Britisk provokatør til Sunnmøre

Nylig solgte kunstneren Damien Hirst (43) verk for over én milliard kroner. Nå stiller han ut i lille Flø på Sunnmøre.

- Å FÅ EN så stor kunstner til ei lita bygd som Flø skulle egentlig ikke være mulig, sier gallerist og fotograf Hugo Opdal i kunstgalleriet Studio Opdal.

Men mye har vist seg å være nettopp det, og i dag åpner galleriet, i bygda med 160 innbyggere, salgsutstilling med 22 verk av den britiske kunstneren.

Det var kunstner og artist Magne Furuholmen var med på å muliggjøre det hele.

- Han ble en døråpner i prosessen, forteller Opdal.

Furuholmen inviterte ham med seg til London for å møte galleristen hans, som også var galleristen til Hirst. Resten fikset Opdal selv.

- Hirst er vant til å stille ut i urbane omgivelser, mens galleriet på Flø ligger værhardt til, rett ut mot havgapet og med dramatisk natur. Jeg tror det også hadde sitt å si for at han takket ja, sier galleristen.

DAMIEN HIRST er en av de mest omtalte kunstnere i vår tid.

Da Sothebys auksjonerte bort 223 av verkene hans i London i september i år, slo de alle rekorder med en salgssum på 1,15 milliarder kroner.

KUNST I HAVGAPET: Gallerist og fotograf Hugo Opdal har gjort et lite skup ved å få Damien Hirst til å vise fram 19 silketrykk og tre skulpturer på det lille tettstedet Flø. Foto: BJØRN LANGSEM
KUNST I HAVGAPET: Gallerist og fotograf Hugo Opdal har gjort et lite skup ved å få Damien Hirst til å vise fram 19 silketrykk og tre skulpturer på det lille tettstedet Flø. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Kunstneren fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 1993 med «Mother and Child Divided» - ei ku og en kalv som er delt i to og plassert i formalinbeholdere. Verket kan beskues på Astrup Fearnley Museet i Oslo, som kjøpte det inn i 1996.

Hirst har blitt beryktet og berømt for måten han tar for seg temaer som død, forgjengelighet og forbrukersamfunnet på, og utstillingen på Sunnmøre er intet unntak.

Den inneholder nitten silketrykk og tre skulpturer - en hodeskalle og et oksehjerte i sølv, og et trekors dekorert med piller. De fleste av verkene er fra «New Religion», et prosjekt hvor Hirst vil utfordre vårt forhold til kunst, vitenskap og religion.

- Hirst mener vi har begynt å tro mer på vitenskap og medisin enn på religion, sier Opdal, som selv betegner kunstneren som «spennende og nyskapende».

- Jeg synes egentlig hele livet hans er et kunstverk.

STUDIO HUGO OPDAL, som ligger i en nedlagt skole på Flø, har bare eksistert i ett år og fem måneder, men har allerede rukket å ha kunstnere som Magne Furuholmen, Knut Bry og Unni Askeland på plakaten.

- Hvordan har du fått alle disse kunstnerne til bygda di?

- I tillegg til en del anbefalinger, tror jeg det handler mye om selve opplevelsen av å komme ut hit.

Britisk provokatør til Sunnmøre

Og så er jeg jo lidenskapelig opptatt av dette, og det får jeg virkelig betaling for nå.esll@dagbladet.no

KJENTE KUER: Hirst fikk sitt gjennombrudd med verket «Mother and Child Divided», som er en del av Astrup Fearnleys samling.
LITE STED: Flø på Sunnmøre har 160 innbyggere.
BLIR I OSLO: Kua og kalven på formalin skal ikke stilles ut på Flø.
HJERTESKJÆRENDE: Det skal derimot skulpturene fra Hirsts «New Religion»-prosjekt.
DYRE TRYKK: Koster fra 30 000 - 150 000 kroner.