Bord for åpen scene

Fogo har tatt steget ned på gateplan for å møte folket ansikt til ansikt. Det ble litt vel nært.

- IKKE AKKURAT ILDFULLT, dette, vel, bemerket Fredag skuffet og kikket seg rundt i det nye lokalet.

Restaurant Fogo, som tidligere holdt til innerst i en korridor i tredje etasje på Hotel Karl Johan, har flyttet og slått seg sammen med Buddha Bar i Klingenberggata. Overgangen fra en bortgjemt hotellspisesal med stiltapet og lampetter til et renlinjet, hvitt lokale med kjøkkendisk i børstet stål, er påtakelig.

Fredag har vært i Portugal og vet at «fogo» betyr ild. - Tvert imot, jeg synes det er litt kaldt her. Minimalistisk og trendy, ja vel, men temmelig sterilt. Høyryggete, røde stoler og noen røde flekker på veggene gir ikke nok varme.

- Vent til du får mat på tallerkenen, trøstet Robinson. - Kanskje kokken vil få deg til å tenne.

EN SIKKER OG behagelig kelner med svart dress og hestehale (det var forresten tre av det slaget!) viste herskapet til et bord ved vinduet og anbefalte Fogos velkomstdrink med marsala og champagne dandert med appelsinskall i tynne strimler.

- Har dere besøkt Fogo Bar på den andre siden, mot Rådhuset? Vi er veldig glade for å ha kommet ned på gatenivå, forsikret damen blidt, og Robinson & Fredag nikket enig.

Det gjorde også et ansikt ute i Klingenberggata, som fulgte bordsetningen med et nysgjerrig smil.

- Kanskje litt mye gatekontakt, dette, mumlet Robinson brydd.

- Mens det gamle Fogo var et egnet sted for hemmelige stevnemøter, ligger den nå åpent til skue for forbipasserende. Ikke alle liker å spise for åpen scene.

FREDAG VAR MEST sulten og gikk for en femretter, som denne kvelden bød på ristet sjøkreps med beurre blanc, kamskjell carpaccio, gjøkalv til hovedrett, ost og crème brûlée. Mens Robinson valgte tre retter fra kartet - marinert skate foran helstekt lammerygg med potet - paprika-lasagne og rosmarinsjy. Utfordringen lå i å finne viner til så forskjellig spise ved samme bord. Det ble løst på den dyre, men beste måten ved at kelneren plukket viner underveis og gjorde gode valg.

- En vinmeny til 790 kroner for to er ikke billig. På den annen side får man mye godt og variert i glasset. Riktig vin øker smaksopplevelsen, påpekte Fredag, som fikk nyte et glass tørr riesling og en fetere, fransk hvitvin til forrettene, før man gikk over til de røde.

- Jeg er spent på hvordan de fletter mine tre inn blant dine fem retter, sa Robinson, som ikke hadde noen grunn til engstelse. Dette turnerte det stillferdige kokkelaget og den dyktige kelneren meget elegant, slik at rettene skiftet i en naturlig rytme. De snudde litt på rekkefølgen og lot også Robinson smake på sjøkrepsen, osten og de samme vinene. - Avslappet, kyndig og fleksibel service i tillegg til god kokkekunst, konstaterte Fredag fornøyd.

- EN KRAFTIG RIOJA er perfekt til lammet, smattet Robinson. - Jeg syntes først kjøttet hadde for mye fett, men det er sant som mor sier, at mye av smaken sitter i fettet. Men jeg lurer litt på denne stabelen av tette skiver med potet og paprika som de kaller lasagne. Paprikaen er søtlig, den skulle ikke være hermetisk, vel?

Fredag var full av lovord for gjøkalven, som var rosa, mør og delikat og sto seg godt til en fyldig italiensk vin. Når man velger vinmeny, hviler ikke flaska lenge nok til at man får notert alle vita. Et blikk på vinkartet viser at den ansvarlige på Fogo stadig har god nese for vin. Stikkprøver på rimelige viner viser at polprisen ganges med mellom 2,7 og 3,2 - ikke direkte billig.

DA EN SØT AVSLUTNING med crème brûlée med kaffesmak og frossen konjakk-granité fikk følge av en søt muscatel, ble summen i søteste laget. Da var regningen kommet opp i 1900 kroner, og følget sto over kaffen og avecen.

- Vårt show er over, sa Robinson & Fredag og menget seg med publikum på gata.

Flyttet: Før var Fogo en slags bortgjemt hotellspisesal. Nå har de høyryggete, røde stolene flyttet med til et renlinjet, hvitt lokale.