Brenner klær i frykt for hiv

Heteroseksuelle den nye risikogruppen i Sør-Amerika. 120 000 smittet i fjor. Send spørsmål til nettmøte!

I DAG ER DET den internasjonale aidsdagen.

Sykdommen forbindes sjelden med Sør-Amerika. Men det er en risiko for at en epidemi bryter ut på kontinentet.

I fjor ble 120 000 latinamerikanere smittet av hiv, mer enn dobbelt så mange som i Nord-Amerika og Europa til sammen.

Viruset har spredd seg fra høyrisikogrupper som rusmisbrukere og menn som har sex med menn til den heteroseksuelle befolkningen.

- Det finnes mange fordommer og misoppfatninger om aids i Sør-Amerika. Mange tror sykdommen kan overføres på samme måte som en forkjølelse, forteller Juan Monroy, ordfører for støttegruppen Más Vida, Mer liv, for hivsmittede i Bolivias hovedstad La Paz.

- Det hender at familier brenner alle klær og desinfiserer hele huset når de får vite at noen av familiemedlemmene bærer på viruset.

Juan sier at han er heldig, for familien hans støtter ham. Han er selvstendig næringsdrivende og har ingen sjef.

- Og det er jeg glad for, kommenterer han.

FRYKTER HIV-EPIDEMI: I fjor ble det smittet like mange med hiv-viruset i Sør-Amerika som i hele Nord-Amerika og Europa til sammen. Leticia Sanchez fra Nicaragua har hatt viruset siden 2003. Foto: ESTEBAN FELIX/AP/SCANPIX
FRYKTER HIV-EPIDEMI: I fjor ble det smittet like mange med hiv-viruset i Sør-Amerika som i hele Nord-Amerika og Europa til sammen. Leticia Sanchez fra Nicaragua har hatt viruset siden 2003. Foto: ESTEBAN FELIX/AP/SCANPIX Vis mer

FOR ANDRE HIV-SMITTEDE kan det gå riktig ille.

I verste fall kastes de ut av hjemmene sine. Det er også veldig vanlig at de diskrimineres på arbeidsplassen. Juan forteller historien om en hivpositiv mann som var ansatt hos en brusprodusent i La Paz:

- Han jobbet ikke på fabrikken, men reiste rundt til butikker for å ta imot bestillinger. Selv om han aldri kom i kontakt med brusproduksjonen, fikk han sparken. Hvis folk hadde fått nyss i at noen med hiv jobbet i firmaet, ville salget stupt.

Mellom en tredjedel og en fjerdedel av alle nye hivtilfeller i Bolivia og andre land i Sør-Amerika er kvinner.

Men machomentaliteten og homofobien er sterke krefter. Selv i dag tror mange at viruset bare rammer homofile.

- Folk forstår ikke at også heteroseksuelle menn og kvinner med familie kan ha hiv, sier Juan Monroy som selv er skilt og har to barn.

IFØLGE UNAIDS, FNs aidsprogram, ble 17 000 mennesker smittet i Karibia og 100 000 på Sør-Amerikas fastland i fjor.

Omkring 69 000 døde av aids.

Brenner klær i frykt for hiv

Situasjonen er verst på de karibiske øyene, der mellom 1 og 4 prosent av den voksne befolkningen har hiv - og aids har blitt den vanligste dødsårsaken i aldersgruppen 15-49 år.

UNAIDS hevder at sexturismen er en viktig årsak til spredningen av hiv på de karibiske øyene.

Et annet problem er de store kjønnsforskjellene og det løsslupne synet på sex. Menn har ubeskyttet sex med andre kvinner eller menn, og smitter senere sin kone eller samboer.

Et positivt tegn er likevel at andelen nye tilfeller blant prostituerte i Haiti og Den dominikanske republikk har sunket takket være informasjonskampanjer om viktigheten av å bruke kondom.

OGSÅ SENTRAL-AMERIKA ligger i risikosonen for en hiv-epidemi.

I Panama, El Salvador og Honduras er mellom 1 og 1,5 prosent av de voksne smittet.

I Sør-Amerikas største land Mexico, Colombia, Argentina og Brasil har 0,3-0,6 prosent av den voksne befolkningen hiv.

Ifølge UNAIDS er fattigdom og mangel på informasjon og forebyggende arbeid viktige faktorer bak spredningen av hiv-viruset i disse landene. 

ET STEINKAST FRA den slitne busstasjonen i La Paz ligger byens senter for kontroll av seksuelt overførbare sykdommer.

Her kan man la seg teste for en sum tilsvarende 15 norske kroner. På venterommet sitter nervøse unge menn og kvinner og venter på tur.

Legen Rosa Vargas forteller at nye grupper smittes av hiv-viruset.

- Tidligere ble for det meste høyrisikogrupper som rusmisbrukere og menn som har sex med menn rammet. Nå får langt flere heteroseksuelle hiv, sier hun.

- Vi har flere tilfeller der gifte kvinner har blitt smittet selv om de bare har hatt sex med sine menn. En annen tidligere skjermet gruppe har også blitt rammet: indianerne på landsbygda. Det kommer av at mennene drar til byene og jobber i perioder. Der blir de smittet, og så tar de med seg viruset tilbake til sine små byer og familier.

FOR Å STOPPE SPREDNINGEN er det viktig å oppdage nye tilfeller raskt.

Men på kontrollsenteret gjøres bare et hundretall hiv-tester i måneden.

Og mange av de som tester seg har ikke utsatt seg selv for en risiko, men er der for en obligatorisk test som er nødvendig for å få studere i utlandet.

Derfor er mørketallene veldig store.

I Bolivia har bare rundt 3000 hivtilfellet blitt bekreftet, men ifølge en FN-undersøkelse kan så mange som 18 000 bolivianere leve med viruset.

Situasjonen er den samme i nabolandene. I Peru har bare 30 000 tilfeller blitt avdekket, til tross for at omkring 80 000 personer antas å være smittet.

- NÅR NOEN TESTER positivt, prøver vi å kartlegge personens tidligere partnere, men det er vanskelig, sier Rosa Vargas.

- Mange vil ikke fortelle hvem de har ligget med, og de forteller heller ikke sine tidligere partnere at de har fått hiv. Det gjør at enda flere smittes.

I Bolivia finnes det, som i resten av Sør-Amerika, en sterk faktor som forverrer situasjonen: den katolske kirken.

Vatikanet aksepterer ikke kondomer, heller ikke som en måte å beskytte seg mot kjønnssykdommer. I stedet taler kirken varmt for avholdenhet og monogami.

- I de strengt katolske og verdikonservative samfunnene er det ofte foreldrene som motsetter seg seksualundervisning i klasserommet, ikke skolene eller politikerne, forteller legen David Segurondo som er ansvarlig for å forebygge spredningen av hiv i La Paz.

- Det er tabu å snakke om sex og samliv, særlig blant de fattige. Foreldrene tror at barna kommer til å starte et sexliv tidligere hvis de får lære om seksualitet og prevensjon. Hvis en lærer forteller elevene hvordan man bruker en kondom, hender det at foreldrene prøver å få gitt læreren sparken, beklager Segurondo.

ETT AV FÅ LAND som ignorerer den katolske kirkens formaninger i seksualpolitiske spørsmål er Brasil.

I landets skolevesen får elevene seksualundervisning, og lærer om prevensjon. Kondomer deles ut gratis, og det gjøres et stort antall hiv-tester for å oppdage nye tilfeller på et tidlig stadium.

Dessuten produserer Brasil egne medisiner med bremsende effekt, de er mye billigere enn medisinene fra de store legemiddelselskapene.

Takket være dette forebyggende arbeidet har antallet nye hiv-tilfeller i Brasil hvert år ikke økt siden 2000.

David Segurundo forteller at han er urolig for en aids-epidemi i Bolivia.

Som i andre søramerikanske land har en ny risikogruppe vokst fram: Fattige unge heteroseksuelle i storbyene.

De har ofte tilfeldige sexpartnere, de beskytter seg ikke og de vet lite om farene ved hiv-viruset.

- Kjønnsvorter og gonoré har blitt mye mer vanlig i Bolivia. Det er åpenbart at ungdommer ofte utsetter seg for risikoen for å bli smittet av kjønnssykdommer og hiv, sier David Segurondo.

- Dette er en tikkende bombe.


Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

Klokka 14.00 stiller hiv- og aidslegen Aslak Jøssang fra Leger uten grenser til nettmøte om viruset og sykdommen. Send inn spørsmål!

EN AV MANGE: FN anslår at 200 000 mennesker lever med hiv bare i Sentral-Amerika, og omkring 2 millioner i hele Sør-Amerika.
MYTER OG HOMOFOBI: I Bolivia har det hendt at familier har brent klær og desinfisert hele huset når de får vite at en i familien har blitt hiv-smittet. Homofobien gjør at mange tror det bare er homofile menn som kan få hiv.
LEKEN INFO: Brasil er ett av landene som har kommet lengst når det gjelder undervisning og opplysning om sex, kjønnssykdommer og hiv-risiko.
SEND INN SPØRSMÅL OM HIV/AIDS: Siden det er den internasjonale aids-dagen i dag, har du sjansen til å stille spørsmål om hiv og aids til den erfarne legen Aslak Jøssang fra Leger uten grenser. Han svarer på dine spørsmål fra klokka 14.00 (skjema i bunnen av artikkelen).
SEKSUALUNDERVISNING: På grunn av den katolske kirkens nei til prevensjon sprer kjønnssykdommer og hiv seg lett blant unge søramerikanere. Her får likevel gutter i Nicaragua lære hvordan de bruker en kondom.
OMSORG: Det finnes klinikker der man kan la seg teste for en billig penge, men mange benytter ikke muligheten. De fleste som oppsøker testsenteret i La Paz er ungdommer som må gjennom en obligatorisk test for å få studere i utlandet.
FEILINFORMERT: - Mange tror sykdommen kan overføres på samme måte som en forkjølelse, forteller Juan Monroy, ordfører for støttegruppen Más Vida, Mer liv, for hivsmittede i Bolivias hovedstad La Paz.
EGEN MEDISIN: Landet produserer blant annet sin egen hiv-medisin, som er billigere enn de store legemiddelfirmaenes varianter.