Butikken der alt er gratis

I denne sjappa er ikke nasking noe problem.

TRONDHEIM (Dagbladet.no): - Vi driver ikke veldedighet. Du trenger absolutt ikke å være trengende for å komme hit og ta med deg noe. Butikken er for alle, sier Veslemøy Lilleengen (32).

Sammen med Sylvia Berg (27) og Kirsti Wangberg (43) driver hun den idealistiske Gratisbutikken på Svartlamoen i Trondheim.

«Butikk» er forresten ikke helt presist, i hvert fall ikke i tradisjonell forstand. Her er det nemlig ikke noe kasseapparat, ingen kortautomat, ingen kameraer eller sensorer ved døra for å hindre nasking.

I Gratisbutikken kan hvem som helst komme og ta med seg hva som helst. Gratis.

Akkurat som i Fretex-butikkene eller de mange brukthandlene i norske byer og tettsteder, består vareutvalget her av fullt brukbare ting som folk ikke har plass til eller nytte av lenger.

Men du kan altså gå fritt rundt og plukke det du vil ha, og det er heller ikke nødvendig å levere noe i bytte.

Dette er ren idealisme. «Resirkulér eller dø», lyder parolen fra kvinnene som står bak butikken.

GRATISBUTIKKEN BLE STARTET av indisk-amerikaneren Ryaz her på Svartlamoen for 10 år siden, og konseptet kommer fra USA.

Butikken der alt er gratis

Hippie-bevegelsen The Diggers åpnet en av de første gratisbutikkene i New York på 60-tallet.

- Det var de to store begivenhetene på 60-tallet: Månelandingen og den første gratisbutikken, sier Veslemøy med et smil.

Innehaverne opplever økt oppmerksomhet rundt butikken om dagen. Gjenbruk er i vinden.

- Det er veldig i tida med resirkulering, folk har blitt mer bevisste. Vi har faktisk vært nødt til å ha inntaksstopp i en måneds tid nå, det kom inn så mange ting at vi måtte ta en pause og la butikken tømmes litt. Derfor er det litt tynt i hyllene her nå, forteller hun.

LIKEVEL ER DET NOK av ting å velge blant når Dagbladet.no er innom Gratisbutikken.

En kaffetrakter, et knivsett, masse bestikk, komplette sett tallerkener. Stativer med klær, mange hyllemeter med bøker, videoer og elektronikk. Lamper, møbler - og ikke bare én, men to store skapseksjoner.

Vi finner et signert eksemplar av boka om Reidar og Bitten. En Ronson Escort hårtørker fra tuperingens tidsalder, komplett med hette. Alt fra Doris Lessing til Adam Sandler - helt gratis.

Gjenbruksentusiastene er glade for å se at alle typer mennesker kommer innom for å levere ting og lete etter skjulte skatter. Hit kommer sjuskete og velkledde, både småbarnsforeldre og byens fine fruer.

- Det var ei dame som kom hit og fant et nydelig, gammelt servise som var veldig verdifullt. Dama skalv av lykke, og turte ikke å slippe kassa serviset lå i, forteller Sylvia med et smil.

- Folk finner ting fra barndommen og bøker de har lett etter lenge. Alle som kommer er blide og glade, og det skulle jo egentlig bare mangle, sier hun.

TORBJØRN KALLSTAD (27) og Camilla Knutsen (38) bor like i nærheten, og er ofte innom Gratisbutikken for å kikke.

- Ofte tenker jeg ikke på at jeg trenger noe før jeg ser det her, sier Torbjørn.

Begge har funnet kjøkkenutstyr, møbler og babyklær som de har fått stor nytte av.

- Barn vokser ut av klærne veldig fort, så det er fint med alt man kan få gratis, smiler Torbjørn. I dag har han funnet et par selbuvotter til lille Lyder (1).

- Dette er et beundringsverdig tiltak, og det er kjempebra at det finnes. Jeg har aldri vært borti noe liknende, sier han.

FØR KONG KRØSUS\' far Alyattes lagde de første myntene i kongeriket Lydia 560 år f.kr., var bytting av varer og tjenester enerådende på verdens markeder.


Bytteringer
er et fenomen som finnes i noen få byer i Norge. Her kan man gi bort ting man ikke trenger og kanskje finne noe man kan ha bruk for.

Dette skal dempe forbruket og spare miljøet.

En byttering kan også brukes til å utveksle tjenester og talenter: Er du for eksempel flink til å klippe hår, kan du bytte en klipp mot at en handyman skrur sammen møbler for deg.

MEN I GRATISBUTIKKEN trenger du altså ikke å bytte inn noe for å kunne ta med deg noe ut.

- En gang fikk vi inn tre kasser med anti-Rosenborg-skjorter. De gikk unna som hakka møkk! Tre mandager, så var de borte, gliser Veslemøy.

Gratisbutikken holder åpent hver mandag ettermiddag, og dessuten enkelte onsdager. Ildsjelene som driver butikken jobber gratis.

De sier de tilbringer «latterlig mange timer» i butikken (minimum 10-20 timer hver uke), og ønsker seg flere frivillige som vil hjelpe til.

- Den største gjenstanden vi har fått inn her? Ja, hva kan det være... Vi får en del spisestuer som tar mye plass. Store skap og sofaer til flere tusen kroner, sier Veslemøy.

Kompanjong Sylvia forteller om bøker fra 1807, gamle porselensgjenstander og Levis-bukser der prislappen fortsatt er på.

- Vi får inn feilkjøp fra folks klesskap, sier hun.

«VIDERESALG ER TYVERI fra fellesskapet», skriver innehaverne i en oppfordring til å ikke selge videre det man tar med seg fra butikken.

Men svært få av «kundene» har onde hensikter.

- Mange som er innom for første gang, lurer på om de skal signere noe sted, smiler Veslemøy.

- «Kan jeg virkelig bare gå ut med denne her?», spør de. Det føles litt som å stjele, er det mange som sier.

- Er det noe dere nekter å ta imot?

- Skitne ting tar vi ikke imot, og vi har ikke så god plass til møbler lenger. Men ellers tar vi imot alt!

- Hvorfor vil dere drive en fysisk butikk, og ikke en byttetjeneste på nettet, for eksempel?

- Vel, vi driver litt med bytte-formidling gjennom lister, telefon og så videre. Jeg måtte faktisk slutte å ha mobilnummeret mitt på døra her, for det var så mange som ringte til alle døgnets tider, sier Veslemøy.

- Det er veldig sosialt å stå her, supplerer Sylvia.

- Vi liker å møte menneskene som kommer, prate med dem og hjelpe dem til å finne fram til ting de leter etter. Man får et ganske stort kontaktnett etterhvert.

DAMENE HAR BLITT kontaktet av likesinnede i Stavanger som gjerne vil starte en gratisbutikk der. Ryktene skal ha det til at det også er en butikk på gang i Tromsø.

- Og på Svalbard finnes det en gratisboks, forteller Veslemøy.

En småbarnsmor kommer innom og lurer på om de kunne være interessert i å ta inn en to år gammel spisestue i eik.

Podene hennes finner flere skatter de har lyst til å ta med hjem, men mor rynker på nesa og sier at ungene kanskje skal legge tilbake tingene slik at de som trenger dem mest kan få dem.

Og det er her Veslemøy vennlig opplyser om at butikken er for alle, ikke bare de hjemløse og trengende. Det er resirkulerings-tanken som er viktig - det lille sparket til bruk-og-kast-samfunnet. Ikke veldedighet.

- Vi er en slags ekstremutgave av Robin Hood, sier Veslemøy med et smil.

- Vi tar fra alle og gir til alle.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

NY STIL? Årgangsmote er blant de mest populære varene.
OFTE INNOM: Camilla Knutsen med Kevin (1/2) på magen og Torbjørn Kallstad med Lyder (1) og hans nye selbuvotter.
GOD OVERSIKT: De to vet godt hva som finnes i hyllene, og hjelper gjerne «kunder» som er på jakt etter en spesiell bok eller et spesielt plagg.
FÅR INN ALT MULIG: - Folk leverer alt fra komplette spisestuer til merkejeans med prislappen intakt, sier Veslemøy og Sylvia.
IDEALISTER: Sylvia Berg og Veslemøy Lilleengen driver Gratisbutikken på Svartlamoen i Trondheim.
BOKSKATTER: Doris Lessing, «Gift med Gro» og Hardy-guttene.
POPULÆR: Folk fra hele Trondheim besøker butikken for å finne gratis godsaker.
GAMMELDAGS DINGS: Denne hårtørkeren finnes ikke i salg lenger. Men Gratisbutikken er ikke som andre butikker.
STOR PÅGANG: Norske hjem bugner over av ting, og butikken måtte ha inntaksstopp i oktober.