Berører hjertet

På A Taste of China får du akkurat det: En smak av Kina.

-  VET DU HVA dim sum betyr?

Fredag hadde gjort hjemmeleksen igjen, og var som vanlig mer enn villig til å dele sin kunnskap.

-  Det betyr «noe som berører hjertet».

-  Akkurat. Nå er jeg så sulten at det kan godt berøre magen også, sa Robinson, og forsøkte å bestemme seg for hva å bestille fra den ganske omfattende menyen.

Fredag ristet på hodet.

-  Man blir selvfølgelig mett av å spise dim sum, så framt du bestiller nok av dem. Men jeg tror det er smartere å se på disse tradisjonelle kinesiske smårettene som en opplevelse. Som en spennende reise inn i et gastronomisk landskap du kanskje ikke kjenner så godt fra før. For dette er et godt stykke fra det svinekjøttet i sursøt saus du får servert på hvert lille tettsted i hele vårt vidstrakte land.

-  Greit nok. Men hjelp meg heller å bestille noe. Hva skal vi ta - og hvor mange retter?

DET KAN KANSKJE virke som om det å gå ut og spise dim sum krever sin mann. Eller kvinne. Men det er slettes ikke vanskelig. I hvert fall ikke på A Taste of China, Oslos kanskje beste på slike kinesiske små-retter.

-  Har dere spist dim sum før? Noen ganger, ja. Ok. Men jeg kan likevel hjelpe dere, sa en hyggelig servitør. -  Hver rett er beregnet til to personer, og hvis dere er middagssultne, vil jeg anbefale at dere bestiller sju-åtte forskjellige.

-  Og hvis vi ikke blir mette av det?

-  Det er ikke noe problem. Da bestiller dere flere, sa servitøren og lo.

A Taste of China ligger i Torggata, like ved det gamle badet. Etter sigende er dette en av favorittene til superchefen Bent Stiansen. Og kombinasjonen hyggelig prisnivå og spennende mat burde gjøre det til favoritten til mange flere.

De vanligste dim sum-rettene er dampet, men noen er også stekt, fritert eller kokt. Felles for dem er at de serveres i små porsjoner: Variasjon er stikkordet.

AV DE CIRKA 20 forskjellige rettene på dim sum-menyen - du får også annen kinamat her - endte Robinson og Fredag opp med følgende: Dampet klebrig ris med kyllingfyll, dampete pastadeigputer fylt med reker og svinekjøtt, stekt pudding av kinesisk reddik, friterte ravioli fylt med scampi, dampete svineribbebiter med svartbønnesaus, reker, svin og kinesisk gressløk innbakt i rispasta, okse og vårløkravioli med ingefærsaus, og dampede hveteboller med marinert svinekjøtt i midten.

-  Phu! Jeg tror i hvert fall det er det vi har bestilt, hvisket Fredag til Robinson.

Ventetida før første rett ga Magasinets utsendte mulighet til å betrakte interiøret og de andre gjestene denne kvelden.

-  Elegant er ikke ordet som dekker best. Men det har en slags avslappet sjarm. Et sted man fort føler seg hjemme, sa Robinson.

Det går selvfølgelig an å nyte vin til dim sum. Men siden det er så varierte smaker kan det kanskje være vanskelig å velge en vin som passer til alt. Derfor ble det øl på matmonsene denne gangen.

-  DET SMAKER GODT?

Servitøren sto forventningsfull og ventet mens Robinson og Fredag smakte på den første retten, Siu mai, eller dampete pastaputer med reker og svinekjøtt.

-  Varmt, stønnet Fredag og tygget med åpen munn. -  Men godt. Veldig godt.

Robinson samtykket:

-  Nydelig.

Neste rett var stekt reddikpudding. Dommen var unison: Overraskende og deilig. Og slik fortsatte det. Hver rett som ble brakt til bordet var fullstendig forskjellig fra den foregående, men felles for dem alle var at de kjælte uhemmet med smaksløkene. Høydepunktet kom kanskje til slutt, da de fikk servert klebrig ris med kyllingfyll pakket i lotusblader.

-  Det er litt så en må klype seg i armen. At vi fremdeles er i Norge, sukket Fredag.

Da regningen kom, ble det inntrykket ytterligere forsterket. Men en snittpris på 40 kroner per rett bør dette appellere til riktig mange lommebøker. Og mette ble de også.

-  Når det er slik, er det ikke noen sak å ta en gastronomisk reise til Kina, sa Fredag.

Robinson sukket lykkelig.

-  Du hadde rett. Dette er mat som berører hjertet. Og magen.

Oslos beste: A Taste of China er Oslos beste på kinesisk dim sum, småretter som kan nytes som snacks, lunsj eller middag.