Beviset fra Nord-Korea

Bildet som Nord-Korea glemte å konfiskere, viser thailandske Anocha Panjoy, kidnappet fra Macau i 1978.

BILDET VAR BLANT de få som den tidligere amerikanske soldaten Charles Robert Jenkins fikk med seg etter 40 år i Nord-Korea.

Da han til slutt kom seg ut av landet, hadde nordkoreansk politi konfiskert alle private bilder som viste andre enn ham selv, hans kone eller deres to døtre.

Men ett bilde overså de. De viser Jenkins sammen med sin japanske kone Hitomi Soga og deres første datter Mika på en sjelden tur på stranda i Wonsan på den nordkoreanske østkysten. Bildet er fra 1984.

I bakgrunnen sitter en kvinne med et barn.

Jenkins identifiserer kvinnen som Anocha Panjoy, en thailandsk kvinne som forsvant fra Macau i 1978. Macau var på det tidspunktet underlagt Portugal. I dag er den lille staten underlagt Kina, men er likevel i stor grad selvstyrt.

Nord-Korea har aldri innrømmet at de har kidnappet personer fra andre land enn Sør-Korea og Japan.

Jenkins har nå skrevet en bok om sine 40 år i et av verdens mest lukkede land, og har en detaljert historie bak bildet. Boka som heter «kokuhaku» og som betyr «å fortelle sannheten» ble utgitt i Japan i oktober i år.

DET GIKK RYKTER i flere år om at det nordkoreanske regimet under diktator Kim il-Sung hadde kidnappet japanere, men Nord-Korea nektet hardnakket. Da sønnen Kim Jong-il arvet landet etter sin fars død i 1994 fortsatte ryktene, og i 2002 kom landet med en overraskende innrømmelse.

De innrømmet at de systematisk hadde bortført japanere til Nord-Korea for å bruke dem til å trene opp sine egne agenter. En av dem som ble tatt var kvinnen som endte opp som Jenkins\' kone, Hitomi Soga.

Hun var en av få som fikk forlate Nord-Korea høsten 2002, mens ektemannen Jenkins og deres to døtre Mika og Belinda ble igjen. Først to år senere ble familien gjenforent.

JENKINS SKRIVER I BOKA om kvinnen Anocha Panjoy, basert på det hun fortalte ham. Hun skal ha blitt kidnappet fra Macau i 1978, hvor hun bodde, og fraktet med båt til Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Der ble hun giftet bort til amerikaneren Larry Allen Abshier, en annen amerikansk soldat som hoppet av til Nord-Korea.

Abshier døde i 1983, og kona Panjoy ble flyttet bort fra området hvor Jenkins bodde i 1989. Siden har han ikke hørt fra henne, melder Times Magazine.

Men for to uker siden dukket Sukham Panjoy i Chiang Mai opp og fortalte at han er Anochas bror. Han hadde lest artikler i media om Jenkins livshistorie etter at boka ble lansert i oktober, og sett bildet.

Han er ikke i tvil, bildet viser hans lillesøster som forsvant fra Macau for 27 år siden. Avsløringen har ført til en storm mot Nord-Korea i Thailand, og flere spekulerer nå åpent i om regimet har kidnappet flere.

Representanter fra Nord-Korea og Thailand møttes forrige uke, og Kim Jong-ils talsmenn forklarte da at ingen person som passet til Anocha Panjoys beskrivelse hverken er kidnappet av deres regime, eller oppholdt seg i landet.

Thailand har likevel ikke gitt opp.

- Vi har sterk grunn til å tro at dette dreier seg om samme person, men vi ønsker å holde døra åpen og samarbeide med nordkoreanerne om denne saken, sier Sihasak Phuangketkaew, en talsmann for det thailandske utenriksdepartementet til Time.

TO ANDRE KVINNER ble kidnappet sammen med Anocha Panjoy, skriver Jenkins i boka. Opplysningene har han fra henne selv og de to skal være fra Hongkong og Macau i Kina.

Anochas nevø, Banjong Panjoy, er også sikker på at tanten er i Nord-Korea. Han kan ikke forstå hvordan Jenkins kan ha beskrevet henne så nøyaktig uten å ha møtt henne.

- En dag vil sannheten vinne, sier Banjoy til avisa The Nation, og snakker også på vegne av sin far Sukham.

En organisasjon som arbeider for å få frigitt alle som ble kidnappet av nordkoreanerne, har besøkt familien i Chiang Mai i Thailand, og de er overbevist om at Jenkins har identifisert riktig kvinne.

Thailandske Anocha Panjoy skal ha blitt en nær venninne av kona til Jenkins, Hitomi Soga. Og Soga har nå invitert Sukham Panjoy over til Japan slik at hun kan fortelle ham direkte hva hun vet om lillesøsteren som forsvant.

- Jeg håper hun fremdeles er i live og at hun til slutt kan komme hjem igjen, sier Sukham til Bangkok-avsia The Nation, og legger til at dersom hun er lykkelig og vil bli i Nord-Korea så vil de akseptere det.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

BEVISET FRA NORD-KOREA: Her sitter Charles Robert Jenkins sammen med sin kone Hitomi Soga og deres lille datter. Men kvinnen til venstre i bildet er identifisert som thailandske Anocha Panjoy.
<B>HUN ER MIN SØSTER: Sukham Panjoy er ikke lenger i tvil. Kvinnen Charles Robert Jenkins har bilde av er hans lillesøster som forsvant for 27 år siden.
FORTELLER OM LIVET I NORD-KOREA: Sersjant Charles Robert Jenkins har nå gitt ut bok om sitt liv i Nord-Korea. Boka er foreløpig bare ute på japansk.
FORSVANT 5. JANUAR 1965: Sersjant Jenkins har innrømmet at han desserterte for å unngå å bli sendt til Vietnam.
<B>KONA OG DØTRENE: Hitomi Soga ble kidnappet av nordkoreanere og giftet seg i Nord-Korea med Charles Robert Jenkins. De har døtrene Belinda og Mika sammen.