LANDETS ÆRE: Det står kanskje ikke om krig og fred om vi har akevitt eller ikke i maten, men det handler om min egen og mitt lands ære. Foto: Mette Randem
LANDETS ÆRE: Det står kanskje ikke om krig og fred om vi har akevitt eller ikke i maten, men det handler om min egen og mitt lands ære. Foto: Mette RandemVis mer

Blåskjell med akevittsmak

Ikke alle har gått lei av akevitt i løpet av julebordsesongen. Andreas Viestad forteller historien om hvordan det ble vår nasjonaldrikk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Råvarer er flydd inn, menyen trykket, alt er sjekket og dobbeltsjekket. Så langt har alt gått bra i forberedelsen av kveldens gastronomiske diplomati, arrangert av det norske representasjonskontoret i Jerusalem, på legendariske American Colony i Øst-Jerusalem, hvor jeg er hentet inn som kokk.

Inntil det slår oss:

Det er kanskje ikke så lurt med akevitt.

Det er vel egentlig aldri direkte lurt med akevitt, særlig etter julebordsesongens mange utskeielser. Men akkurat nå konstituerer dette med akevitten et bitte lite, men helt avgjørende problem.

Først på menyen står det svart på hvitt «akevittdampede blåskjell». Men flere av gjestene rører ikke alkohol. Og da risikerer vi at de heller ikke vil røre blåskjellene dersom den inneholder akevitt, selv om alkoholen har fordampet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn