Bombet verdens største kjøttetende dinosaur

Og det var hverken en Tyrannosaurus Rex eller en Giganotosaurus.

DET ER MELLOM 95 til 93 millioner år siden denne skapningen levde, men i 1912 ble noen levninger funnet i Baharija-dalen i Egypt. Noen av restene ble ødelagt under tranporten til Tyskland, men i 1915 fikk den navnet Spinosaurus av den tyske paleontologen Ernst Stromer.

Han kunne ikke la være å legge merke til at det var en røslig utgave som gikk på to bein, selv til dinosaur å være. Han klassifiserte den som større enn Tyrannosaurus Rex. For 11 år tok Giganotosaurusen som ble funnet i Argentina over tronen som tidenes største rovdyr. Den var både var lengre og tyngre enn T-Rex. Men nå er også den vippet av tronen.

Beinrestene etter giganten ble oppbevart på museet i München, men i 1944 ble museet bombet av de allierte og dermed forsvant verdens største dinosaur. Hele beinsamlingen ble totalskadd.

NÅ HAR DET DUKKET OPP en ny skalle fra en Spinosaurus, melder LiceSciensce.

- Det er en privat italiensk samler som har kjøpt den i Marokko. Vi har visst om den i flere år, men det er først nå etter at den er kommet i en offentlig samling den er blitt tilgjengelig for forskere, sier paleontolog Jørn H. Hurum ved Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo.

Ut fra skallen har italieneren Cristiano Dal Sasso ved det Naturhistoriske museet i Milano nå beregnet hvor stor denne krabaten egentlig var.

Også Greg Erickson ved universitetet i Florida støtter beregningene til italieneren Dal Sasso. Han mener at Spinosaurusen trolig var større og dermed også tyngre enn Tyrannosaurus Rex.

EN KROKODILLE. Jørn H. Hurum mener at T-Rex kanskje likevel ville ha vært mer fryktinngytende på oss mennesker enn Spinosaurusen.

- Du kan si at i hodeform var T-Rex som en bulldog, mens Spinosaurusen var mer som en krokodille, sier Hurum.

Han legger til at Spinosaurusen trolig også hadde fisk på menyen.

- Men i Jurassic Park III dreper en Spinosaurus en Tyrannosaurus Rex i kamp, sier Hurum.

SPINOSAURUS VAR STØRRE ENN T-REX: Her fra filmen Jurassic Park III.
<B>BOMBET AV DE ALLIERTE: I 1944 bombet de allierte beinrestene som lå oppbevart i museet i München, og verdens største dinosaur forsvant. Her er britiske bombefly på et mer fredelig tokt.
SVARER DEG DIREKTE: Paleontolog Jørn H. Hurum med en Spinosaurus i hånda.
VIFTE PÅ RYGGEN: Ryggvifta var to meter høy.
<B>FRYKTINNGYTENDE STOR: Spinosaurusen på jakt etter kjøtt i Jurassic Park III.