Billigst ble best i test

Forbrukerrapportens test viste at kun de færreste kremene holder det de lover.

IFØLGE TALL FRA kosmetikkleverandørenes forening brukte norske kvinner og menn i 2005 over 1,3 milliarder kroner på ansikts- og kroppskremer. Renseprodukter og annen hudpleie kommer i tillegg. En stor andel av dette er kremer som hevder å redusere rynker.

Forbrukerrapporten testet nylig syv ulike antirynkekremer for å se om de holdt hva de lover. De billigste kremene i testen, som L\'Oréal, Nivéa og Olay, fås kjøpt i matbutikken. Antirynkekremer fra apoteket, som Roc, koster det dobbelte. For kremene i parfymeriet må du ut med tre ganger så mye: Lanctmekremene koster over 700 kroner per stykk. Testens desidert dyreste krem fra La Prairie koster 1600 kroner for nattkremen, og 1100 kroner for dagkremen.

FORBRUKERRAPPORTENS test viser at den billigste kremen fra Nivéa og den dyreste fra La Prairie, som koster henholdsvis 100 kroner og 1600 kroner, er temmelig nøyaktig like dårlige. De havner begge under middels. På målingene går det fram at Olay-kremen har redusert både rynkenes dybde og fine linjer med 14 prosent. Roc, som er nest best på rynkereduksjon, ga en reduksjon i rynkenes dybde på 13 prosent og reduserte fine linjer med 14 prosent. Lanctme kom også godt ut i testens totalresultat, men på reduksjon av rynker og fine linjer hadde den 10 prosent bedring på 12 uker. Testens dyreste krem ga en marginal rynkereduksjon med henholdsvis én prosent på rynkenes dybde og 1,7 prosent på reduksjon av fine linjer.

Etterpå ble testpersonene fotografert for å se om endringene faktisk kunne sees med øyet. I den endelige totalvurderingen får Olay og Lanctme god totalkarakter, mens Nivéa og La Prairie får dårlig karakter. De resterende kremene får karakteren godkjent.

Alle kremene tilfører huden fuktighet, og de fleste kremene tilfører også mye fuktighet.

TESTPERSONENE SELV ble spurt om hvordan de oppfattet effekten av kremene. Det var ikke alltid samsvarende med hvorvidt kremene faktisk virket. Testpersonene som testet kremen fra Roc var mest fornøyd med resultatene. Kremen kommer også høyt opp på resultatlisten over faktiske målinger. På testpersonenes vurdering av konsistensen på produktet skilte La Prairie seg ut med en svært behagelig konsistens. Ellers var det få oppsiktsvekkende resultater. Da testpersonenes egne karakterer for konsistens, påføring og annet var slått sammen, skilte Olay og L\'Oréal Revitalift seg ut positivt. Nivéa fikk dårligst resultat. De øvrige kremene holdt seg i midtsjiktet.

FORBRUKERRAPPORTEN forteller at de de testede kremene er testet i en kombinasjon av dagkrem og tilsvarende nattkrem. Det finnes i all hovedgrad tre typer antirynkeprodukter på markedet, dagkrem, nattkrem og øyekrem. I følge Forbrukerportalen valgte de å teste en kombinasjon av dag- og nattkrem. Kremene som ble testet skal være beregnet på kvinner mellom 40-45 år med manglende elastisitet i huden.

TESTPERSONENE fikk utdelt fire anonymiserte krukker med beskjed om å påføre en krem på venstre halvdel av ansiktet hver morgen, en på venstre halvdel hver kveld, og tilsvarende på høyre side. På den ene siden av ansiktet påførte testpersonene da, uten å vite det, en ren fuktighetskrem, mens de på den andre siden hadde kremen de skulle teste.

ALLE PRODUKTENE ble testet av minimum 20 testpersoner mellom 33 og 70 år med markante rynker. Rynkene ble målt både i antall og dybde. De med flest og dypest rynker ble utelukket fra testen for å unngå ekstremiteter. De ulike panelene til hver krem ble så satt sammen av både røykere/ikke-røykere, personer med sensibel hud, tørr hud osv.

Før testingen ble det gjort optiske målinger av rynkenes dybde og lengde. I tillegg ble det tatt avanserte bilder av alle testerne. Målingene og fotograferingen ble så gjentatt først etter fire uker og så etter 12 uker.

Deretter ble seks av laboratoriets hudeksperter satt til å vurdere bildene. Etter at sensorene hadde vurdert bildene, ble testpersonene selv satt til å vurdere sine egne bilder.

Deretter måtte testerne, sammen med personale fra laboratoriet, fylle ut et omfattende spørreskjema om hvordan de selv opplevde kremene,.

TESTKONKLUSJONEN er at det ikke finnes mirakelkremer. Noen av kremene reduserer eksisterende rynker både i dybde og antall, mens andre ikke har noen synlig effekt. Og selv om noen av kremene har en rynkereduserende effekt, blir rynkene på ingen måte borte. Det er heller ingen sammenheng mellom pris og kvalitet.


Dette er et utdrag fra Forbrukerrapporten 01-2007s test av antirynke-kremer. Den er gjengitt med tillatelse fra Forbrukerrapporten. Testen i sin helhet finner du på www.forbrukerportalen.no