Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Bosnisk pyramidespill

Denne åsryggen er ifølge Semir Osmanagic verdens største pyramide. Arkeologer mener det er tidenes pyramidesvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VISOKO, Bosnia (Dagbladet.no) Pyramidefeberen herjer i Visoko, tre mil nordvest for Sarajevo.

På restaurantene i byen serveres maten på trekantede tallerkner, i butikkene selges leirpyramider og t-skjorter påtrykket «Jeg har en pyramide i bakgården, og på åsryggen over byen jobber flere hundre mennesker på frivillig basis for å guide turister eller delta i utgravingen.

DET ENESTE SOM MANGLER i det innbyggerne mener er den viktigste arkeologiske oppdagelsen i Europa på mer enn hundre år; en pyramide.

- Jeg oppdaget pyramiden i april i fjor, sier Semir Osmanagic til Dagbladet.no.

Vi møter ham på toppen av det han kaller «Bosanska Piramida Sunca» - Den bosniske solpyramiden - en åsrygg som frem til ifjor bare var kjent som Visocica-åsen. Der sitter han med teamet sitt utenfor en av flere provosoriske kafeer som har dukket opp på toppen av åsen. For lokalbefolkningen har hans oppdagelse blitt god butikk.

- Jeg så at den hadde perfekt geometri og perfekt plassering i forhold til kardinalpunktene nord, øst, sør og vest. Den hadde fire sider, trekantet form, terrasse på toppen og platå bak. Basert på det, mente jeg at den måtte være menneskeskapt, sier Osmanagic.

Han avbryter stadig intervjuet for å snakke med teamet om dagens arbeid. Og for å diskutere en artikkel i det bosniske ukebladet «DANI,» som i siste nummer har en kritisk artikkel om stiftelsen han har satt opp for å drive arbeidet med pyramiden videre.

- De skriver bare tull, avfeier pyramidesjefen og vil ikke sitere fra artikkelen fra Dagbladet.no.

Foto: SCANPIX/EPA/FEHIM DEMIR
Foto: SCANPIX/EPA/FEHIM DEMIR Vis mer

VERDENS STØRSTE PYRAMIDE, kaller Osmanagic åsryggen han oppdaget for ett år siden.

Han mener pyramidestrukturen er laget av den mystiske folkegruppen illyrerne for 12500 år siden, og at den er konstruert med korridorer og ganger innvendig og strekker seg 220 meter høyt.

Til sammenlikning er Kheops-pyramiden i Ghiza den høyeste egyptiske pyramiden med sine 144 meter.

Sammen med de fire andre pyramidene rundt Visoko, mener hobbyarkeologen at Solpyramiden danner en av verdenshistoriens største menneskeskapte strukturer.

ARKEOLOGER ER OVERBEVIST om at åsryggen rett og slett er en åsrygg, og at informasjonen Osmanagics stiftelse gir om pyramiden er grovt feilaktig.

- Jeg har vært på stedet, og min mening er at det er skapt av naturen, sa president Anthony Harding i Den europeiske arkeologforeningen etter å ha besøkt åsryggen i juni.

- Selvsagt sier han det. Når en oppdagelse snur opp ned på hele verdenshistorien, slik min oppdagelse gjør, er det vanskelig for mange å akseptere det. Enkelte har åpenbart vanskelig for å ta innover seg ny kunnskap som betyr at de må skrive om lærebøkene, smiler Osmanagic overbærende og spør retorisk:

- Om noen vil endre lærebøkene du har basert din karriere på, hva ville du gjøre?

Han viser til alle ekspertene stifelsen bak pyramideutgravingene har hentet inn og ramser opp egyptiske, greske, italienske, amerikanske, serbiske, slovenske og irske geologer, arkeologer, geofysikere og historikere, som har drevet termiske undersøkelser, tatt satellittbilder, drevet arkeologisk utgraving og tatt geologiske prøver som ifølge ham viser at det er en pyramide han sitter på.

- Den ledende egyptiske pyramideeksperten Aly Abd Alla Barakat var her i mai og undersøkte våre funn. Han konkluderte med at åsene er menneskelagde, en tidlig pyramide, sier Osmanagic og viser til nyhetsartikler i DPA og Reuters.

EGYPTISK PYRAMIDE-EKSPERT blir Aly Abd Alla Barakat kalt av internasjonale nyhetsbyråer.

Men Archeology Magazine sendte brev til generalsekretæren i Egypts antikvitetsmyndigheter Zahi Hawass og spurte om Barakats bakgrunn som pyramideekspert.

«Mr. Barakat, den egyptiske geologen som jobber med Osmanagic, vet ingenting om egyptiske pyramider. Han ble ikke sendt av oss, og vi støtter eller deler ikke hans uttalelser,» heter det i brevet fra generalsekretær Hawass. (PDF av brevet.)

I brevet heter det videre at den bosniske åsryggen ser ut til å være en «helt naturlig geologisk formasjon» som ikke på noen måte likner på egyptiske pyramider. Hawass minner også om at Osmanagic tidligere har gjort seg bemerket med sine bøker om at Mayaene kommer fra stjernehopen Pleiadene eller Sjustjernen.

I VISOKO satser imidlertid innbyggerne høyt på Osmanagics pyramidespill.

- Han har gjort Visoko berømt, sier Muhamed (5) til Dagbladet.no.

Sammen med kompisene tjener han gode penger på å guide turistene rundt i åsryggene over byen. Titusener har i sommer besøkt byen som normalt har et innbyggertall på 17000 - og turiststrømmen bare øker.

Motel Hollywood ble nylig omdøpt til Motel Bosnian Pyramid of the Sun - og overalt i byen dukker stadig nye souvenirbutikker opp.

- Pyramidene er svært viktig for Visoko - og for landet. De vil åpne Bosnia for verden og skape en stor turistindustri, og særlig her i Visoko. Osmanagic gjorde alt dette mulig, sier Haris Delibasic (28) mens han peker på Bosnias solpyramide i åsen over bytakene.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ENGASJERT: Som flere hundre andre Visoko-beboere jobber Haris Delibasic gratis på pyramiden i fritiden. Han tror oppdagelsen vil forandre fremtiden for Bosnia.
UNG ENTREPRENØR: Muhamed og kameraten viser Dagbladet steinene som ifølge Osmanagic utgjorde en av pyramidens terrasser.
NY INDUSTRI: Langs veien hele veien opp til åsryggen står souvenirselgere.
GOD BUTIKK: Esef Fatic og andre butikkeiere i Visoko satser stort på pyramidesalg.
PYRAMIDEKONGEN: Semior Osmanagic sier han har funnet en pyramide i Bosnia. Kritikerne trekker gjerne frem at han tidligere har funnet forbindelser fra verdensrommet til Maya-kulturen i Mexico.
PYRAMIDER AV LEIRE: I Visokos butikker får turistene kjøpt pyramider laget av leire. Ifølge internasjonale eksperter kan også den virkelige «Bosanska Piramida Sunca» vise seg å være et sandslott.