Brent jords taktikk

Her var det nylig frodig regnskog. Nå er området rasert – for å lage billig palmeolje som gir oss potetgull, leppestift og framtidas drivstoff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Humairah (23) sitter på røttene til et dødt tre nær landsbyen Kuala Cenaku i Riau-provinsen på Sumatra. Landskapet rundt henne ser ut som en slagmark. Stillheten og varmen er knugende. Det som en gang var en frodig regnskog med rikt fugle- og dyreliv, er i dag 80 kvadratkilometer med svarte, utbrente torvmyrer.

Kvinnen studerer internettdesign i Jakarta og representerer en ny generasjon urban og politisk engasjert middelklasse i Indonesia – en generasjon oppvokst med demokratiske reformer og mer valgfrihet. Engasjementet har gjort Humairah til miljøaktivist, for Greenpeace.

– Vi indonesiere må begynne å forstå hva som skjer. Vi ikke kan rasere vårt eget land på denne måten.

Bak 23-åringen, langt borte i det fjerne, skimtes en vegg med gjenstående regnskog. Miljøaktivistenes kamp står om den veggen.

Se hvor mye regnskog som har forsvunnet og les mer om klima på Dagbladet.no.

MANDAG 3. DESEMBER samles verdens miljøelite på Bali for å diskutere klimaproblemer. Avskoging står høyt på dagsordenen. Ulovlig tømmerhogst er et stort problem i alle verdens regnskoger, og hogging og brenning av skog er årsaken til minst 20 prosent av verdens årlige klimagassutslipp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer