Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Best uten sex

Når Thomas Hansvoll (32) gjør comeback i ringen, har han ikke hatt sex på en måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  HJELP, HVA SIER DU?! Ikke sex på en måned? Det høres ut som et trist liv. Det vil jeg ikke anbefale noen!

Sexolog Gro Isachsen humrer og tenker seg litt om:

-  Det hørtes verken bra eller sunt ut, er det egentlig verdt det?

Hansvoll mener selv det går helt greit.

-  Den første uka er helt jævlig, så roer det seg. Det er toppen to ganger i året jeg har så viktige boksekamper at jeg sier full stopp!

-  Det betyr to sexfrie måneder i året for dama di?

-  Ja, hun er vel ikke så glad i det. Ha-ha-ha, men hun er gravid nå da.

I ETHVERT STORT fotballmesterskap de siste åra har landslagstrenere skapt overskrifter ved å nekte spillerne sex før de skal til pers. Sexforbudet begrunnes med at sex er fysisk og psykisk tappende, at det er aggresjonshemmende og at det fører til lite søvn. I tillegg mener noen at sex reduserer testosteronnivået, spenningsnivået og stjeler fokus og konsentrasjonen vekk fra prestasjonene. Under gruppespillet i EM i Portugal i 2004 nektet den franske landslagssjefen, Jacques Santini, spillerne å møte konene og elskerinnene sine. David Beckham og hans lagkamerater sto derimot fritt til å ha så mange hyrdestunder de bare orket med sine koner. Begge lagene røyk imidlertid ut i kvartfinalen.

Under fotball-VM for fire år siden ba den italienske landslagssjefen, Giovanni Trapattoni, spillerne om å praktisere «sex med måtehold» - noe som i praksis betydde ingen sex. Sjefen mente de kunne ta igjen den forsømte sexen når de kom hjem.

-  I et VM er den fysiske formen viktig, sa han.

Etter årets VM avslørte den frittalende kjæresten til Brasils Ronaldinho at stjernespilleren hadde sneket seg ut fra spillerhotellet nesten hver natt for å ha sex med henne - tross brassenes sexforbud.

-  Ronaldinho er en lidenskapelig person og kan ikke være uten kjærlighet. Jeg gjorde han lykkelig, og når han er lykkelig spiller han bedre fotball, uttalte kjæresten Alexandra.

At det gikk fullstendig på tverke for Ronaldinho under VM, kan muligens forklares med for lite søvn.

Så hjem igjen til Norges 1. divisjon. Da FK Tønsberg slet i bunnen i fjor, forbød daværende trener LO Matsson spillerne å ha sex de tre siste ukene av serien. Han begrunnet det med at de ikke skulle kaste bort krefter på «unødvendige ting».

-  Om vi overholdt det, er vel litt ymse, sier daværende spiller og nåværende Tønsberg-trener, Per Egil Swift.

Selv med sexforbud rykket laget ned, og gamletrener Matsson flyttet til Sverige.

-  Jeg tror ikke forbudet hadde noen innvirkning, men vi hadde mye moro med det, sier Swift.

-  DET ER JO HELT LATTERLIG å stille krav om avholdenhet i fotball! Dette er gutter i sin beste alder og for mange er det helt naturlig med hyppig sex. Å endre rutiner før viktige konkurranser kan jo ødelegge forberedelsene, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøyskole.

Hun møtte en gang en trener som innførte forbud fordi han fryktet at spillerne skulle miste formen.

-  Er utøvere så dårlig trent at de ikke tåler sex kvelden før, har treneren en stor utfordring, sier Sundgot-Borgen.

I 2002 spurte professoren 36 mannlige og 15 kvinnelige toppidrettsutøvere innen skiskyting, hopp, alpint, skøyter og seiling om deres erfaringer med seksuell aktivitet og prestasjon.

-  Flertallet, cirka 35 prosent, opplevde at det å ha sex i inntil 24 timer før de skulle prestere i konkurranse var positivt, sier Sundgot-Borgen.

-  Hva er da negativt med sex i idrettssammenheng?

-  Det eneste må være om en utøvere flyr ute hele natta og leter etter en partner, eller har sex med en han eller hun ikke skulle eller ville ha sex med, sier Sundgot-Borgen.

Hun mener effekten av sexforbud avhenger av type idrett det konkurreres i.

-  Noen kan oppleve et økt spenningsnivå hvis de ikke får den sexen de er vant til, noe som kan være gunstig for for eksempel kampsportutøvere. Mens i svært teknisk krevende idretter, som skyting, turn og alpint, kan det være en fordel med et lavere spenningsnivå, sier Sundgot Borgen.

-  Er det bare menns prestasjoner som påvirkes av sex?

-  Artig spørsmål. Har faktisk ikke hørt om kvinnelige utøvere som har fått forbud. De har liksom ikke behov, de!

FOR SEKS ÅR SIDEN ba fem sveitsiske forskere 15 mannlige, tidligere toppidrettsutøvere innen lagspill, utholdenhetsidretter og vektløfting om å sette seg på ergometersykkelen henholdsvis to og ti timer etter siste samleie.

-  Trening ti timer etter samleie ga ingen utslag, men når de trente bare to timer etter sex, så sank pulsen langsommere etter økta, sier lege Morten Munkvik, som er fagansvarlig for nettsida dinhelse.no.

Med andre ord; det kan ta lengre tid for kroppen å hente seg inn igjen hvis man har sex rett før trening.

-  Og hvilke konsekvenser kan det få?

-  Ingen for oss vanlige folk! Men toppidrettsutøvere som har sex rett før de skal prestere, kan oppleve en perifer muskeltretthet fordi det da tar lengre tid å kvitte seg med slagg- og avfallsstoffene i musklene.

-  ÉN MÅNED UTEN SEX ER MER enn lenge nok for meg - men tidligere verdensmester i boksing, Lennox Louis, avsto fra sex i tre måneder før viktige boksekamper, flirer Hansvoll.

Det var da han trente med de store gutta i statene i 1997 at han selv ble inspirert til å praktisere en måneds sølibat.

-  Jeg har bokset både med og uten sex, og føler meg bedre når jeg er avholds. Det er sprøtt, men kombinert med kosthold, trening og hvile gjør det meg sterkere, mer irritabel, aggressiv og fokusert. I USA har de også gjennomført et forsøk på mannlige svømmere som stoppet å onanere rett før det gikk for dem. De satte nye rekorder, sier Hansvoll.

-  Det krever litt viljestyrke?

-  Toppidrettsutøvere må forsake en del vet du.

-  Alt har noe for seg bare du har troen, tilføyer Hansvoll.

<B>LIV GRETE POIREE:</B> Tror ikke sex har noen innvirkning.
OLAF TUFTE:</B> Har aldri hatt sexforud før et stevne.
KJETIL ANDRE AAMODT:</B> - Sexforbud er mot sin hensikt.
<B>SPARER PÅ KRUTTET:</B> Bokseren Thomas Hansvoll.
ANITA VALEN: Vant et stort ritt etter sex kvelden før.