Budapest

Fram til nyttår skal vi presentere 20 byer fra boka «Verdens viktigste byer» av reiseguruene Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. I dag:

Budapest er delt av Donau. På den kuperte vestbredden ligger Buda. På østbredden brer Pest seg ut mot Ungarns flate sletteland. En rekke broer binder de to bydelene sammen til én storby, Budapest. Det meste av byens severdigheter er konsentrert i Buda, og da spesielt på Slottsfjellet, Várhegy. Her ligger Buda slott, Mattiaskirken, Fiskerbastionen, flere museer, pluss et mangfold av koselige spisesteder. På 1300-tallet ble Slottsfjellet gjort til landets hovedstad. I dag er den politiske makt samlet i Pest, i en parlamentsbygning som overgår selv Palace of Westminster i London. Etter å ha ristet av seg noen tiår med grå kommunisme kan Donaus perle igjen ønske besøkende velkommen med et rikt spekter av kulturtilbud, overdådige termalbad og tradisjonsrike kafeer, konditorier og restauranter i verdensklassen.

  Historie
Som så mange andre byer i Mellom-Europa kan også Budapest føre sin historie tilbake til en romersk bosetning. Kolonien Aquincum, den vannrike, ble grunnlagt omkring 100 e.Kr. Etter Romerrikets sammenbrudd ble byen inntatt av hunere, germanere, slavere med flere, inntil ungarerne, eller madjarene, som de selv kaller seg, kom ridende inn fra steppene i øst. Etter noen turbulente år med plyndringstokter dypt inne i det vestlige Europa fant ungarerne at det var best å innordne seg sivilisasjonen. Stefan den hellige, som overtok kongemakten i 997, ble grunnleggeren av den kristne, sentralistiske og føydale ungarske stat. Men ennå skulle det gå lang tid før Budapest ble noe mer enn en liten bosetning ved Donau. Da Buda vokste frem som by, var det takket være tyske og franske innflyttere som drev håndverk og handel under kongelig beskyttelse. I 1241 ble byen lagt øde av mongolene. Vel hundre år senere, i 1361, ble Buda gjort til Ungarns hovedstad, mens Pest utviklet seg til handelsby. Så kom tyrkerne. De okkuperte landet og holdt det i mer enn 150 år, frem til 1686, da landet kom inn under den østerrikske trone. Først ved slutten av første verdenskrig ble Budapest igjen hovedstad i et fritt Ungarn. Annen verdenskrig påførte byen store ødeleggelser. Sytti prosent av alle bygninger i Buda ble ødelagt. Krigen sluttet med at tysk okkupasjon ble avløst av sovjetisk. Dermed havnet den tidligere verdensbyen på gal side av jernteppet.
  Slottsfjellet
Det første man møter når man spaserer opp trappene til Slottsfjellet, er Fiskerbastionen. Det var byens fiskere som hadde ansvaret for å forsvare denne delen av byen. Men Fiskerbastionen har aldri spilt noen rolle for byens forsvar. Det hele er en arkitektonisk fantasi oppført på 1800-tallet. Fra Fiskerbastionens murer og tårn har man glimrende utsikt til Donau og bydelen Pest. Bak Fiskerbastionen står Mattiaskirken, Mátyás-templom. Kort tid etter at kirken sto ferdig på 1400-tallet, ble den omgjort til moské da landet ble invadert av muslimer. Da Muhammeds undersåtter var jaget ut, ble kirken utsmykket i overdådig barokkstil. En av Slottsfjellets mest spennende opplevelser, i hvert fall om man har barn med på reisen, er Labyrinten. Under gatene finnes en mørk verden, om lag ti kilometer med ganger og mørke kjellere, fra gammelt av en del av byens forsvarsverk, sist tatt i bruk som tilfluktsrom under bombingen av byen under annen verdenskrig. Litt over en kilometer av disse mørke gangene er gjort tilgjengelig for besøkende. På vestenden av Slottsfjellet ligger Buda slott. Det har vært ødelagt flere ganger, til dels revet helt ned, og bygd opp på nytt. Den nåværende bygningen ble oppført i nybarokk stil på 1800-tallet. Da slottet ble rehabilitert etter ødeleggelsene under siste verdenskrig, ble det gjort plass for flere store museer. Her er Ungarns nasjonalgalleri, Budapests historiske museum, Museet for nyere tids historie, og Ludvig-museet, som inneholder samtidskunst.
