Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Brann i hytta

Det gjelder å være sterk.

VI ER ALLE temmelig forfrosne og skrubbsultne når suppa kommer på bordet, tunge og slitne med anorakkene på i en ennå ikke varm hytte. Våte sokker henger over ovnen, utenfor veggene og oppå taket ligger snøen tjukk og tung.

Suppa, på sin side, lyser påskegult opp fra suppe-skålene, og lover alt som ikke er her, en tropisk varme med et pust av kokos og sitrongress. Og den er varm. Kalde hender søker rundt suppeskålene for å få følelsen tilbake i fingrene før man ber dem om å gripe rundt skjeene.

Jeg klarer ikke å vente så lenge, løfter suppeskåla opp til munnen, og med en høy slurpelyd suger jeg i meg den varme kraften. Varmt, varmt, varmt! Og så, etter at suppa er svelget unna, enda varmere.

Rommet blir fylt med lyd. Først slurping, deretter et lite snufs, deretter to.

-  Sterkt!

-  Ja, veldig!

-  Hvor mye chili hadde du oppi, egentlig?

-  Seks stykker. Men de var små.

-  Du vet at de gjerne er sterkere jo mindre de er?

-  Nei, det visste jeg ikke. Er de det?

Men det er ikke snakk om å snu. Det ville vært en skam.

Snufsingen tiltar. Øynene mine svømmer over og nesa renner. Hver gang munnen er tom, kommer en bølge av brennende chilivarme og melder seg. Først på tunga, så i hele kroppen. Snart sitter hele bordet og snufser. Jeg begynner å svette. En av oss reiser seg, går ut på kjøkkenet, og kommer tilbake med en dorull. Raske hender griper ut på bordet etter dopapir, og vi begynner å snyte oss alle mann. Jeg gråter en tåre eller to før jeg spiser videre.

Slik fortsetter det. Ingen av oss klarer å si annet enn korte selvfølgeligheter, uttalt på innoverpust.

-  Sterkt!

For en utenforstående vil det lett kunne framstå som det beskjedne selskapet som er samlet i den vesle stua, nettopp har opplevd at en tragedie har rammet dem, og at vi sitter, fortvilet, i sjokk, ute av stand til å forholde oss til hverandre. Men i virkeligheten opplever vi den unike følelsen av å bli varme gjennom marg og bein i løpet av få minutter - at vårt lille måltid, lagd for det meste på boksemat, transporterer kroppene våre til en tropisk øy et sted.

Og når maten er spist opp, og leskende øl er drukket altfor fort, har vi alle tatt av oss anorakker og gensere. Under halve dorullen står igjen på bordet.

-  Jeg burde kanskje vært litt mer forsiktig med chilien, sier han.

-  Neei! kommer det tårevått og lykkelig fra oss andre.

Og når maten har sunket litt, og tungene fått anledning til å kjøle seg litt ned, eksploderer hytta i energisk prat og latter, og en utenforstående ville igjen hatt problemer med å skjønne at fire helt normale mennesker kan lage så mye lyd.

Skjønt, ved nærmere ettertanke, hadde det kanskje vært best om det var litt mindre chili i suppa. For hvis vi ikke hadde blitt så opplagte, og så varme så fort, da hadde vi kanskje ikke, langt seinere på kvelden, fått det for oss at vi skulle bade i snøen, og da hadde jeg ikke skrubbet meg sånn opp på skaren.

STERK THAISUPPE MED SITRONGRESS

Dette er en variant av den thailandske ur-suppa Tom Kha Gai. På tross av at suppa er temmelig langt fra vanlig påskemat, er det fin hyttemat like fullt, for de eksotiske ingrediensene har ikke noe imot å reise, og alt lages i én gryte, på få minutter.

Limebladene kan godt være tørka, sitrongress og lime holder seg godt, kokosen er på boks og fiskesausen er på flaske. Det som kan være vanskelig å få tak i er galangal, som er en slektning av ingefær, men du kan godt bruke ingefær.

Jeg har litt gurkemeie oppi, men det er mest for å få den fine påskefargen.

Nok til 4

1 liter kokosmelk fra boks

12 tynne skiver galangal (eller ingefær)

2 sitrongress, knust med bredsiden av en kniv og skåret i 3 cm biter

6-8 limeblader

2 små sjalottløk, knust med

bredsiden av en kniv

3 dl grønnsakkraft eller buljong

500 g kyllingfilet, i tynne skiver

3-6 små chili, eller 4-7 store, hakket

Eventuelt 1 ss most chili på boks

2 små løk, delt i 6

2-3 vårløk, hakket

6 små cherrytomater, delt i 2

2-4 ss nam pla - fiskesaus

1 ts sukker

saften av 1-2 lime

fersk koriander, finhakket

Kok opp kokosmelk, galangal, sitrongress, limeblader og sjalottløk, og la koke i 5 minutter. (Hvis du vil ha suppe riktig sterk, ha i chilien allerede nå.) Ha i kraft, kok opp og ha i kylling, chili, løk, fiskesaus og sukker. Kok opp. Ha i tomat og vårløk. Kok opp og ta deretter av varmen. Smak til med limejuice. Ha over i suppeskåler og dryss over finhakket koriander.

VARM SJOKOLADE MED CHILI OG VANILJE

Chili og sjokolade er ikke, i motsetning til hva mange tror, et sånt rockekokkpåfunn - den opprinnelige sjokoladen som mayaene og aztekerne serverte besto av en blanding av chili, vanilje og kakao.

Brennende het sjokolade er utrolig godt, nesten avhengighetsdannende, men selv hvis du ikke er noen stor chilifan, kan en beskjeden mengde chili være med på å stimulere smaksløkene, sånn at sjokoladen smaker mer seg selv.

Varm sjokolade er en av påskens små gleder - den skal helst være slik som de Sade pleide å be om: «Svart som rompa til Satan,» og så gjerne servert med en liten sky av pisket krem som smaker vanilje.

Jeg bruker enten er sterkt, reint chilipulver, eller små, tørkede chilier. Hvis du skal bruke chilipulver bør du smake på det først, for mange chilipulver på det norske markedet har en ganske kraftig paprikasmak, og det synes jeg ikke er så godt.

Nok til 4

100-150 gram mørk sjokolade, helst 70 prosent

1/2 vaniljestang, delt på langs

1-2 små, tørkede chilier, eller mer etter smak

4 dl h-melk

1 dl kremfløte

Hakk sjokolade, skrap frøene ut av vaniljestanga med en skje eller sløv kniv.

Ha sjokolade og omtrent 1 dl melk i ei gryte og varm opp over lav varme. Rør godt, inntil sjokoladen smelter. Ha i den utskrapte vaniljestanga, chilien og resten av melka og varm opp.

Pisk fløte sammen med vaniljefrøene til kremen er luftig og myk.

Hell den varme sjokoladen i kopper, server med en raus klatt pisket krem.

Små gleder: Varm sjokolade er en av påskens små gleder.
Sterk og god: Dette er en variant av den thailandske ur-suppa Tom Kha Gai. På tross av at suppa er temmelig langt fra vanlig påskemat, er det fin hyttemat like fullt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling