- Bygger OL-by på massegraver

Over 50 prosent av den muslimske befolkningen ble rensket ut her hvor russerne nå forbereder OL.

BYGGET STRANDBY ETTER ETNISK RENSKNING: Den russiske OL-byen Sotsji og området rundt sto rundt tom i tiåret etter at tjerkesserne ble drept og jaget herfra. I 1872 sto den første russiske turistvillaen klar, og siden har det eskalert. Sotsji ble stjernen i russisk turistindustri. Mer enn en millioner turister besøker nå byen årlig. Foto: ASTRID MELAND
BYGGET STRANDBY ETTER ETNISK RENSKNING: Den russiske OL-byen Sotsji og området rundt sto rundt tom i tiåret etter at tjerkesserne ble drept og jaget herfra. I 1872 sto den første russiske turistvillaen klar, og siden har det eskalert. Sotsji ble stjernen i russisk turistindustri. Mer enn en millioner turister besøker nå byen årlig. Foto: ASTRID MELANDVis mer

||| DET BYGGES HEFTIG i fjellene ved Sotsji for tiden. Skisportstedet i det sørvestlige Russland skal huse OL i 2014.

Tilfeldigvis er 2014 også 150-årsmarkeringen for utrenskningen av den opprinnelige muslimske befolkningen som bodde i Sotsji og områdene rundt.

Landet deres, Tjerkessia, sto på kartene før både folket og landet ble fjernet av tsarens styrker. I dag kjenner få historien, bortsett fra etterkommerne til de som overlevde brutaliteten og i dag bor i land som Israel, Tyrkia, USA og Jordan. Og de protesterer med nettsiden No Sochi 2014.

- Hva om OL-verten hadde vært Auschwitz-Birkenau? Ville det vært akseptabelt å velge stedet hvor 1,5 millioner mennesker ble systematisk utsultet, myrdet og torturert, har en koalisjon av 12 diasporaorganisasjoner spurt Den internasjonale olympiske komite.De skriver at OL-anleggene bygges på massegraver og at mer enn 50 prosent av den opprinnelige befolkningen her ble drept da russerne tok landet deres. De krever anerkjennelse av at det var et folkemord. Men så langt er de blitt ignorert.