I DISSE DAGER bygges historiens første forskningsstasjon med null CO2-utslipp på Utsteinen i Dronning Maud Land i Antarktis.
Selv om Belgia nå trues av splittelse, har landets regjering tatt et initiativ for å markere det internasjonale Polaråret 2007-2008.
I 2004 bestilte belgierne en hypermoderne forskningsstasjon. Princess Elisabeth-stasjonen ble først installert i Brussel, hvor den ble innviet av prins Philippe av Belgia.
Den ble deretter demontert. For en drøy måned siden starten den sin ferd mot Antarktis på skip, delt opp i 80 containere.
AKKURAT NÅ er stasjonen under bygging på norsk territorium. Byggingen foregår i samarbeid med flere land som er involvert i forskning i Antarktis, deriblant Norge, Sverige, Tyskland og Japan.
- Dette er et unikt initiativ: Stasjonen vil være basert utelukkende på fornybar energi generert av solcellepaneler og vindmøller. Dermed hindrer man utslipp av CO2 og andre drivhusgasser, forklarer Runar Hansesætre, segmentdirektør for energi, infrastruktur og byggautomasjon i Schneider Electric Norge AS. Schneider-konsernet har bidratt med energiløsninger til prosjektet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger