ENORM OMSETNING: Hver sjuende flaske brennevin og vin som drikkes i Norge, er kjøpt på et taxfree-utsalg. Bare på flyplassene omsatte selskapet som står for utsalgene for 4.5 milliarder kroner i 2013. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
ENORM OMSETNING: Hver sjuende flaske brennevin og vin som drikkes i Norge, er kjøpt på et taxfree-utsalg. Bare på flyplassene omsatte selskapet som står for utsalgene for 4.5 milliarder kroner i 2013. Foto: SVEINUNG U. YSTADVis mer

Belønning på salg

Hvis skatter og avgifter er velferdsstatens bakside, så er taxfree dens myke menneskelig ansikt, skriver Erling Dokk Holm.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er sommer, det går en ferje fra Sandefjord til Strømstad, og tilbake, og en tur-retur billett koster 60 kroner. Overfarten tar 2,5 timer og farkosten er stappfull.

Over høyttalerne annonseres stadig nye tilbud. «To kilo sjokolade til 50 kroner!» får folk på nabobordet til å reise seg resolutt og småløpe i retning av taxfreebutikken. Der inne er selve meningen med reisen, de store mengdene av ting som er billigere om bord enn på norsk landjord. Sjokolade, røyk, parfyme og ikke minst alkohol.

Årsaken til at det koster mindre å reise fra Sandefjord til Strømstad enn det koster å ta toget fra Oslo til Lillestrøm, er at taxfreesalget er selve grunnpilaren for Color Line, Fjord Line og andre linjer som krysser Skagerak fram og tilbake. Hadde den reelle prisen for turen vært reflektert i billetten, ville den kostet flere hundre kroner.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn