Cash is king

Jeg håper du liker nøttene mine.

HVIS DU ER GLAD I Å REISE, og ikke insisterer på å dra til samme sted om og om igjen, er det nesten umulig å styre unna dårlige restauranter. I land som Norge og Tanzania er det nokså mange av dem. I land som Frankrike og Thailand er det lenger mellom dem. Men også der finnes de - og du kan banne på at du snubler over dem akkurat idet du er i ferd med å besvime av sult. MITT ENESTE VIRKELIG DÅRLIGE MÅLTID i Thailand kom som nummer førti eller deromkring, og var ikke i stand til å rokke ved det generelle inntrykket av at jeg var kommet til en av de mest sofistikerte matnasjonene i verden. Men det var likevel innmari upraktisk å få servert surt kjøtt og meget tvilsom fisk akkurat når det var sju timer siden lunsj og alle de andre restaurantene i landsbyen hadde stengt for ti minutter siden.Hva gjør man da? Jo, man ser etter det enkleste på menyen, det som er så idiotsikkert at dårlige restauratører ikke klarer å forderve det. I mitt tilfelle var det en salat med cashewnøtter. Noe jeg hadde trodd var en redningsplanke, ikke noe mer. Salaten, hvis man kan kalle den det, var revolusjonerende enkel, og ikke noe dårligere enn den hadde vært hvis den hadde blitt satt sammen av dyktige kokker på et hyggelig sted: Ristede og saltede cashewnøtter med vårløk og chili, små skiver kruttsterk thaichili og nokså kraftige biter med vårløk. I noen minutter grafset griske hender etter det som lå på tallerkenen, og når alt var spist opp, var jeg på ingen måte mett, men veldig fornøyd og uhyre øltørst. CASHEWNØTTSALAT MED CHILI OG VÅRLØKDette er en uhyre enkel salat som kan brukes som forrett eller som ølsnacks, eventuelt som tilbehør til fisk eller kylling. Det spiller en viss rolle hva slags chili du bruker. Det aller beste er å få tak i små, knallsterke thaichili. De tar nesten livet av deg, men bare nesten, med det resultatet at de gjør deg sterkere. Du kan ha på litt frisk koriander også, men det er ikke noe særlig poeng. Noen små strimler med finrevet lime-skall kan smake godt. 200 gram cashewnøtter, salte 3- 4 små thaichili i skiver, eller 3 store chili2- 3 vårløk, skåret i rause skiverBland alle ingrediensene. (Verre er det ikke.)KYLLING MED CASHEWNØTTERDette er en blanding av en thailandsk og sechuan-kinesisk kyllingrett. Det er opp til deg hvor sterk du vil ha den, men jeg liker at den biter litt fra seg. Dette er en oppskrift du godt kan bruke til å lage egne varianter: Blandingen av kylling, soyasaus og cashewnøtter er et fint utgangspunkt. Vil du ha den friskere, ha i litt hakket eple eller selleri (eller begge deler), eller, for å få den litt mer eksotisk, granateple eller mango.Nok til 21 ss vegetabilsk olje eller peanøttolje400 gram kyllingfilet, i skiver2 ts maismel eller hvetemel2 fedd hvitløk, knustev. 1 ts sesamfrø2 ss soyasausev. 1 ss østerssaus, eller 1 ts sukker1- 3 små thaichili75 gram cashewnøtter50 gram sjampinjong, i skiverev. 2 ts finhakket ingefær3 vårløk, skåret i skiver2 ts sesamoljeVarm olje i ei gryte eller en wok. Ha i kylling, mel, hvitløk og eventuelt sesamfrø. Stek i 1- 2 minutter på høy varme. Ha i soyasaus, østerssaus, chili, cashewnøtter, sopp, eventuelt ingefær, samt 1/2 til 1 desiliter vann. La koke i 4- 5 minutter til sausen begynner å tykne litt. Ha i vårløk og sesamolje. Skru ned varmen, la trekke i 2 minutter før du serverer. avi@dagbladet.no Her finner du alle oppskriftene til Viestad