Kolbotn, 20200908. Charlotte fikk narkolepsi som følge av pandemrix vaksinen mot svineinfluensa i 2009. Møter henne sammen med moren Mari
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Kolbotn, 20200908. Charlotte fikk narkolepsi som følge av pandemrix vaksinen mot svineinfluensa i 2009. Møter henne sammen med moren Mari Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Skadet for livet

Charlotte (17) var bare seks år da hun tok svineinfluensavaksinen.

125 nordmenn har fått erstatning for narkolepsi etter vaksinen. Ekspert mener mørketallene er store.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den første gangen Charlotte Fjærvik Press kollapset, skjønte hun ikke hva som skjedde med henne.

Hun var sju eller åtte år gammel. Sammen med de to eldre brødrene Neil og Mikkel lekte hun i den lyse stua hjemme på Kolbotn utenfor Oslo. De tullet med henne og var så morsomme, hun ville le. Plutselig var det som om hun mistet all kraft.

Kroppen hennes datt mot den hvite sofastolen midt i stua, hodet hennes falt bakover, munnen ble slapp, tunga kom ut. Hun så på brødrene, ville reise seg og prøve å si noe. Men hun klarte ikke å bevege seg, klarte ikke å snakke.

Charlotte visste ikke da at det var et symptom på den kroniske sykdommen narkolepsi. En alvorlig, nevro­logisk sykdom. For de aller fleste pasienter krever den livsvarig, tung medisinering. Kroppen mister evnen til å styre søvn og våkenhet. Mange får hallusinasjoner, og dagene kan preges av ekstrem søvnighet og utmattelse. Sju av ti narkolepsipasienter får katapleksi, plutselige anfall av muskellammelse.

Ingenting av dette visste Charlotte. Hun knyttet heller ikke følelsen i kroppen til vaksinen hun tok i november 2009. Men barnet skjønte dette: Latter får kroppen min til å falle sammen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer