Du leser nå Dagbladet Pluss

Belønning på salg

Hvis skatter og avgifter er velferdsstatens bakside, så er taxfree dens myke menneskelig ansikt, skriver Erling Dokk Holm.

ENORM OMSETNING: Hver sjuende flaske brennevin og vin som drikkes i Norge, er kjøpt på et taxfree-utsalg. Bare på flyplassene omsatte selskapet som står for utsalgene for 4.5 milliarder kroner i 2013. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
ENORM OMSETNING: Hver sjuende flaske brennevin og vin som drikkes i Norge, er kjøpt på et taxfree-utsalg. Bare på flyplassene omsatte selskapet som står for utsalgene for 4.5 milliarder kroner i 2013. Foto: SVEINUNG U. YSTADVis mer

Det er sommer, det går en ferje fra Sandefjord til Strømstad, og tilbake, og en tur-retur billett koster 60 kroner. Overfarten tar 2,5 timer og farkosten er stappfull.

Over høyttalerne annonseres stadig nye tilbud. «To kilo sjokolade til 50 kroner!» får folk på nabobordet til å reise seg resolutt og småløpe i retning av taxfreebutikken. Der inne er selve meningen med reisen, de store mengdene av ting som er billigere om bord enn på norsk landjord. Sjokolade, røyk, parfyme og ikke minst alkohol.

Årsaken til at det koster mindre å reise fra Sandefjord til Strømstad enn det koster å ta toget fra Oslo til Lillestrøm, er at taxfreesalget er selve grunnpilaren for Color Line, Fjord Line og andre linjer som krysser Skagerak fram og tilbake. Hadde den reelle prisen for turen vært reflektert i billetten, ville den kostet flere hundre kroner.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

1 MÅNED*

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

*Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden (165 kr/mnd). Prisen ved fornyelse er inkl. 33% rabatt på begge abonnementene, fordelt på Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

PRØVETILBUD

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

**Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/mnd) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Tilbudet inkluderer papirutgaven av Dagbladet med Magasinet levert hjem hver lørdag. Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (Totalt 165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • ** Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.