Blond bøddel

«Idol»-dommer og musikksjef Tone-Lise Skagefoss (30) har ingen god sangstemme. Men en gang hadde hun et godt stønn.

TONE-LISE SKAGEFOSS hadde nok aldri kommet videre i «Idol». I hvert fall ikke på grunn av stemmen. Tirsdag sang hun «Happy Birthday» på direkten på P4, og de som hørte det, ble overbevist. Hun hadde ikke hatt en sjanse. Hun kunne muligens gått videre på grunn av utseendet, eller «attituden», som «Idol»-dommerne ville ha kalt det. Men ikke på grunn av stemmen.

Da hun var yngre, drømte Tone-Lise Skagefoss om en god sangstemme. Men hun fikk den aldri. Til gjengjeld hadde hun et godt stønn, noe hennes ekskjæreste Håvard «Howard» Sylte utnyttet. Tidlig på 1990-tallet, mens Tone-Lise og Håvard var kjærester, fikk han henne til å stønne litt i en mikrofon. Så la han på musikk, og lagde låten med den subtile tittelen: «Love and Passion». Den sendte han på lufta, og dermed kunne lytterne på Radio Oslofjord høre stønnene til Tone-Lise Skagefoss.

-  Kanskje du kunne stønnet deg videre i «Idol»?

-  Stønnet, ja.

Hun ler ikke. Dette er visst ikke så gøy.

-  Det der vil jeg ikke kommentere.

-  Synes du det er så pinlig?

-  Ja. Jeg var 16 år.

SER MAN BORT FRA tøvete journalister og fortidas stønn, er det gode dager for Tone-Lise Skagefoss. Etter «Idol»-premieren forrige fredag, fikk hun voldsomt mye skryt i avisene. Da seertallene kom, ble det enda mer jubel. Så ble det klart at hun hadde fått ny jobb, som musikksjef i Kanal 24. Og da hun mandag stilte opp i nettmøte på Tv2.no, rant gratulasjonene inn. Sammen med en del annet. En av dem som sendte inn spørsmål, lurte på hva som var galt med leppa til Skagefoss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-  Det er ikke noe gærent med leppa mi.

-  En annen spurte om du hadde silikon i den?

-  Ja. Det har jeg faktisk blitt spurt om før, og jeg har ikke det. Folk sender inn mye rart, de tror de kan spørre om hva som helst når de er anonyme. Det med leppa er jo helt usaklig. Men hvis jeg hadde hatt silikon i leppene, so what?

-  Det var også en som mente du burde ta barten?

-  Ja. Hva svarte jeg til det ... Jo, at det var varemerket mitt. Det var det jeg sa. Barten er mitt varemerke .

SKAGEFOSS LER. Hun har da virkelig ikke bart. Men hun er brun i huden og blek i håret, etter å ha vært på ferie i Egypt. Vi sitter på en sushibar i Oslo sentrum, det er dagen etter at hun ble presentert som Kanal 24s nye musikksjef. Skagefoss har skjørt i kamuflasjefarger og franske sneakers fra Le Coq Sportif. Ryktene sier at hun har 200 par sko. Men hva skal hun egentlig gjøre i Kanal 24?

-  Spille jævla bra musikk.

Mer vil hun ikke si om det. Først må hun møte de ansatte, få seg et kontor. Så kan hun fortelle hva slags musikk hun skal gi lytterne.

-  En musikksjef i Kanal 24 tjener vel godt?

-  Det er mulig.

-  Bedre enn NRK, i hvert fall?

Hun smiler.

-  Det kan hende.

EN AV GRUNNENE til at Kanal 24 hentet inn Tone-Lise Skagefoss, var hennes berømte teft. Da hun jobbet i NRK P3, kranglet hun fælt med rockegutta i redaksjonen, for å få kanalen til å spille mer pop. En gang tipset hun dem om et par popjenter, kalt Christina Aguilera og Britney Spears. «Disse kommer til å bli svære,» mente Skagefoss. Ikke alle var overbevist. Men Marius Lillelien, Tone-Lises sjef den gangen, hadde trua.

