Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Bortsett fra blodet i munnviken, ser det ut som han sover

Foto av verdens mest kjente krigskorrespondent publisert etter 63 år.

DET SER UT SOM HAN SOVER. Den kjente krigskorrespondenten Ernie Pyle ble  drept av 18. april 1945 på Ie Shima, vest for Okinawa i Japan.

Det var en japansk soldat som tok livet av 45-åringen som satt i en jeep sammen med tre offiserer. Alle gjemte seg i veigrøfta. Da Pyle løftet hodet ble han drept momentant.

Nyhetsbyrået Associated Press\' fotograf Alexander Roberts tok bildet.

Det har dukket først opp nå, 63 år etter at Pyle ble skutt. Ifølge AP har Roberts holdt bildet tilbake av hensyn til enken etter Pyle. Nyhetsbyrået skriver at så langt de kan bedømme er fotografiet ikke blitt publisert tidligere.

Ifølge AP ble et lite antall bilder fremkalt og beholdt som minner av noen veteraner. Bildet har altså eksistert for noen få, og en lokal historier sier at bildet har vært kjent for noen.

HAN RAPPORTERTE FRA SKYTTERGRAVENE. Pyle nådde millioner av amerikanske lesere gjennom sitt stoff fra andre verdenskrig. Han var på trykk i 400 dagsaviser og 300 ukeaviser i perioden før han ble skutt og drept.

Han dekket krigen fra Europa, Stillehavsområdet og Afrika og fikk Pulitzerprisen for dette arbeidet i 1944. Pyle beskrives som en av verdens mest kjente krigsjournalister.

HAN SKREV MEST om livet til vanlige soldater, selv om han kjente mange med høyere rang, og respekterte dem.

På det gjenfunne bildet ser han selv ut som en vanlig soldat. Han ligger i en skråing med militærstøvler og hjelm. Armene hviler på magen.

- Bortsett fra den tynne stripen med blod som har rent ut fra munnviken, kan det se ut som han sover, skriver APs journalist om bildet.

- Det er et slående bilde fullt av smerte, men Ernie Pyle ønskt at folk skulle se og forstå ofrene soldatene måtte gjøre, så det passer bra, på en måte, at fotografiet av hans eget dødsfall viser hvor alvorlig og endelig dette offeret var, sier James E. Tobin som er professor ved Universitetet i Miami til AP.

FOTOGRAFEN SOM TOK BILDET krabbet de få hundre meterne bort til åstedet, til tross for at fienden skjøt på dem fremdeleles.

Med sitt Speed Graphic-kamera dokumenterte han det som hadde skjedd, og for det fikk han bronsestjernen.

Ernie Pyle hadde akkurat kommet til området etter å ha rapportert fra frontene i Europa da han ble drept. 16. april gikk kom han til Japan. Minene var ryddet unna og flere hundre biler hadde kjørt før dem, da nettopp Pyles bil ble rammet av snikskyttere.

Hans siste ord var:

- Er dere ok?

Pyle stakk hodet opp fra grøfta for å sjekke om kameratene var uskadd. Det var da han ble skutt.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>DREPT I 1945:</B> Først i går, 63 år etter, ble dette bildet av krigsfotografen Ernie Pyle offentliggjort av nyhetsbyrået AP.
<B>BEGRAVET:</B> Begravelse 20. april 1945. Ernie Pyle ble begravet sammen med flere soldater som ble drept i kamp på den lille, japanske øya. Andrew D. Bruce (med ryggen til) ledet seremonien. Han var også leder av hærens 77. infanteridivisjon, som fikk kontroll over øya dagen etter. Ernie Pyles kiste er synlig ved offiserens føtter. Pyles etterlevninger ble flyttet til USA i 1949.
I ARBEID: Ernie Pyle omgitt av marinegaster på et amerikansk transportskip på vei til Okinawa i mars 1945.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media