DEN 1. JULI I ÅR sto det en liten rubrikk på trykk i The New York Times. Hans Blix, den 75-årige svenske sjefen for FNs våpeninspektører, gikk av med pensjon, fortalte avisa, med usedvanlig knapphet, og uten å vise til kontroversene rundt Blix og den nylig (liksom) avsluttede krigen i Irak. Den siste setningen i den korte meldingen sto i skarp kontrast til den siste tidas dramatikk: «Han skal skrive bok om sin karriere, og hengi seg til sine hobbyer: turgåing og matlaging, spesielt å lage sin egen marmelade.»Min første tanke var at marmeladefokuset var et merkelig malapropos. Men etter hvert som jeg undersøkte saken videre, innså jeg at dette med marmelade hadde vært en størrelse også i Irak-konfliktens mest dramatiske fase. I november i fjor holdt Blix en redegjørelse for FNs sikkerhetsråd, der han fortalte representantene for verdenssamfunnet at «Å lage sennepsgass er ikke nøyaktig det samme som å lage marmelade. Man må holde oversikt over hva man har gjort». Og marmeladesporet fortsetter: Like før krigen i Irak brøt ut, fikk FNs våpeninspektører endelig adgang til Saddam Husseins palasser. Blix sendte dem rett inn på kjøkkenet, og avisene kunne etterpå rapportere at våpen-inspektørene var ekstra nøye da de undersøkte Saddams rikholdige marmeladeutvalg. Blix\' mann i feltet, den greske våpeninspektøren Demetrius Perricos, ga etterpå verden et sjeldent innblikk i Saddams spiskammers: «Jeg undersøkte hver eneste marmeladeboks nøye, men det er ikke sant at jeg snuste nedi dem. Han hadde et veldig, veldig fint utvalg.»Blix har, så vidt meg bekjent, ikke delt sin marmeladeoppskrift med offentligheten. Før nå. FOR KILEN AV NYSGJERRIGHET, og i mangel av noe bedre å gjøre, ringte jeg den celebre pensjonisten og spurte ham, svært høflig, om han ikke kunne fortelle hvordan han pleier å lage marmelade. Jeg tror kanskje han ble litt overrasket over forespørselen. Likevel tok det ham ikke mer enn noen få sekunder å oppdrive Blix-familiens offisielle marmeladeoppskrift. Og dette på tross av hva han hadde sagt i Sikkerhetsrådet om forskjellen mellom sennepsgass og marmelade. Blix har åpenbart orden på begge deler.{ndash}Jeg lager marmelade av bitre appelsiner, pomeranser eller Sevilla-appelsiner. Det har vi alltid gjort i familien min, og det er det som er best. Du kan også bruke en blanding av appelsin og sitron, eller en blanding av appelsin og grapefrukt. Men det blir en annen sak, fortalte Blix meg. Noe av det viktigste, ifølge Blix, er å la appelsinene ligge i bløt i ett døgn før du begynner å koke dem.{ndash}Og så må du ta vare på kjernene. Legg dem i en liten tøypose og la dem også ligge i bløt, og kok appelsinene sammen med kjernene. Kjernene inneholder pektin, som gir dem naturlig stivelse. Den tidligere våpeninspektøren forteller at han i liten grad lager annet syltetøy. {ndash}Av og til plukker jeg tyttebær og sylter dem. Men det er så lett at det ikke er noe å snakke om. Marmeladen til Blix er, som alderdommen og pensjonisttilværelsen, en bittersøt opplevelse, og som all konservering representerer den et aldri så lite paradoks: Det er nesten bare eldre mennesker som har tid og ork til å lage syltetøy. I en mer rasjonell verden hadde det vært de unge som la sommerens frukter på glass for å nyte dem når også de var kommet til livets høst. BITTER APPELSINMARMELADE @ LA BLIXDette er Hans Blix\' oppskrift, og her trenger du bitre appelsiner. Som alltid med marmelade, tar det noen dager, men det er verd strevet. Mesteparten av tida er bare venting, uansett, og det blir nok marmelade til at du kan gi bort til venner og kjente.
- 1,5 kg bitre appelsiner1,5 liter vann2-2,5 kg sukker3 ts sitronsyre
- 1,5 kilo assorterte sitrusfrukter1,5 liter vann1,5-2,5 kilo sukker3 ts sitronsyre1 stjerneanis2 nellikspiker1/3 vaniljestang, delt i to på langsEvt. syltepulver
- andreas.viestad@dagbladet.no
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger