TUR RETUR STEINALDEREN, TAKK: Hadde det vært mulig å bombes tilbake til stainalderen, hadde det kanskje ikke vært så dumt å ta en tur. Illustrasjonsfoto: NASA
TUR RETUR STEINALDEREN, TAKK: Hadde det vært mulig å bombes tilbake til stainalderen, hadde det kanskje ikke vært så dumt å ta en tur. Illustrasjonsfoto: NASAVis mer

- Bomb oss gjerne tilbake til steinalderen

Hvordan ville livet vært da? Arkeolog frister med to timers arbeidsuke.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

RAGA ROCKERS synger om at vi skal bombes tilbake til steinalderen. Under Vietnamkrigen sa general Curtis LaMays at nordvietnameserne skulle bombes tilbake til steinalderen. Det var på ingen måte hyggelig ment.

Stadig bruker mediene steinalderen når de skal beskrive noe virkelig umoderne, primitivt, rått og brutalt.

Steinalderen, som startet da isen forsvant i Norge for omkring 10000 år siden, fortjener mer positiv PR enn dette. 65 prosent av den tiden det har levd mennesker i Norge, så har det vært steinalder. Og de levde godt:

NORSK STEINALDER Navnet kommer av at folk i denne historiske epoken hovedsakelig brukte redskaper av stein, tre og bein.Steinalderen i Norge deles gjerne inn i tre perioder; paleolittisk (ca. 2 millioner—8000 f.Kr.), mesolittisk (ca. 8000—4000 f.Kr.) og neolittisk (4000—1800 f.Kr.). Steinalderen hadde ulik varighet i de forskjellige deler av verden. På begynnelsen av 1900-tallet fantes det fremdeles folk som levde i steinalderen på jorda. Les også: Steinalderkultur under lupen, Forskning.noDenne saken kom til oss via en pressemelding fra Universitetsforlaget. Forlaget sendte oss den nye boka vi omtaler i saken. Vi valgte å skrive om den etter gjennomlesning.

- Bomb oss gjerne tilbake. Jeg tror nok det var veldig mye ved den tida som var klart bedre enn ved vår tid. Det er gjort morsomme, riktignok omdiskuterte, beregninger om hvor mye arbeidstid steinaldermenneskene måtte nedlegge for å skaffe seg mat. Man har endt på et par timer om dagen til et par timer i uka. Da har man mye fritid, sier arkeolog Håkon Glørstad til Dagbladet.no.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn