Bølgen hever seg

Maten er lekrere, hygienen bedre og servitørene proffere enn i fjor.

– VIL DERE SITTE her ute eller inne i restauranten? Menyen er den samme, sa hovmesteren.

Det var et vanskelig valg for Robinson & Fredag. I baren så folk ut til å kose seg. Inne i restauranten var det foreløpig tomt så tidlig på kvelden. Men Robinson tenkte den snart ville fylles opp med brasseristemning.

Det er i utgangspunktet ikke lett å få en tett og summende god atmosfære i dette sterkt gulmalte og lyssterke lokalet. Særlig ikke når de eneste andre gjestene er menn på firmamiddag med en gjerrig sjef som gir sine ansatte fattige to glass vin. Men, som Robinson & Fredag tidligere har erfart, det lar seg likevel gjøre. Da var imidlertid både mat og service på et nivå så lavt at prisen var en fornærmelse. Nå startet det langt bedre. En svensk servitør var personlig opptatt av spiseparets velvære kvelden gjennom. Og på kjøkkenet kunne de se sjefen sjøl, Trond Moi, regjere. Det skulle vise seg å være en spesiell grunn til hans overoppsyn.

ROBINSON & FREDAG fikk først se «Dagens høydepunkt», femretteren gjestene kan velge fra. I denne ellers fete juletid insisterte Fredag på kamskjell, kveite og sitronmousse. Robinson fulgte med. De nektet imidlertid å føye seg etter Bølgens vinpakke. Treretteren koster 465 kroner, ikke en ublu pris, men med tre glass vin stiger det til hele 865.

– Vi skal drikke ganske godt for 800 kroner til sammen. Jeg stoler ikke på at det gir god valuta for så få retter, mente Robinson, som heller ba om vinkartet. Det inneholder bare fire viner under 400 kroner, et dyrt, men naturlig resultat av at Trond Moi ganger polprisen med fire før han er fornøyd. Fredag aksepterte servitørens forslag om en Bourgogne Blanc Matrot til 565 kroner.

Han satte seg også ned for å diskutere alternativer som han mer enn gjerne ville la gjestene smake på.

– Noen ganger kan det bli litt påtrengende med servitører som slår seg ned, men denne var bare behagelig og proff, mente Robinson.

DET KAN VIRKE som om Bølgen & Moi ikke bare vil pushe sine dyre viner på velstående Frogner-gjester, men også begrense matvalgene. Robinson måtte be spesielt om både vinkart og den rikholdige à la carte-menyen. Der finner en både finere sjømat, franske klassikere, norske tradisjoner, amerikansk sikringskost og italienske tynnpizzaer. Stamgjester kan ha et variert kosthold her. Robinson hadde vanskelig for å legge tanken på en rundreise gjennom menyen bort, men Fredag ville kjøre lett.

– Dette kamskjellet er bare perfekt sprøristet. Og blåskjellsuppa sterk og god, mente Fredag.

Robinson var enda mer fornøyd med kveita.

– Det er så bra at kokken skjønner hvor godt kveitefett er. Jeg har opplevd at noen behandler det som avskjær, skrøt Robinson og fikk Fredag til å gi bort fettet sitt.

– Halvannet minutt kortere tid i panna, så hadde fisken også vært helt perfekt, fortsatte Robinson.

– Nå er du streng, mente Fredag.

DA SITRONMOUSSEN var fortært i velbehag, kunne ikke Robinson la være å spekulere på om ikke Trond Mois tilstedeværelse var et resultat av at de celebre Ari Behn-gjestene hadde reservert mesaninen, selskapslokalet i andre etasje som tidligere var gourmetavdelingen. Sjefkokken er som kjent en del av omgangskretsen til prinsessegemalen.

– La oss håpe Moi er like opptatt av hverdagsgjestene sine.

robinson&fredag@magasinet.no

LUFTIG: Monica Kvaales bilder smykker Bølgen & Mois brasseri på Briskeby. Her får du både franske, norske, amerikanske og italienske godsaker - med overpriset vin.