  Parlamentet
Mot slutten av 1800-tallet besluttet den ungarske nasjonalforsamlingen at landet hadde behov for en parlamentsbygning hvor de folkevalgte kunne møtes. Før arkitekten gikk i gang, holdt den ungarske statsministeren, Kálmán Tisza, en tale som var en norsk politiker verdig. «Her skal det ikke vises tilbakeholdenhet, beregning eller sparsommelighet,» uttalte Tisza og åpnet for uhemmet bruk av statens finanser. Parlamentsbygningen var verdens største og mest påkostede bygning i sitt slag da den ble tatt i bruk i 1902. Den nygotiske fasaden mot Donau er 268 meter lang og smykket med 88 statuer. Kuppelen som hever seg over parlamentet, er 96 meter høy. I tillegg til parlamentets store saler har bygningen 700 rom. Fra hovedinngangen fører en majestetisk trapp opp til en 16-kantet sal under kuppelen. Ellers er bygningen overlesset med nygotiske ornamenter, malerier, fresker og veggtepper.
  Semmelweis-museet
Nedenfor den sørlige enden av Slottsfjellet ligger Semmelweis-museet. Det holder til i huset hvor Ignaz Semmelweis ble født i 1818. Semmelweis er for ettertiden kjent som legen som påviste at barselfeber blir påført fødende kvinner som et resultat av dårlig hygiene. Fødselslegen fra Budapest er bl.a. kjent fra Jens Bjørneboes skuespill Semmelweis. Det var mens han arbeidet ved fødselsstiftelsen i Wien at Semmelweis ble klar over smittens overføring gjennom legers og jordmødres hender. På tross av at barselfeber på denne tiden var en av de mest hyppige dødsårsaker blant kvinner, møtte Semmelweis stor motstand da han forlangte at leger og andre ansatte skulle vaske hendene når de gikk fra en pasient til en annen. Semmelweis avsluttet sin legegjerning i hjembyen Budapest, hvor hans barndomshjem er gjort om til medisinsk museum. Museets utstillinger spenner over flere tusen år. De eldste gjenstandene er en trepanert, egyptisk hjerneskalle og noen legeinstrumenter fra oldtiden. Blant de nyere gjenstandene er en kopi av Semmelweis¹ hodeskalle, en monsteraktig symaskin til gjensying av mageopererte og en «obdusert» voksdukke som kunne vært hentet fra en amerikansk Jack the Ripper-film. Etter sin død i 1865 ble Ignaz Semmelweis gravlagt i museets bakgård. Ved siden av graven står en statue av en kvinne med barn.
  Gellért-fjellet
Gellért-fjellet er et landemerke for Budapest der det stiger 130 meter opp fra bredden av Donau. Halvveis opp i fjellsiden står en statue av Gellért, en biskop fra Italia som i 1015 ble kalt til landet av kong Stefan for å kristne landet. De ungarske hedningene likte ikke å la seg kristne. Etter kongens død la de biskopen i en tønne og kastet ham utfor fjellet som siden fikk hans navn. På toppen av fjellet står borgen Citadella og det 30 meter høye Frihetsmonumentet, Szabadság szobor. Monumentet forestiller en kvinne med palmeblader i hendene, og inskripsjonen lyder som følger: «Til de sovjetiske frigjøringshelter fra et takknemlig ungarsk folk.» Takknemligheten var nok absolutt til stede i 1945, da sovjetstyrkene jaget ut nazistene. Takknemligheten var neppe like stor i 1956, da massive sovjetiske styrker slo ned en gryende demokratisk bevegelse. Hadde det ikke vært for at monumentet for lengst er blitt et landemerke for byen, hadde det blitt revet og fjernet ved frigjøringen fra Sovjet, som det meste av kommunismens etterlatenskaper.
  Operaen
Statsoperaen i Budapest, noen hundre meter øst for Parlamentsbygningen, ble oppført i tiden da Ungarn var en del av det habsburgske imperiet. Keiser Frans Josef tok selv initiativet, og lot engasjere en av Europas dyktigste arkitekter til oppgaven. På utsiden er operaen utsmykket med statuer av store komponister. Her er Mozart, Beethoven, Tsjaikovskij, Smetana, Verdi, Wagner og mange andre. Selve operasalen rommer 1300 mennesker. Fra taket henger en lysekrone som hevdes å veie tre tonn. Under byggingen av operahuset fant det sted en katastrofe i Wien, da 400 mennesker døde under en brann i byens operahus. Brannen i Wien førte til at det ble utviklet en rekke brannforebyggende tiltak. Operaen i Budapest sies å være den første som ble utstyrt med sprinklersystem, scenemaskineri i metall og et brannhemmende «jernteppe» mellom sal og scene.
