Bli min valentiner

En papaya på senga er til å bli mør av.

DET ER VALENTINERDAGEN og det hadde vært mulig å lage noe. Jeg kunne ha stått på kjøkkenet og tilberedt en avansert frokost på senga. Kanskje til og med bakt noe, rundstykker eller scones, for eksempel? Da hadde det ikke vært tvil om at hun hadde likt det, og at jeg var hel ved. Skikkelig type. Problemet er bare at da hadde jeg ikke vært her , to dører lenger ned i gangen. Det hadde naturligvis vært mulig å forberede alt dagen før, gjort all preppen, som det heter, lagd i stand deig og satt timeren på ovnen. Men hva slags folk er det som gjør sånt? Og hvor romantisk er det egentlig å være en så veldisiplinert administrator?

JEG VAR UANSETT ikke der. Jeg listet meg ut av soverommet, tasset ned gangen, løftet opp papayaen og la den på kjøkkenbenken. Jeg delte den opp og skrapet ut de små, vonde frøene. Så presset jeg over noen dråper limesaft. Og innen det hadde gått ett minutt var jeg tilbake i senga - en varm tropisk hage midt i kalde februar.

For meg finnes det få ting som er mer romantisk enn en papaya på senga. Å sette tennene i en papaya er å forflytte seg femti breddegrader sørover, til den stranda, den gangen. Du trenger ikke engang å ha opplevd det, eller å ha noe konkret å tenke tilbake til. Tankene, for ikke å si kroppen, flyr dit ved hjelp av en dyptsittende, genetisk autopilot. Papaya er å vende tilbake til paradis, hvor det beste i verden ikke var noe som måtte oppnås, bare noe som var der. (Som Baloo synger i Disney-versjonen av Jungelboka: Don\'t pick a prickly pear by the paw, when you pick a pair, you gotta use the claw. But you don\'t have to use the claw when you pick a pair of the big paw paw.)

VED FØRSTE BLIKK er papaya som tropenes svar på melon, en dryppende saftig og søt frukt. Så oppdager du noe annet. Det er som om den også har en dypere aromatisk duft, mer kjønnslig enn noen annen frukt jeg kjenner til. Jeg aner ikke om det bare er mine fordommer som gjør at jeg har laget denne koblingen, men jeg tenker at det på sett og vis er passende at noen av de minst sensuelle menneskene jeg kjenner også er selverklærte papayahatere. Er de redde for hva den syndig søte frukten vil gjøre med dem?

Kanskje gjør de rett i sin avstand, for papaya har en effekt, både på blodsukker, kropp og sinn. Det enkleste og mest banale er effekten av å kjenne duften av moden frukt, og deretter føle blodsukkeret stige. Det gir ekstra energi, skulle man, for eksempel, befinne seg i senga en lat morgen. Dessuten er papaya den eneste frukten jeg kjenner med et seksualliv som i det minste vagt minner om vårt eget: Den viktigste papayasorten har manne- og dametrær, hvor damene bærer fram frukten, men er helt avhengig av mannen for befruktning. Det gjør papayafeltene til koselige mann- og koneåkrer hvor bare halvparten av trærne bærer frukt.

PAPAYA INNEHOLDER også et enzym, papain, som har en enkel og fysisk effekt: Det mørner kjøtt. Hos umodne frukt og i bladene er dette nok til å ha en viss kommersiell interesse - se bare på innholdsfortegnelsen til mørningsmiddel. For oss som bare deler en frukt på morgenkvisten, er det ikke mer enn at man kan nyte og observere. Kanskje var det frukten, eller kanskje var vi allerede ganske møre fra kvelden før?

PAPAYA PERFEKT

Når du skal kjøpe papaya, se etter en frukt som er fast, men ikke hard og som ikke har begynt å skrumpe inn ved enden der kvisten satt. (Noen papayaer i norske butikker har tilbrakt temmelig lang tid på kjølelager.)

1 papaya

1/2 lime

Del papayaen i to. Skrap ut frøene. (Hvis du bare skal spise halve, la frøene være i og dekk til med plast. Papaya holder seg ikke godt, men en dag eller to i kjøleskapet går greit.) Del i båter, skjær små snitt i fruktkjøttet. Press over litt limesaft. (Smak på limen først - noen er veldig sure, andre mildere.)

GRILLET TUNFISK MED PAPAYASALSA OG SPINAT

Det er best om du har ei grillpanne, sånn at du kan få de fine stripene på fisken.

Papayasalsaen - som egentlig likner mer på en papayasalat - kan gjøres enklere eller vanskeligere etter hva du føler for og hva du får tak i. Salsaen er enda bedre hvis du har i litt bakte paprika.

Dette er en oppskrift som funker fint med laks også.

2 skiver tunfisk, hver på 150-200 gram

2 ts nykvernet pepper

ev. 1-2 ts spisskummen

1 papaya

1 rødløk, hakket

1-2 grønne chili, hakket, eller 2 ss finhakket paprika

1 ts soyasaus

ev. 1 ts asiatisk plommesaus

finhakket koriander

ev. salt og sukker

lime

150 gram vaskede og rensede spinatblader

olje til steking

Gni fisken inn med pepper og spisskummen. La ligge ved romtemperatur mens du lager salsaen.

Del papayaen i to, skrap ut frøene. Skjær fruktkjøttet i terninger. Bland løk, chili, papaya, soyasaus og eventuelt plommesaus. Smak til med salt og sukker. Vend inn frisk koriander.

Varm ei grillpanne over høy varme. Pensle rillene med litt olje. Grille tunfisken i 3-4 minutter på hver side, inntil den er varm inni, men fortsatt rosa. (Det er lov, til og med lurt, å teste med en gaffel. Stikk gaffelen inn. Er den varm når den kommer ut, er fisken ferdig.) Ha i spinat og litt olje, eventuelt litt chili og spisskummen. Stek i ett minutter til bladene begynne rå kollapse. Ha i 2 spiseskjeer vann. Kok i ett minutt. Overfør til tallerken. Legg fisken oppå spinaten, press over litt limesaft. Server med papayasalaten ved siden av.

GRILLET PAPAYA MED KARDEMOMMEPapaya er perfekt, så dette er ikke strengt tatt nødvendig. Men når jeg er på papayakjøret hender det at jeg gjør små ting for å variere. Det er vrient å få den karamellisert på begge sider uten at den kollapser - jeg er forsonet meg med dette, så jeg karamelliserer den bare på én side.

Dette kan bade være en god dessert og et fint tilbehør til and eller svin.

Server med is eller crème fraîche.

DESSERT TIL 2 1/2 papaya, skåret i 4 skiver eller båter

2 ss sukker

1 ts malt kardemomme, helst nymalt

Forvarm grillelementet på ovnen til 250 grader.

Legg papayaskivene på en ildfast form. Strø over sukker og kardemomme. La ovnsdøra stå åpen i 2-3 minutter, så du er sikker på at grillelementet skur seg på. Grille papayaene langt oppe i ovnen i 2-3 minutter til sukkeret har karamellisert.

<B>PAPAYA:</B> Del den i to, skrap ut frøene og press litt limesaft over. Frokosten er klar, kjære!