Bølgen brister

Når fisken smaker kjøleskap og toalettet lukter offentlig, er det meste bedre enn brasseriet på Briskeby.

- SAMTIDSFOTOGRAFIENE av skitne rom er en dristig utsmykning i en spisesal, bemerket Robinson etter det første panoramablikket på Bølgen & Mois brasseri på Briskeby.

Mona Moe Holhjems bilder skulle vise seg å være en god illustrasjon på hvordan det ser ut på stedet de fleste må besøke i løpet av et langt måltid.

Det er mye å ta stilling til på menyen: Fristende forretter, en egen smårettmeny, hummer, fisk, kjøtt, salater og pizza. Derfor var det kjærkomment at glassene med champagne (kr 115) raskt ble satt på bordet etter Robinsons ønske. Servitøren kunne også fortelle om dagens femretter: Gåselever, sjøkreps med kamskjell, torsk, reinsdyrfilet og sjokolademarquis.

-  På denne deilige sommerdagen vil jeg bare ha smaken av sjø, ikke bondegård og vidde. Derfor tror jeg vi dropper to av rettene og supplerer med à la carte\'n, foreslo Fredag.

Det hadde verken Robinson eller servitøren noe imot. Sistnevnte fant også en smaksrik Chablis 1. cru Vaillons (kr 590) til begges menyer.

SJØKREPSENE KOM grønngratinerte, og Robinson ble umiddelbart skuffet.

-  Hvordan er det mulig å ødelegge en så enkel rett? Smaken av krepsekjøtt forsvinner under det feite pålegget av urterømme! utbrøt Robinson.

De satte sin lit til klørne, som var godt beskyttet fra gratinadeangrep. Men det nødvendige redskapet lå ikke på bordet. Da det kom, var kamskjellene fortært.

-  De skal være rå inni, men de må smake som om de har vært oppi panna, mente Fredag.

På dette tidspunktet hygget spiseparet seg mest med å observere menneskene rundt seg. Brasseristemningen er god i det spartansk innredede rommet. Riktignok virker Bølgen litt nittitalls sammenliknet med et annet sted i samme sjanger, Südøst ved Akerselva.

Fredag reiste seg og hvisket:

-  Nå går jeg ut ifra at de har skjerpet seg etter at Aftenposten Aften slaktet toalettforholdene for noen uker siden.

Dette hadde de ikke: Papir og dammer på gulvet og ei lukt de fleste andre restauranter greier å unngå.

-  Det er forståelig at så mange gjester legger et stort press på unisextoalettene. Men da får de bemanne deretter, konkluderte Fredag. Siden skulle Robinson dele samme illeluktende opplevelse.

-  Det er som om de har åpnet døra inn mot bakgården og satt opp et skilt: Offentlig toalett.

Etter sjøkrepsen var det klart for sjøørret på tre måter, deriblant sashimi.

-  Rå fisk skal ikke være iskald. Da smaker det bare kjøleskap, slik som denne, brummet Robinson som med fingeren kjente at ørreten neppe hadde hatt lang tid ute av fryseren.

Fredag var ikke fornøyd med sin kalde agurk- og yoghurtsuppe, heller.

-  Suppa er ok, men dette minner sterkt om reker i lake fra en butikk der det enkle er det beste, sa Fredag og pekte på de små eksemplarene.

DA HOVEDRETTEN av urtebakt kveite i safransjy kom på bordet, kjente Robinson igjen det grønne fra forretten som nå lå oppå fiskestykket.

-  Det har du nok rett i, svarte servitøren.

-  Den fungerer bedre her, men fisken er altfor lite saltet og safransjyen veier ikke opp for tapet, sa Robinson.

-  Til gjengjeld har jeg fått mer enn nok salt her, kommenterte Fredag om sin pannestekte torsk.

Nå ventet de begge på oppreisning gjennom dessertene. Servitøren, som både var flink og hyggelig, spurte om Robinson ville ha champagne over champagnesorbeten sin.

-  Gjerne.

Fredag ble også litt mer sprudlende over sin sjokoladerett med mango- og pasjonsfruktsorbet. Men det søte klarte ikke å overskygge det sure:

-  Med et normalt høyt prisnivå og med Trond Mois navn på plakaten, må de tilby oss noe bedre, konkluderte Robinson.

Innholdsrikt: Bølgen & Moi på Briskeby i Oslo har flere avdelinger: Bar/kafé, brasseri og mesanin. Her fra brasseriet.