonsert at han kommer med sitt tredje kulturhistoriske og mediekritiske essay om Jersey-saken og Flat Earth News om kort tid.)

FÅR KRITIKK:</B> Britiske journalister er nå i ferd med å angripe politiets etterforskning. Igjen, uten bevis, sier Nick Davies.
- MÅ HA BEVIS: - Det viktige er at journalister jobber med bevis, ikke med hysteri, overdrivelser, antagelser eller fordommer, sier Nick Davies til Dagbladet.no.
VAR KOKOSNØTTSKALL ELLER TREBIT:</B> Jersey-politet innkalte til pressekonferanse for å avsløre sitt sjokkfunn; de hadde gravd fram et bein-fragment av et barnelik. Det viste seg å ikke tilhøre et menneske i det hele tatt.
KJELLERE: Slik ligger husets skjulte kjellere, hevdet politiet og offentliggjorde sin skisse. Dette ble rask til «torturkjelleren» i media.
IKKE TIL FORRINGELSE: Det er liten tvil om at barn har hatt det vondt på barnehjemmet. Men på grunn av overdrivelsene er det vanskelig å skille hva som er løgn fra det som er sant.
HAR FUNNET MELKETENNER:</B> Politiet mener disse ikke har falt ut på en naturlig måte.