Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Caleb har gått hele Manhattan

80 mil asfalt, fire par sko, en ekskjæreste og et ransforsøk på 31 måneder. Se hans New York-tips.

- HVER FORBASKEDE GATE. Det var i 2002 at Caleb Smith (34) fikk det for seg: Han skulle gå hele Manhattan til fots. Utstyrt med et laminert kart og sprittusj startet han å merke av den ene gata etter den andre. Like før jul var kartet fylt av svarte striper.

«Mellom mai 2002 og desember 2004, gikk jeg hver eneste gate på øya Manhattan. Hver forbaskede gate,» skriver Caleb på nettsiden sin.

I mellomtida har han slitt ut fire par sko og en ekskjæreste og blitt forsøkt ranet én gang. Han har gått drøyt 500 miles - litt over 80 mil.

Caleb Smith flyttet fra Albuquerque til New York i 2000, og lot seg straks imponere av alt han så omkring seg.

- Alt var så glamorøst. Selv de mest hverdagslige ting som busser og postkontorer. Dette er et New York City-postkontor, kunne jeg tenke. Jeg får fortsatt stjerner i øynene, det tror jeg mange gjør. Den største kjendisen i New York, er New York selv, skriver bibliotekaren Smith.

SYSTEMATISK UTFORSKING. Han begynte å besøke alle delene av Manhattan. Men etterhvert ble han stadig mer klar over at de virkelige godbitene var de små, mindre kjente gatene, de man gjerne går glipp av mens man går på sightseeing i de berømte avenyene.

- Jeg bestemte meg for å utforske dem systematisk, forteller Caleb.

Dermed kjøpte han et kart, og la i vei. For det meste gikk han i helgene, men om sommeren hadde han fire timers dagslys etter jobb, og tok flere kveldsturer.

CALEBS KART: Etterhvert som han gikk, markerte Caleb Smith ut Manhattans gater med svart sprittusj på det laminerte kartet sitt. Til slutt måtte han ha med et ekstra kart for å finne ut hvor han var - alle gatenavnene var uleselige. Foto: www.newyorkcitywalk.com
CALEBS KART: Etterhvert som han gikk, markerte Caleb Smith ut Manhattans gater med svart sprittusj på det laminerte kartet sitt. Til slutt måtte han ha med et ekstra kart for å finne ut hvor han var - alle gatenavnene var uleselige. Foto: www.newyorkcitywalk.com Vis mer

Sist sommer kom Smith over en gammel New York Times-artikkel om en eksentrisk 65 år gammel marineoffiser ved navn Thomas J. Keane, som fullførte samme prosjekt 19. desember 1954.

- Jeg bestemte meg for å fullføre turen min på 50-årsdagen for da han fullførte sin tur. Jeg har seinere oppdaget noen få andre som har tatt samme tur opp gjennom årene.

GÅR FORTSATT. 19 desember i fjor sto vennene til Caleb hutrende i det kalde vinterregnet på hjørnet mellom Broadway og 33rd Street. Til stående ovasjoner kunne han krysse av den siste veistumpen på kartet, som på slutten var så fullt av svarte striper at det var uleselig.

- Jeg hadde med meg et annet kart, så jeg kunne finne ut hvor i huleste jeg var hen.

Caleb Smith er ikke mindre begeistret for Manhattan etter å ha sett hele øya.

- Jeg går fortsatt i gatene og utforsker, ser det jeg gikk glipp av første gangen, sier han.

• Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

sst@dagbladet.no

MINETTA STREET: Gata har navn etter Minetta Creek, bekken som engang rant her, og fortsatt renner under bakken. Svingen i gata følger svingen i bekken.
SOHO: Caleb Smith har tatt bilder hele tida mens han har gått. Noen er lagt ut på hjemmesida hans, og han lover at flere er på vei.
SIXTH AVENUE: De mektige kjølige skyskraperne på Sixth Avenue er også blant Calebs favoritter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media