Bøtte nedpå

Ekte indere lager ikke sodd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  HVA? Har du ikke smakt sodd mens du har vært her på Inderøya?

Indignasjonen lå tjukk og stram som fårefett over de innfødte rundt bordet. Og det er noe med det: Komme her og komme her, hele veien fra Oslo på sin høye hest uten engang å smake stedets spesialitet. Hvis jeg hadde snakket med noen som hadde vært i Japan uten å ha prøve sushi, eller i Piemonte i november uten engang å ha lukta på en trøffel, ville jeg ha spurt dem hvorfor de ikke like gjerne hadde blitt hjemme. Selv om du frykter at du misliker det, plikter du i det minste å smake. Om ikke annet så av respekt for dem du besøker.

Inderøya er perlen i Nord-Trøndelag, rike jordbruksområder med enorme storgårder og åkrer som bølger over landskapet. Noen av bakketoppene er gravhauger, de eldste stammer fra bronsealderen. Dette er et sted hvor mennesker har bodd og mesket seg i mange tusen år og hvor de virkelig har tatt vare på sine tradisjoner. Her dyrkes det karve til akevitt, og hare og hjort småspiser av villkarven i veikanten. I utmarka beiter sauen, på jordene står kuene og rauter. Et lite, lokalt ysteri produserer gode oster basert på eldgamle tradisjoner, kombinert med moderne knowhow. Og så er det soddet, da, som jeg ikke hadde smakt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.