- Bygger OL-by på massegraver

Over 50 prosent av den muslimske befolkningen ble rensket ut her hvor russerne nå forbereder OL.

BYGGET STRANDBY ETTER ETNISK RENSKNING: Den russiske OL-byen Sotsji og området rundt sto rundt tom i tiåret etter at tjerkesserne ble drept og jaget herfra. I 1872 sto den første russiske turistvillaen klar, og siden har det eskalert. Sotsji ble stjernen i russisk turistindustri. Mer enn en millioner turister besøker nå byen årlig. Foto: ASTRID MELAND
BYGGET STRANDBY ETTER ETNISK RENSKNING: Den russiske OL-byen Sotsji og området rundt sto rundt tom i tiåret etter at tjerkesserne ble drept og jaget herfra. I 1872 sto den første russiske turistvillaen klar, og siden har det eskalert. Sotsji ble stjernen i russisk turistindustri. Mer enn en millioner turister besøker nå byen årlig. Foto: ASTRID MELANDVis mer

||| DET BYGGES HEFTIG i fjellene ved Sotsji for tiden. Skisportstedet i det sørvestlige Russland skal huse OL i 2014.

Tilfeldigvis er 2014 også 150-årsmarkeringen for utrenskningen av den opprinnelige muslimske befolkningen som bodde i Sotsji og områdene rundt.

Landet deres, Tjerkessia, sto på kartene før både folket og landet ble fjernet av tsarens styrker. I dag kjenner få historien, bortsett fra etterkommerne til de som overlevde brutaliteten og i dag bor i land som Israel, Tyrkia, USA og Jordan. Og de protesterer med nettsiden No Sochi 2014.

- Hva om OL-verten hadde vært Auschwitz-Birkenau? Ville det vært akseptabelt å velge stedet hvor 1,5 millioner mennesker ble systematisk utsultet, myrdet og torturert, har en koalisjon av 12 diasporaorganisasjoner spurt Den internasjonale olympiske komite.De skriver at OL-anleggene bygges på massegraver og at mer enn 50 prosent av den opprinnelige befolkningen her ble drept da russerne tok landet deres. De krever anerkjennelse av at det var et folkemord. Men så langt er de blitt ignorert.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.