Byttet sex mot sprit, røyk og kontantkort

I dag startet saken mot varaordføreren i Kautokeino.

I DAG STARTER RETTSSAKEN i Indre Finnmark tingrett mot den tidligere  varaordføreren i Kautokeino som står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en 15 år gammel jente. Mannen har erkjent seksuell omgang med henne.

Saken er en av flere som er eller har vært under etterforskning, etter at det ble avdekket at voksne menn i bygda i en årrekke har hatt sex med mindreårige jenter. Menn i bygda skal ha byttet til seg sex med unge jenter mot kontantkort, sprit, angrepiller og tobakk.

Overgrepssakene ble kjent i romjula 2005. Lensmannen mottok raskt 18 anmeldelser fra kvinner som var blitt seksuelt misbrukt. Ifølge avisa Nordlys er nå i alt 18 navngitte menn i politiets søkelys, og overgrepene fordeler seg på åtte mindreårige jenter. Tre skolegutter i 16 - 17 årsalderen er også siktet for å ha voldtatt en 12 år gammel jente.

Allerede 21. desember er det satt frist for fire av disse sakene. Fra før foreligger det en dom, og tre av sakene er berammet for retten. En av de som var siktet i saken er død.

DET VAR DEN da 23 år gamle journaliststudenten Sara Beate Eira som først begynte å skrive om sexkulturen i bygda. Historien om den 14 år gamle jenta som fikk et kontantkort som betaling for at hun utførte oralsex på en mann i en bil utenfor Rema 1000 i, sto på trykk i ungdomsmagasinet S før jul ifjor.

- Vi merket ganske fort at det var mye som skjulte seg under overflata. Blant ungdomsskolejentene var det gått konkurranse i å ligge med flest mulig fotballspillere. Guttegjenger delte broderlig på den samme dama og gruppesex var helt vanlig, fortalte Eira til Dagbladet.no i januar i år.

Utenfor Statoil, ved butikken, ungdomsskolen og utestedet Nasti var steder der jenter ble plukket opp. Sosialkontoret i kommunen har i flere år visst om problemet, og 20 sedelighetssaker var anmeldt ved årsskiftet, en mangedobling fra året før.

Ifølge ungdomsforsker Willy Pedersen er det generelt ikke helt uvanlig at jenter som føler seg uvanlige, eller marginalisert i ungdomsgjengen og klassen, oppsøker miljøer der de tilbyr sex til eldre menn i bytte for et miljø, eller en form for tilhørighet. Han kjenner også til fenomenet der jentunger selger sex for å få småting de ikke har råd til, uten at han knytter handelen spesielt til bygda eller utkantstrøk.

Byttet sex mot sprit, røyk og kontantkort

INNBYGGERNE I KAUTOKEINO reagerte på avsløringene, og mannsgruppa Dievddut ble startet etter de første voldtektsanklagene kom på bordet.

- Barn under 16 år blir lurt av eldre menn. Dette har ansatte og politikere i kommunen visst lenge, og de har kjent til hvem mennene er. Men hva har de gjort? Kvinnesynet må endres. Kvinner blir sett på som sexobjekter for mennene, ikke likeverdige vesener, sa Aslak Mikal Mienna (37), som startet Diveddut, til Dagbladet tidligere i år.

I november fikk foreningen Fylkeskommunens likestillingspris. De har oppsøkt ungdomsskoler og videregående skoler i samiske kommuner, og blant annet engasjert samiske kjendiser i det holdningskapende arbeidet de driver.

- De som står bak etableringen av «Dievddut» er dristige og modige som tør gjøre noe med det som nærmest har vært tabu i samiske områder, det at kvinnen skal respekteres og aksepteres som likeverdig til mannen, heter det i begrunnelsen for prisen.

Å FÅ EN REKKE sex-saker brettet ut i media er spesielt for et lite lokalsamfunn. Noen har tatt til motmæle mot det de mener er en feilaktig fremstilling av situasjonen i bygda.

I diskusjonene om overgrepene i Kautokeino som har foregått i lokalpressen, hevdet flere debattanter at klærne til jentene er en del av problemet. Flere hevder at  «gjennom å bruke tettsittende topper og jeans «lurer» tenåringsjentene gamle menn til å ha sex med dem», skriver feministmagasinet Fett.

- Det er rart at Kripos kan basere en siktelse på løse rykter og bygdesnakk, sa en av de siktede til Dagbladet i mai. Han hevdet at han aldri hadde møtt jenta han skal ha forgrepet seg mot.

Advokat Bernt Ole Rydningen, som har representert to av de siktede, sa til Dagbladet at mange av Kripos\' gjennomførte vitneavhør var bygdesladder fra ende til annen.

- Det er masse snakk i Kautokeino om hvem som har holdt på med hvem og hvem som er siktet. I enkelte miljø kan det være vanskelig for vitner å skille ut hva de har hørt, hva de er blitt fortalt, og hva de faktisk har sett, hevdet Rydningen i Dagbladet.

MEN I TO Brennpunkt-programmer på NRK ble det hevdet at det seksuelle misbruket av ungjenter i Kautokeino kan være større enn det som hittil er kjent. Jentene vil ikke melde overgrepene til det lokale politiet, ble det hevdet.

En av ofrene anmeldte forholdet først da Kripos kom til bygda.

- Først og fremst var jeg var redd for ikke å bli trodd. Det var ingen andre slike saker som hadde kommet opp ennå. Så derfor har jeg ventet lenge med det. Hadde ikke disse andre sakene kommet opp, så hadde ikke min sak heller kommet opp, fortalte en av jentene i dokumentaren.

Varaordføreren som i dag møter i retten trakk i oktober tilbake samtykket til at saken skal kunne behandles som en tilståelsessak, som er en forenklet behandlingsform.

Jenta varaordføreren skal ha forgrepet seg mot, er ifølge bistandsadvokaten i en svært vanskelig livssituasjon.

Og i Dievddut mener de at mediedekning må til for å endre ukulturen:

- Man kan mene at mediepresset gjør vondt verre for ungdommene, og at denne typen omtale ødelegger Kautokeinos rykte. Men vi tror at det må til, sier Aslak Mikal Mienna.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

HAR INNRØMMET SEKSUELL OMGANG: Den tidligere varaordføreren i Kautokeino.
NYTT UNGDOMSHUS: Etter skandalene med flere unge jenter som ble skjenket fulle og utsatt for seksuelle overgrep av eldre menn, startet kommunen et ungdomshus som skal være et rusfritt alternativ. Dagbladet møtte 15-åringene Janne og Sara på ungdomshuset i vår.
OVERGREPS-KULTUR:</B> Menn i Kautokeino skal ha betalt for oralsex med ungjenter med kontantkort, angrepiller, røyk og sprit. Utenfor Statoil-stasjonen plukket menn opp unge jenter. I dag starter den mest omtalte av disse straffesaken, mot den tidligere varaordføreren i Kautokeino som er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en 15 år gammel jente.
SKYLDER PÅ JENTENE: Enkelte i bygda mener at jentene gjennom å bruke tettsittende topper og jeans «lurer» gamle menn til å ha sex med dem.