Bohemliv i Brooklyn

Fred Howard (39) har gjort det mange drømmer om. 20 minutter fra hjertet av Manhattan bor han i ei leilighet i en gammel fabrikk.

Om du tenker på å flytte til New York, er det gjerne med et bilde av Manhattan skyline på netthinna. Det du kanskje ikke tenker på, er at det er en utsikt du aldri kan se fra Manhattan. For å få den, må du for eksempel til Bushwick, Brooklyn, der Fred Howard har innredet sin leilighet i toppetasjen av en nedlagt fabrikk.

Det gamle industriområdet er et av de siste stedene i en lang rekke områder som har blitt invadert av unge kunstnere og hipstere på jakt etter rimelige bosteder i verdensbyen. Fred er blant pionerene, og jobber for DNA, et modellbyrå med kjente fjes som Linda Evangelista, noe som gjør ham til en av de mer etablerte i det kreative miljøet.

- Jeg kom hit i april 2002, etter et tips fra noen venner. Først var jeg skeptisk - jeg hadde aldri vært så langt fra Manhattan og syntes området var som en spøkelsesby, forklarer han.

Han forteller at han bestemte seg fort da han fikk se lokalene: Hele øverste etasje i en gammel fabrikkbygning, på deling mellom ham og fire kunstnere, og til den nette sum av 600 dollar i måneden.

- Men området var fremdeles ganske «sketchy» da jeg flyttet hit. Den gangen så man brennende biler, prostituerte og hundeflokker som løp løse i gatene, så det har skjedd ganske mye siden den gangen.

Etter noen år i det store kollektivet giftet to av de andre som bodde der seg, med hverandre, og de ble alle enige om å dele opp arealet i mindre boenheter.

- Jeg var så fornøyd med at jeg fikk forsiden, med utsikten mot Manhattan, utbryter Fred, og slår stolt ut med armene.

Gjennom de gamle fabrikkvinduene på stueveggen ser man storparten av Manhattan skyline utstrakt over det slitne fabrikklandskapet.

Bohemliv i Brooklyn

- Det var en av de andre beboerne her, Jason, som designet denne oppbygde loungen og bygde den for meg, forklarer han.

- Her oppe er jeg på nivå med vinduene, og kan sitte og se utover byen. Før jeg fikk denne, hadde jeg heller ikke noe lagringsplass i det hele tatt, men den er hul, så da løste jeg det problemet, sier han og peker på åpningen på siden av plattformen.

- Jeg putter tv-en der inne når jeg ikke bruker den til noe. Jeg har ikke kabel-tv; der jeg vokste opp i North Carolina var tv-en alltid midtpunktet i rommet, men da jeg flyttet til New York, oppdaget jeg at ingen av de jeg ble kjent med hadde tv. Det er nok delvis et bevisst valg. Om man bor her vil man heller leve og oppleve byen.

Om utsikten fra stua er imponerende, så er den enda flottere fra takterrassen ei trapp opp. Fred forklarer at beboerne i huset bygde den sammen, og den fungerer som et møtested for dem alle.

- Jeg kjenner de fleste i bygningen, og mange i området. For noen år siden var det fremdeles sånn at man hilste på folk på gata om man så at de var innflyttere: «Hei, du er også en av oss tullingene som har flyttet ut hit?» sier Fred og ler.

- Det var ingen bygninger og restauranter her på det tidspunktet, så bygningen ble et sosialt samlingssted, og vi ble venner alle sammen.

Han forteller at de ofte kommer opp for å ta en drink seint på kvelden om sommeren, og se på at Empire State Building slår av lysene klokka ett over tolv. Han peker ivrig ut nye bygninger som er på vei opp, og forklarer at skylinen alltid er i forandring. Så demper han stemmen for første gang.

- Du brukte å kunne se Twin Towers her borte. Samboerne mine snakker alle om hvordan det var å komme opp her og se det den morgenen. Det er merkelig, det er som et hull der nå.

Bohemliv i Brooklyn

Som de aller fleste andre i bygget, har Fred en kompis han deler leiligheten med. Det er ikke uvanlig at unge profesjonelle bor i kollektiv her til de er langt oppe i 30-åra eller eldre.

- Mange av vennene mine fra Washington og North Carolina kommer hit og sier «Wow, så kult og bohemaktig». Men de kunne ikke bo slik selv, de har kjøpt leiligheter og hus og kjøper saker på Ikea og dyre møbler.

Fred forklarer at mange av dem som bor her er helt eller delvis frilansere, og da er det en luksus å ha et sted hvor du bor sammen med andre folk i en fleksibel ordning.

- Du kan bare si «Hei, kan vi leie ut rommet mitt ei stund?» om du skal til Europa noen måneder eller på et seksukers yogaopphold, sier han med et skuldertrekk.

- Merkelig som det høres ut, går det stort sett bra. Man kommer hjem fra yogaleiren, og huset står fortsatt.

I det vi skal til å gå får Fred besøk av et vennepar. De har med seg ei venninne og er i området for å se seg om etter et loft hvor de alle kan flytte inn sammen. Fred tar imot dem, byr alle på sake og lar venninnen inspisere loftet for å få inntrykk av hvordan det er å bo her ute.

- Awesome! Amazing! For ei fantastisk utsikt, utbryter hun.

Katie Hart er 24 år, og kan fortelle at hun har bodd i byen siden november, men er misfornøyd med bostedet på Upper West side, Manhattan.

- Jeg vil gjerne ha mer rom. Jeg bor sammen med tre gutter i ei veldig lita leilighet, det er som å være tilbake på College, sukker hun.

- Dessuten jobber jeg på Wall Street, og da tar det like lang tid å komme seg fra langt oppe på Manhattan som her fra Brooklyn. Nå vil jeg ha det mer komfortabelt. Her i Bushwick er gatene roligere, og det er koseligere. Og jeg får dobbelt så mye rom for pengene! bst@dagbladet.no

VENNEPAR: Todd Hauber (28) og Chelsea Pecco (24) er på leting etter et sted i Bushwick, og spør veteranen Fred til råds.
SOVEROM: - Jeg beholdt det rustne metallet da takvinduet ble skiftet.
TØRST: Utstyret står parat til vennene kommer på besøk.
SENTRALT:</B> 20 minutter fra hjertet av Manhattan bor Fred.
GJENBRUK: - Kirkebenken kommer fra en gammel søndagsskole i Harlem. Vi gikk forbi da de kastet ut mye gammelt på fortauet, og fikk ta den med oss. Det er utrolig hvor mange New Yorkere som bare finner møblene sine på gata.
TAKTERRASSE: - Om du vil dra til stranda en dag men ikke gidder å stresse på t-banen ut til Coney Island, kan du bare dra opp hit i stedet, forklarer Fred.
IKKE NYTT: - Jeg vil ikke ha fancy vinduer, jeg liker disse fabrikkvinduene.
IKEAKJØKKEN: - Jeg ville ikke ha overskap, siden jeg ikke lager særlig mye mat. Og jeg liker at veggen bare går rett opp til taket.
NIGHTCAP: Her på taket tar Fred og vennene hans ofte en drink seint om kvelden, og ser på at Empire State Building slår av lysene klokka 00:01.
NY: - Denne er en av tingene jeg har kjøpt ny, i Moss i Soho.