Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Blåskjell med akevittsmak

Ikke alle har gått lei av akevitt i løpet av julebordsesongen. Andreas Viestad forteller historien om hvordan det ble vår nasjonaldrikk.

LANDETS ÆRE: Det står kanskje ikke om krig og fred om vi har akevitt eller ikke i maten, men det handler om min egen og mitt lands ære. Foto: Mette Randem
LANDETS ÆRE: Det står kanskje ikke om krig og fred om vi har akevitt eller ikke i maten, men det handler om min egen og mitt lands ære. Foto: Mette Randem Vis mer

Råvarer er flydd inn, menyen trykket, alt er sjekket og dobbeltsjekket. Så langt har alt gått bra i forberedelsen av kveldens gastronomiske diplomati, arrangert av det norske representasjonskontoret i Jerusalem, på legendariske American Colony i Øst-Jerusalem, hvor jeg er hentet inn som kokk.

Inntil det slår oss:

Det er kanskje ikke så lurt med akevitt.

Det er vel egentlig aldri direkte lurt med akevitt, særlig etter julebordsesongens mange utskeielser. Men akkurat nå konstituerer dette med akevitten et bitte lite, men helt avgjørende problem.

Først på menyen står det svart på hvitt «akevittdampede blåskjell». Men flere av gjestene rører ikke alkohol. Og da risikerer vi at de heller ikke vil røre blåskjellene dersom den inneholder akevitt, selv om alkoholen har fordampet.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?