Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Blikkfanget

Tror du ikke på kjærlighet ved første blikk? Tro om igjen. Det tar ikke mer enn tre minutter å forelske seg.

HAN STO BAK HENNE i køen for å kjøpe billetter. Det er nitten år, et giftermål og to barn siden.

17. mai-kvelden skulle tilbringes på et utested i Horten. Christian Brun (41) fra Oslo hadde hørt at dette var stedet. Gry-Heidi, (39) fra Våle i Vestfold likeså. Etter en rask prat og mye latter i en kø på ettermiddagen, kom kvelden og kompisene til Christian dultet borti ham og sa at der oppe, i andre etasje, satt hun.

-  Du må jo ha sagt noe om meg, at jeg var fin eller noe, sier Gry-Heidi.

Christian ler.

-  Jeg skulle jo til England å studere. Jeg skulle ikke bli sammen med noen. Men det var noe ved deg så jeg spurte jo om telefonnummeret etter hvert.

-  Du likte rumpa mi, du.

-  Jaa, den tenkte jeg litt på. Men det var mer. Jeg følte at her måtte jeg ta en sjanse.

-  Du var kjekk. Du hadde humor, var annerledes og spennende og tok ikke deg selv så høytidelig. Fortsatt får du meg til å le. Vi snakket om å forlove oss allerede den første sommeren. Det ble det selvfølgelig ikke noe av, sier Gry-Heidi.

Dagen etter det første møtet, ringte Christian.

-  Vi tenkte ikke at vi skulle tilbringe resten av livet sammen sånn med en gang, sier Christian.

-  Men jeg skjønte raskt at det var noe mer med deg, smiler Gry-Heidi. Og forteller at Christian var det eneste hun snakket om til venninnene resten av denne 17. mai-natta.

De har vært sammen siden.

NÅ ER DET FORSKET PÅ. Kjærlighet ved første blikk er langt fra usannsynlig. Og førsteinntrykket er ikke noe å kimse av. Vi trenger ikke mer enn tre minutter på å bestemme hva slags forhold vi vil ha til en person vi nettopp har møtt.

-  Vi liker å gjøre raske vurderinger, motivert ut fra to enkle prinsipper: Vi vil ikke kaste bort tida og vi liker ikke å ta feil, sier Artemio Ramirez, professor i kommunikasjon ved Ohio State University. Sammen med professor Michael Sunnafrank ved Universitetet i Minnesota har han gjort en undersøkelse, publisert i «Journal of Social and Personal Relationships», med 164 nybakte collegestudenter og deres første møte med klassen.

-  De ble satt sammen i par av samme kjønn - to og to som ikke kjente hverandre fra før. Så fikk de beskjed om å introdusere seg selv og snakke sammen i tre, seks eller ti minutter.

Etterpå spurte forskerne om hva slags personlig forhold de regnet med å få med den andre.

Studentene visste ikke at de etter ni uker ville bli spurt om hva slags forhold de faktisk hadde fått til klassekameraten de hadde truffet under eksperimentet.

KONKLUSJONEN VAR KLAR. Vi bestemmer oss kjapt om dette er en person vi vil bruke tid på, gå på date med eller bli venn med. Jo mer positivt studentene hadde rangert et potensielt forhold den første dagen, jo større var sannsynligheten for at de etter ni uker satt nærmere hverandre i klasserommet, hadde kommunisert mer med hverandre eller også hadde utviklet et nærmere vennskap.

-  Så hva har dette med kjærlighet ved første blikk å gjøre?

-  Romantiske møter likner de møtene som ble gjort i denne undersøkelsen. De begynner med at folk bedømmer hverandre veldig raskt, noen ganger før man har snakket med en person. Basert på utseende og hvordan den andre oppfører seg, sier Michael Sunnafrank.

-  Siden definisjonen på kjærlighet krever psykisk intimitet, å kjenne hverandre godt, er ikke dette kjærlighet. Det er begynnelsen på en forelskelse som kan lede til kjærlighet. Eller hat. Som mange skilte par har opplevd.

SUNNAFRANK MENER konsekvensene av førsteinntrykket handler om selvoppfyllende profetier.

-  Hvis jeg tror du vil bli en god kjæreste, behandler jeg deg godt så vi kan utvikle et forhold. Hvis ikke, holder jeg avstand og vil ikke bli kjent med deg. Det kan godt tenkes at den personen jeg hadde et negativt førsteinntrykk av, faktisk ville blitt en bedre partner for meg. Men det vil jeg sannsynligvis aldri få vite, siden jeg gjør alt jeg kan for å holde meg unna.

-  Hvorfor stoler vi på førsteinntrykket?

-  I løpet av livet møter vi tusenvis av mennesker, men har bare tid til å bli virkelig kjent med noen få av dem. Fra et pragmatisk perspektiv, er dette derfor smart. Vi må spare tid og energi.

Dermed har speed dating noe for seg, mener Artemio Ramirez.

-  Disse korte minuttene du da har til rådighet med et annet menneske, kan være nok til å vurdere om det er en potensiell partner eller ikke.

-  Fant dere forskjeller på kvinner og menn?

-  Både kvinner og menn gjør kjappe vurderinger, men når det gjelder speed dating, vil det være forskjeller. Det er mer sannsynlig at en kvinne går på speed date for å finne en potensiell partner for et langvarig forhold. Menn er mer opptatt av kortvarige møter, sier Michael Sunnafrank.

FREDAG KVELD på John`s bar i Universitetsgata i Oslo. Stemningen er elendig. 43 unge menn og kvinner fyller det lille kjellerlokalet med en absurd stillhet. Siv Sanchez (26) fra Oslo er frisør, singel på andre året og på speed dating for første gang. Ikke rart hun er nervøs. Det samme gjelder for service-ingeniøren Pål Simensen (27) fra Oslo. Pål har vært singel i ett år. I kveld debuterer han som speed dater. Sammen med de andre mennene får han tre minutter per jente.

Speed dating har foregått i Norge siden 2003. Konseptet går ut på at jentene får besøk ved bordet sitt av en ny mann hvert tredje minutt. For hver avsluttet date krysser deltakerne av på resultatkortet hvis de ønsker å møte vedkommende igjen. Daterne kan selv registrere dem de ønsker å møte igjen på arrangørens hjemmeside. I fjor høst ble for første gang et norsk speed date-par gift.

Om noen få minutter setter arrangør Grete Varskog sirkuset i gang. Siv og Pål venter på starten ved samme bord. Pål bruker ventetida godt, han har allerede begynt å tjuv-date. Siv ler av Påls vitser.

-  Tror dere på kjærlighet ved første blikk?

-  Absolutt, ellers ville vi ikke kommet hit, svarer Siv. Hun har selv opplevd å falle pladask i løpet av sekunder. Pål tror også, men har aldri fått seg en kjæreste på den måten. Han faller for jenter som liker naturen bedre enn byens natteliv. Han er rask i replikken og tror det kan bli utslagsgivende i kveld.

Som frisør er Siv vant til å snakke med alle typer mennesker. Det kan bli hennes styrke.

-  Hva faller du ikke for?

-  Ensformige typer er det verste.

-  Hva med utseendet?

-  Spiller ingen rolle. Jeg kan absolutt falle for en som ikke er så kjekk. Penger og utdannelse betyr heller ingen ting.

DET BEGYNNER SNART. Grete Varskog informerer kort om hvordan det fungerer. Hun anbefaler alle å notere noen stikkord om hver person i resultatkortet alle deltakerne har fått utdelt. I baren ringer skipsklokka, og utestedet blir en kaklende hønsegård. Deltakerne smiler, ler, hilser og gir alt i jakten på kjærlighet.

-  Du må huske på holdningen din. Du må smile og ha et godt kroppsspråk. Etter hvert får du teken på det, sier arrangør Grete Varskog.

Deltakerne kommer i alle former og fasonger. Her er det både rullestol og hanekam. En pertentlig utseende mann med gammelmodige klær sitter tvers overfor ei fresh blondine. Da Grete Varskog etter tre minutter ringer i klokka, reiser han seg, noterer noen ord om jenta og går videre. Dette er sjekking i sin reneste form.

Etter en halvtime er det pause. Både Siv og Pål er fornøyde.

-  Jeg har truffet to jenter som jeg liker. De har de samme interessene som meg.

-  Er Siv en av de to?

-  Ja. Hun sa hun var en sånn fjellgeit. Siv er fantastisk sjarmerende. Hun er seg selv, hun er leken, men har også sine grenser.

Pål vraket ingen på grunn av utseendet. Men én av jentene snakket bare om seg selv. Som om hun leste fra et manus.

-  Det er dårlig taktikk, sier Pål.

Siv har også møtt to hun er fornøyd med. En av dem vil hun bare ha som venn.

-  Det er et eller annet som fenger ved én av dem jeg har snakket med så langt.

-  Kjekk?

-  Nei, ikke veldig.

-  Men hva faller du for i løpet av tre minutter?

-  Han trenger ikke si så mye. Det er blikket og kroppsholdningen som avgjør, svarer Siv.

-  Hva med Pål?

-  Pål var en utrolig morsom date. Han er sjarmerende og positiv. Pål er tryggheten selv. Jeg tror vi møtes igjen. Som venner.

TIL SLUTT - det er ikke sånn at førsteinntrykket er alfa og omega. Det er de amerikanske forskerne enige i. Ting kan selvfølgelig skje slik at et forhold mellom to personer forandrer seg. Og det er fullt mulig å endre mening.

Første blikk: Gry-Heidi (39) og Christian Brun (41) møttes i en kø.
Førsteinntrykket: - Det er klart jeg tenkte på hvordan han så ut, første gang vi traff hverandre, sier Gry-Heidi om Christian.
På jakt: Siv Sanchez ble oppfordret av sin tidligere svigermor til å prøve speed date. Siv har vært singel i to år. Pål Simensen har ikke hatt kjæreste på ett år. Nå er han nervøs...
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media