- Bush kan lære av Norge

Den amerikanske statsviteren Joseph S. Nye Jr. mener USA må vinne Midtøstens «hearts and minds» gjennom kultur og dialog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AMERIKANSK UTENRIKSPOLITIKK og «krigen mot terror» er tema i aulaen på Oslo Handelsgymnasium.

- Krigen mot terror lykkes ikke dersom det rekrutteres flere terrorister enn dem vi dreper eller avskrekker.

Joseph S. Nye er professor i statsvitenskap ved Harvard. Nye, som får æren for å ha lansert den internasjonale nyliberalismen, mener at mer «soft power» - og ikke dagens ensidige bruk av amerikansk militær makt - er løsningen i kampen mot terrorisme.

- Enhver general som ikke har en plan for media, har ingen plan for slaget som skal stå.

- Den beste historien, ikke den beste hæren, vinner slaget, sier Nye og sikter til TV-bildene av døde og hardt skadde libanesiske barn som gikk verden over forrige måned. Krigen vinnes ikke med våpen alene, men kultur og verdier.

- I KAMPSPORTEN JUJUTSU er poenget å temme motstanderen ved å bruke hans egen styrke mot ham selv. Dette er også prinsippet i Osama bin Ladens terrorisme, sier Nye:

- Bin Laden håpet at terroraksjonene mot New York 11. september 2001 skulle utløse en like blodig krig i Afghanistan som da Sovjet invaderte landet i 1979, og tapte mot bin Laden og hans allierte. Slik skulle avskyen mot USA tilta i den muslimske verden, og jihadistene ville stille seg i kø for å bli medlemmer av al-Qaida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.