-  Det slo meg med en gang at hun hadde en syk teft. Jeg har bare møtt to eller tre mennesker i den internasjonale plateindustrien med samme teft for mainstream popmusikk, sier han.

I dag er Skagefoss og Lillelien kjærester. Hun, musikksjef i Kanal 24. Han, kanalsjef i P3. Noen kaller dem Musikk-Norges mektigste par.

FORRIGE SØNDAG: «Idol»-sending nummer to, fra Kristiansand. Inn på skjermen kommer Kent Skorstad, en vakker ung mann med grønn kaps og et vinnende smil. Kent Skorstad har knapt sunget ferdig før komplimentene renner ut av Skagefoss. De lange

øyevippene flagrer som sommerfuglvinger, hun er fullstendig henført.

-  Du sa du elsket ham?

-  Jeg sa vel at jeg holdt på å si ... at jeg elsket ham. Det er ikke alt som kommer med på tv. Men jeg syntes han var en fin fyr. Det handler om attitude, ikke bare at han var kjekk. Han var jo ferdig popstjerne da han kom inn døra.

-  Det kan umulig ha vært stemmen hans du elsket?

-  Det var vel kombinasjonen.

-  Mm ...

-  Jo, men det er helt sant! Han var ingen gullstrupe. Men det er mange vi har sendt til Oslo som ikke er det.

VI SNAKKER OM NESBRU ved Asker, der Tone-Lise Skagefoss vokste opp. Om videregående, som hun forlot etter 2. klasse for å jobbe i radio. Om sjøen. Hytta på Hvaler. Mamma Karin Lise, som hun fortsatt snakker med på telefon hver eneste dag. Og om brannen.

-  Det er fire år siden nå, sier Tone-Lise.

Fire år siden barndomshjemmet brant ned til grunnen. Hun satt på kino da det begynte å brenne. Da hun kom hjem til leiligheten sin om kvelden, hørte hun ikke beskjeden på telefonsvareren. Morgenen etter ringte moren og sa at huset hadde brent ned.

-  Jeg dro ut dit med en gang. Det var ingenting igjen, bare grunnmuren, og aske.

Heldigvis gikk det bra med foreldrene. Men alt de eide var borte. Blant annet Tone-Lises platesamling. Et enormt antall lp-er. Plater hun hadde stått i kø for å få tak i. Det var mye nostalgi som smeltet i flammene den natta.

-  Ei plate overlevde. a-has «Cry Wolf». Mamma fant den i ruinene.

PÅ SUSHIBAREN synger Glen Medeiros over anlegget «Nothing\'s gonna change my love for you». Tone-Lise husker den låta. Men hun elsket ikke Glen Medeiros. Ikke slik hun elsket Kent med kapsen. Eller a-ha.

-  Moren og faren min var venner med moren til Magne Furuholmen. Han er også fra Asker.

På barnerommet hang det et bilde over skrivebordet, av henne og Magne. Et bilde der de holder et par hundevalper i hendene. «Til Tone-Lise fra Mags», sto det nederst. Men det er lenge siden nå. I dag kjenner hun gutta i a-ha godt. Og hun er blitt et kjent fjes selv. Og plutselig sier hun:

-  Oj, nå var det mye glaning, gitt.

Utenfor vinduet har en hel skoleklasse stoppet opp. De smiler og ler, peker på Tone-Lise. En lærer forsøker å dra barna med seg.

-  Ja ja, sier hun og slår blikket ned.

-  Er det mye sånt?

-  Mm, ganske mye.

Hun rødmer en smule. Utenfor vinduet er det fortsatt noen som står og kikker. Det ser ikke ut som om Tone-Lise Skagefoss har så mye imot det.