Blondiner, barm og bunnies

En lettkledd Marilyn Monroe prydet det første nummeret i desember 1953. Femti år seinere lever Playboy i beste velgående - av mykporno pakket inn i journalistikk og kaninører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN DESEMBERKVELD i 1953 satt Hugh Marston Hefner bøyd over kjøkkenbordet hjemme i Chicago. Den 27-årige skribenten og tegneren hadde pantsatt familiens møbler og lånt 8000 dollar for å finansiere utgivelsen av sitt eget magasin.

På bordet foran ham lå diverse pinup-bilder. Det gjeveste var et tidligere upublisert nakenbilde av Marilyn Monroe, som Hefner hadde kjøpt for 500 dollar. I tillegg hadde han noen artikler, tegneserier og innredningstips for «det moderne kontor». Før natta var omme hadde han puslet bitene sammen til et herreblad. Han hadde egentlig tenkt å kalle bladet for Stage Party, men etter trusler om søksmål fra en konkurrent ble navnet endret til Playboy - «et magasin for menn mellom 18 og 80 år». Forsiden ble prydet av en lettkledd Monroe. Nakenbildet ble spart til midtsidene og vignetten «Sweethart of the Month».

- Jeg hadde ingenting på, bortsett fra radioen, kommenterte Marilyn selv.

For at ingen skulle være i tvil om at Playboy var et mannfolkblad, sto det skrevet på lederplass:

«Vi vil gjøre det klart helt fra fra starten at vi ikke er et «familiemagasin». Dersom du er noens søster, kone eller svigermor - og har plukket oss opp ved en feiltakelse - vær så snill å gi oss videre til mannen i ditt liv, og gå tilbake til damebladet ditt.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer