Blair beklager til «Guildford Four»

Satt uskyldig fengslet for terrorbombe i 15 år.

USKYLDIG DØMT. 19. oktober 1989 ble Paul Hill, Gerry Conlon, Patrick «Paddy» Armstrong og Carole Richardson løslatt, frikjent for et bombeangrep Guildford i Surrey i England.

De fire, kjent som «Guildford Four» ble dømt til livstid i oktober 1975 etter at IRA-bombene drepte sju mennesker på puben «Horse and Groom» ett år tidligere.

Gerry Conlons far Guiseppe ble arrestert da han reiste fra Belfast til London for å hjelpe sønnen. Guiseppe døde i fengsel. Historien ble kjent for mange gjennom filmen «I fars navn» med Daniel Day-Lewis i hovedrollen som Gerry Conlon.

- Jeg har vært i fengsel for noe jeg ikke gjorde. Jeg er fullstendig uskyldig, sa Conlon da han kom ut fra retten i 1989.

BREV FRA BLAIR Conlon, Armstrong og Richardson ble løslatt umiddelbart, mens Paul Hill ble overført til et fengsel i Belfast. Han var også fengslet for drapet på den britiske soldaten Brian Shaw. Han ble løslatt mot kausjon dagen etter, og i 1994 ble han frikjent for drapet på Shaw.

Blair beklaget allerede i et brev til Paul Hills kone i juli 2000. «Det ble gjort juridiske feil i din manns sak, og saken til de som ble dømt sammen med ham. Jeg er veldig lei for at dette skulle skje», skrev Blair.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gerry Conlon har kjempet for en offentlig beklagelse til hans familie og til Maguire-familien. Guiseppe Conlon planla å bo hos slektningen Anne Maguire i London. Hele hennes familie og to venner av familien ble uskyldig dømt for å produsere eksplosiver som angivelig skulle sendes til IRA.

De såkalte «Maguire Seven» ble også frikjent og løslatt.

- LEGER SÅR. I dag kom den offentlige beklagelsen fra Storbritannias statsminister Tony Blair.

- Jeg er veldig lei for at de ble utsatt for en slik ildprøve og urettferdighet, sa han i en TV-uttalelse.

Blair sa at familiene fortjente «å bli fullstendig og offentlig frikjent».

Gerry Conlon sier ifølge BBC at familiene er meget godt fornøyd med beklagelsen, og at han oppfatter statsministeren som oppriktig:

- Han gikk lenger enn vi trodde han ville og tok seg tid til å lytte til alle sammen. Du kunne se at han var beveget av det folk sa. Tony Blair hjelper til å lege sår. Dette er en dag jeg aldri trodde ville komme.

- BØR SLUTTE Å TVILE. Også Anne Maguire uttryker stor lettelse etter beklagelsen fra Blair. Hun sier det er «fantastisk følelse».

- Folk som fortsatt tvilte på oss, bør nå tro at vi er fullstendig uskyldige, sier hun.

Maguire og familien hennes ble alle dømt for befatning med eksplosiver, basert på vitenskapelige bevis som seinere ble fullstendig avvist.

• Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

sigbjorn.strand@dagbladet.no

FRIKJENT: I oktober 1989 ble «Guilford four» løslatt etter 15 år i fengsel. De fire ble uskyldig dømt for terrorbomber som drepte sju mennesker. Dommen er regnet som et av de groveste justismordene i nyere britisk historie. Her gestikulerer Gerry Conlon til tilhengere etter løslatelsen.
FORNØYD: Gerry Conlon var meget fornøyd med dagens uforbeholdne beklagelse fra Tony Blair.
BOMBEMÅL: Puben «Horse and Groom» i Guildford i England ble bombet av IRA i 1974. Sju mennesker omkom.