Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Buskete bryn er her igjen

Og den metroseksuelle mannen er på vei ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET VAR I FORRIGE UKE Dagbladets musikkanmelder Sigrid Hvidsten kommenterte juks i platebransjen i saken «Ord mot ord».

Saken var åpen for kommentarer. En av innsenderne skrev:

«Du må nappe øyenbrynene dine, fru Hvidsten».

VAR LESEREN INNE PÅ NOE? Øyebryn har lenge vært for ansiktet som pinstripes for en dress. Smalt, essensielt og langt. De fleste er ikke født med så tynne bryn, frisering har vært et krav. Mange har også sagt at den eneste bushen de stoler på er sin egen, uten at det antakelig har noe med saken å gjøre.

Både voksing og pinsett har vært hyppig i bruk for å fjerne hår.


Monobrynet
var til å le seg skakk av, og det viste seg at også menn gikk løs på området mellom brynene, om de ikke har monobrynet som et varemerke, som Liam Gallagher.

Utdaterte bilder av Brooke Shields fikk oss til å heve brynene, på grunn av brynene. Og vi skjønte raskt at Isabella Rossilini må ha tatt i bruk øyebrynsparykk i Wild at Heart.

Men så viser det seg, vi kan ikke le av Sheilds-tykke bryn lenger, ikke av Hvidstens heller. Velkommen til høsten 2006.

image: Buskete bryn er her igjen

FOR VÅRE ELLERS KLOKE lesere er ute på viddene og Hvidsten er som vanlig et foranskutt lyn, først ute med det nyeste, en av dem som hever brynkvaliteten. Bushy brows som de kaller det på Manhattan, buskete øyebryn, er hot. På catwalken har de børstet dem oppover, sprayet dem med hårspray og bustet dem til lenge allerede. Det har ikke Dagbladets musikkanmelder gjort. Hun er en naturlig skjønnhet:

- Jeg prøver jo ikke akkurat å se ut som Frida Khalo da. Jeg napper litt, men ikke så mye. Jeg liker øyebryn, jeg tror det gir meg karakter, sier Sigrid Hvidsten, Norges fremste eksponent for den nye moten. Og fra moteeksperten får hun støtte:

- Nå har det vært androgyne menn og rene, hygieniske piker veldig lenge. Dette er i ferd med å snu. I et langt trendperspektiv, ett til tre år fremover, vil den maskuline mannen komme tilbake. Og allerede nå ser vi at kvinnene skal ha store krøller og tykke øyebryn, sier motejournalist Hilde Marstrander til Dagbladet.no.

BRYN SOM som Elizabeth Taylors og Ava Gardners er forbildene, slike de hadde på 60-tallet. Hårmoter som Fucked up afro og bead head har beveget seg nedover på hodeskallen, nå skal øyebrynene være uregjerlige de også.

Dagbladets Hvidsten nikker samtykkende når vi nevner Ava Gardner, og fremholder henne som sitt store 50-tallsforbilde, en som hun vil se ut som, bare med Adidasjakke.

Det eneste problemet musikkanmelderen støter på av og til, er at det kan bli for bustete. Nå vurderer hun innkjøp av øyebryngele.

For tykke, «naturlige», markerte øyebryn skal de være. De som har nappet i årevis, bør la dem vokse ut igjen, et par uker i eksil anbefales. Hilde Marstrander avslører at testosteronet virkelig er på fremmarsj for tiden:

- Den metrofile mannen er på vei ut. Mann skal være menn og kvinner, som har vært kvinnelige, med store pupper, nappet og sminket, skal til en viss grad være menn, som vi så på 90-tallet. Der menn har måttet hente frem sin kvinnelige side de siste par årene, må damene gjøre det samme fremover. De må gi litt faen, være sterke, tøffe, bruke mer maskuline stoffer i garderoben også videre, sier Marstrander.

Hun varsler at  naturlig krøllete hår (ikke bruk av rettetang), mer hårvekst (tykkere øyenbryn, ikke nødvendigvis brasilian) og mer maskuline klær for begge kjønn er noen av resultatene vi kan vente oss.

ALT KAN REPARERES. Ifølge AP er transplantasjon det nye for kvinner som sliter og ønsker seg tykkere øyebryn.

Det fungerer på samme måte som hårtransplantasjon for menn. Man tar hår fra bakhodet og opererer dem inn på fronten. Et av problemene knyttet til dette er at hodehår er annerledes og vokser raskere også etter transplantasjonen over øynene. Man kan altså vente seg skikkelig buskete øyebryn.

En øyebrynstransplantasjon koster ifølge AP mellom 3000 og 5000 dollar, 15 000 til 30 000 kroner. Hårene vokser ut etter to uker.

Man kan også kjøpe pålimbare øyebryn, det er langt billigere. Selskap som Noland Suttles reklamerer på nettet med før- og etterbilder. I New York får man tykkere juksebryn for 1800 kroner.

De store make up-merkene leverer dessuten øyebrynforstørrere: Givenchy har Mister Eyebrow, Eyebrow Fixing Pencil til 140 kroner. Shiseido selger Translucent Eyebrow Shaper til samme pris, og Laura Mercier har Deep Blonde Brow Powder Duo til 145 kroner, alt i følge New York Times.

OGSÅ I MONOBRYNETS HJEMLAND Storbritannia rapporteres det om trenden.

Ifølge den britiske avisa Guardian brukte allerede kvinner på 1700-tallet falske øyebryn laget av mushår. På 50-tallet skulle man ha en buet divalook, mens 70-tallet kom med strektynne bryn. Så endret Brooke Shields alt dette på 80-tallet, da det naturlige utseendet kom igjen, og naturlige bryn var det store, ja, virkelig stort.

Så stort er det ifølge moteekspertene riktignok ikke i 2006. Man kan forsatt nappe og frisere, men tynne bryn er ut.

Spørsmålet Guardian stiller er interessant: Vil den nye hårmoten synke enda lenger ned på kroppen? Er hår under armene det nye sommeren 2008?

- Det er alltid sånn at når noe har vart lenge så kommer det motsatte. Det gjelder også for kjønnshår. Det har vært hot å ha lite hår, nå er det også på vei til å snu, avslutter Marstrander.


Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

MÅ HA BRUKT ØYEBRYNSPARYKK:</B> Isabella Rossellini og Hannah Kozak under innspillingen av David Lynchs <a href=http://www.imdb.com/title/tt0100935/>Wild at Heart</a> fra 1990.
PÅ CAT WALKEN:</B> Modellen Hilary Rhoda med buskete øyebryn på visningen for Paco Rabannes vinterkolleksjon.
ALLTID BUSKETE:</B> Bjørk har antakelig aldri nappet øyebrynene.
<B>DAGBLADETS FORANSKUTTE LYN:</B> Musikkanmelder Sigrid Hvidsten.
AVA GARDNER:</B> Tykke, velfriserte øyebryn er høsttrend.
<B>OGSÅ FORBILDE:</B> Nydelige Elizabeth Taylor-bryn kommer man også langt med.
ØYEBRYNSFORBILDE:</B> Brooke Shields i <a href=http://www.imdb.com/title/tt0080453/>Den blå lagune</A> (1980).
<B>FORBILDE:</B> Audrey Hepburn er fortsatt the it girl. Øyebrynene hennes er dessuten siste mote.
ØYEBRYNS-ENER:</B> Cindy Crawford har nok nappet dem her, men til langt utpå 90-tallet var hun kjent som dama med naturlige øyebryn.
HELT UT:</B> Pamela Andersons bryn.