Du leser nå Dagbladet Pluss

Bills bistandstriks

Da Magasinet møtte Bill Gates (53), påsto han at Kina er beviset på at u-hjelp virker. Kan verdens rikeste mann ta feil?

Rik og gavmild: Bill Gates har et voldsomt temperament.
Det viste han også i møtet med Magasinet da han svært
følelsladd forsvarte massive overføringer av bistand fra
rike til fattige land. Fra hans og konas egen stiftelse blar
de hvert år opp 13 milliarder kroner til gode formål.Foto: Mette Randem
Rik og gavmild: Bill Gates har et voldsomt temperament. Det viste han også i møtet med Magasinet da han svært følelsladd forsvarte massive overføringer av bistand fra rike til fattige land. Fra hans og konas egen stiftelse blar de hvert år opp 13 milliarder kroner til gode formål.Foto: Mette RandemVis mer

|||Det var bare gått fem minutter, halvparten av tida som Magasinet eksklusivt var tilbudt, da Bill Gates frustrert og oppgitt ser på meg som om jeg var en hjerteløs høyreavviker blant godhjerta givere.

- Skal vi la unger dø?!

To hundre og seksti tusen millioner kroner har han på bok. Formuen er grunnlagt på ideen han var den første til å utnytte til fulle: Datamaskiner kunne selges i store volum med lav fortjeneste. Inntil han skapte Microsoft for 34 år siden tjente it-selskapene penger på å ivareta behovet til et mindre utvalg kunder til en høy pris. Gates forsto at billigere maskinvarer og masseprodusert programvare ville snu bransjen på hodet.

Allerede da han var 13, startet han å programmere — på et beist av en maskin foreldregruppa ved privatskolen i Seattle hadde samlet inn. Datanerden fikk fri fra mattetimene for å pleie interessen. 18 år gammel skåret han 1590 av 1600 mulige poeng på SAT, opptakstesten for amerikanske universiteter. Etter to år på Harvard sluttet han for å danne Microsoft sammen med Paul Allen, en skolekompis fra Seattle. Ti år seinere lanserte de Windows, operativsystemet som styrer 95 prosent av alle verdens pc'er.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.