  Kjedebroen
En rekke broer binder sammen Buda og Pest. Flere av dem konkurrerer om å være den skjønneste, vakreste og mest berømte. Den eldste, og kanskje den peneste, er Kjedebroen, Széchenyi Lánchíd. Kjedebroen sto ferdig i 1859. Den ble konstruert av engelskmannen Clark og bygd av en skotte med sammen navn. På slutten av krigen ble broen sprengt av tyskerne, som på den måten ville hindre sovjethærens fremrykking. Da krigen var over, var gjenoppbyggingen av forbindelsen mellom Buda og Pest en av de første store oppgaver byen sto overfor. På Buda-siden av Kjedebroen står et lite monument, formet som en høy og smal null. Dette er Ungarns nullpunkt. Alle avstander langs veiene i Ungarn måles fra dette punktet. Like ovenfor dette nullmonumentet er en kabelbane som fører opp til Slottsfjellet.
  Termalbadene
Budapest er en av verdens beste storbyer for termalbad. De fire mest populære badene er alle vel verdt et besøk. Tre av de fire badene ligger under Gellért-fjellet på Buda-siden. Det eldste av disse er Rudas-badene, opprinnelig anlagt av den tyrkiske hærføreren Pasja Sokoli Mustafa så tidlig som i 1556, på samme sted som riddere fra Johannitterordenen bygde et sykehus et par hundreår tidligere. Rac-badene ligger en snau kilometer unna, og er også anlagt av tyrkerne. Gellért-hotellet i gjennomført art nouveau-stil har sitt eget termalbad med en stor svømmehall med tak som kan åpnes mot himmelen. Det fjerde badet ligger nordøst i byen, i Pest, i Byparken (Varosliget). Szechenyi-badene ser ut som et rokokkopalass fra det habsburgske dobbeltmonarki, og favorittmotivet til fotograferende turister er de sjakkspillende entusiastene som med eller uten badehetter stoisk flytter sine hvite eller svarte brikker. Sjakklegenden Bobby Fischer er en av mange som har spilt her.
  Annet av interesse Kong Stefans kongekrone, og andre regalier fra det ungarske kongehus, er utstilt i Det ungarske nasjonalmuseum i sentrum av Pest. St. Stefans basilika, like nord for Deák tér i sentrum av Pest, inneholder Ungarns fremste relikvie. Den mumifiserte hånden til St. Stephen, «Szent Jobb», ligger i et relikvieskrin i et av kapellene helt innerst til venstre for alteret. Konditoriet Gerbaud ved Vörösmarty tér i sentrum av Pest har innredning og miljø fra begynnelsen av 1900-tallet og en tolv meter lang konditoridisk full av fristende godsaker. Metromuseet, ved metrostasjonen Deák tér, forteller historien om den første undergrunnsbanen på det europeiske kontinentet. Museet holder til i en av de opprinnelige tunnelene. Raoul Wallenberg minnepark er tilegnet den svenske diplomaten som reddet 20 000 jøder fra å bli sendt til Auschwitz. Wallenberg ble arrestert av sovjetisk sikkerhetspoliti da byen ble frigjort, og døde etter all sannsynlighet i en sovjetisk GULag-leir. Margit-øya i Donau er et av de roligste steder i Budapest, med store plener, trær og hager. Langs gangstiene står statuer av Ungarns mest berømte forfattere og kunstnere. Skulpturparken i utkanten av Budapest har tatt vare på de ofte overdimensjonerte skulpturene av Lenin og Marx og alle de andre «heltene» fra Sovjet-tiden. Sziget Festival, som avholdes på en øy nord for byen første halvdel av august, er en av Europas største rock- og popfestivaler.
(Tekst og kart er hentet fra boka «Verdens viktigste byer - 52 magiske reisemål» av Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. Gjengitt med tillatelse av Kagge Forlag.) Her finner du samlesida for alle byene. Neste by ut: Buenos Aires.

Arkivfoto: Hilde Schjerve
Arkivfoto: Henning Lillegård
Arkivfoto: Hilde Schjerve