Cindy gjør det for sønnen

Hun mistet sønnen i Irak. Så satte hun opp telt utenfor Bush sin ranch for at mødre skal slippe å oppleve det samme som henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CASEY VAR BARE TO UKER I IRAK. Så ble han drept.

Caseys divisjon ble sendt til Irak i mars 2004. Han ringte hjem en gang fra Kuwait 14. mars. Han sa det var varmt, de hadde hatt det travelt med å få konvoien mot Bagdad, og han var på vei til kirken. Kompaniet hans kom til posten i Sadr City 19. mars. 4. april fikk vi vite at Casey var drept i et bakhold. Den første sjansen han fikk, min modige, fantastiske, søte, trofaste, milde og snille gutt meldte seg frivillig til et redningsoppdrag. Han var mekaniker og skulle aldri ha dratt på et slikt oppdrag. Han hadde ikke beskyttelse på seg da de ble overfalt. Han ble drept etter noen få minutter. Han klarte å gjengjelde ilden og kjøpe litt tid for laget sitt. Han reddet liv den dagen. Han er en helt som tilhører historien nå, men jeg skulle ønske han heller var en levende feiging.

Dette skriver moren til den 24 år gamle soldaten Casey Sheehan som ble drept i Sadr City på palmesøndag i fjor.

Siden sønnen døde har Cindy Sheehan (48) kjempet mot krigen i Irak. Med henne i front har anti-krigsbevegelsen samlet seg og kommet seg på beina i USA. Det som har vært en løs bevegelse uten særlig gjennomslagskraft i media, har nå en verdenskjendis som frontfigur. Og motstanden mot krigen øker med Cindy der.

I amerikansk presse kalles den tidligere ungdomspresten for «Peace mom». Hun har vært på forsiden av de store avisene og USA har blitt kjent med en krigsmotstand mange ikke en gang visste eksisterte. 

For den jevne amerikaner har sympati med Cindy. Hun er ingen skitten raddis, hun blir ikke mistenkt for å være kommunist, hun er ingen Michael Moore, bare en dypt kristen mor med en rørende historie som de kjenner seg igjen i. Cindy kan bli den som snur den amerikanske opinionen. Krigs-motstanden har nådd forstedene, mens stemmene fra de mest radikale har druknet.

6. august satte Cindy Sheehan opp et telt utenfor president Bush\' ranch rett utenfor Crawford i Texas. Hun krevde å få møte presidenten. Det var da det tok av.

HUN HAR MØTT HAM en gang allerede. To måneder etter eldstesønnens død møttes de sammen med andre familier for å snakke om krigen og de de hadde mistet.

Cindy sa etterpå at hun trodde Bush var oppriktig i sitt ønske om frihet for irakerne, hun var glad for møtet. Men hun var også irritert. Hun følte Bush tok for lett på det, og dessuten kalte han henne «mom» hele tiden. Kanskje visste han heller ikke hvilket kjønn barnet hennes hadde.

Sønnen Casey er en av de 1829 amerikanske soldatene som er drept i Irak siden invasjonen. Så langt i august er 31 døde. Presidenten sa i en tale i begynnelsen av august at soldatene dør «in a nobel case».

NÅ VIL HUN MØTE HAM IGJEN. Cindy krever et svar fra presidenten på hvilken «nobel grunn» sønnen hennes døde for.

Cindy lovet på forhånd å sitte utenfor ranchen til Bush under hele hans fem uker lange sommerferie. Hun satt i to uker. I går dro hun hjem, fordi moren hennes fikk slag. Hun lover å komme tilbake så fort som mulig, kanskje om noen dager. Hun lover også å komme tilbake hver gang Bush har ferie om han ikke vil møte henne.

- Jeg vil spørre presidenten hvorfor han drepte min sønn, sa Cindy til reporterne da hun satte ned de første teltpluggene. Hun krever at Bush skal trekke alle troppene ut av Irak straks.

- Du tok feil om masseødeleggelsesvåpen. Du tok feil om linken mellom Irak og al Qaida. Du løy. Og på grunn av dine løgner er min sønn død, forsatte hun.

Bush på sin side har så langt ikke villet møte henne. Han sier hun har rett til å protestere, at han sympatiserer med Cindy og at han har tenkt lenge og hardt på saken, men at han ikke er enig med henne når det gjelder krigen.

Han sendte istedenfor stabsjef Joe Hagin og Stephen Hadley, som er den nasjonale sikkerhetsrådgiveren. På lørdag snakket de med Cindy i 45 minutter.

Sheehan kalte etterpå møtet for poengløst.

På fredag kjørte presidentens bilkolonne forbi teltleiren på vei til grillfest for Republican National Committee for å samle inn 2 millioner dollar. Cindy sto klar med skiltet sitt: «Why do you make time for donors and not for me?»

SÅ TENTE DE LYS, sang og protesterte ved «Camp Casey», som leiren ble hetende. Den ligger rundt en kilometer fra ranchen til presidenten.

Her samlet de seg rundt en kiste drapert i et amerikansk flagg. Aksjonistene har også laget små kors påskrevet navnet på døde soldater. På onsdag ble det arrangert over 1500 Støtt-Cindy-aksjoner landet over, også ved Det hvite hus.

Sheehan, som var med å starte Gold Star Familys for Peace har fått seg en politisk rådgiver og en gruppe PR-folk, skriver Washington Post, som også forteller om TV-reklamen de har kjørt for kampanjen. Cindy sier i reklamen at hun ønsker å møte presidenten for å fortelle hvor smertefullt hun opplever situasjonen i dag.

Hundrevis av mennesker har slått seg sammen med henne i protest mot Irakkrigen. Mange av dem har som Cindy mistet et barn i krig. Kvinnegruppa CodePink har teltet ved siden av Cindy. Veteranene i Veterans for Peace kjemper også mot krigen i Irak. Organisasjonen TrueMajority er med, og nå er planene verdensomspennende. Paris står for tur. Cindys egne støttespillere har organisert seg i Moveon.

De fleste krigsmotstandere, fra ytterste venstre til de mest moderate, har hengt seg på Cindy. Det kan være hun som klarer å få gjennomslagskraft og snu opinionen mot krigen.

En undersøkelse Newsweek fikk gjennomført i forrige uke viser at støtten til krigen i Irak er på vei ned i USA. 64 prosent av de spurte svarte at de ikke tror at krigen har gjort USA tryggere. 61 prosent svarte at de er uenige i måten presidenten håndterer krigen på.

OGSÅ FLERE POLITIKERE støtter Cindys kamp.

- Det man ser med moren som forsøker å få et møte med presidenten er ekko fra Vietnam. Ingen ser noe lys i enden av tunnelen, sier demokratenes senator Barbara Boxer i California.

- Jeg synes presidenten burde møte denne moren, sier den republikanske senatoren George Allen i Virigina. Han ses på som en stødig Bush-tilhenger og dypt konservativ.

Men hva som skal skje i Irak har krigsmotstanderne ulikt syn på. De mest radikale krever at USA forlater Irak straks, blant andre Cindy Sheehan.

Andre ber om en mykere overgang, og krever at myndighetene presenterer en konkret plan for når troppene skal ut av Irak. Andre igjen krever en deadline for når evakueringen av troppene skal starte.

FAMILIEN TIL CINDY ER SPLITTET. En del av familien har sendt e-mail til flere nyhetsorganisasjoner, blant annet Drudge Report. 

- Vi deler ikke den politiske motivasjonen og PR-taktikken til Cindy Sheehan. Hun ser nå ut til å promotere sin egen, personlige agenda på bekostning av sønnens gode navn og rykte, sto de i en e-post fra tanta Cherie Quartarolo som sier hun skriver på vegne av tanter, onkler søskenbarn og besteforeldrene til Casey på farssida.

- Resten av familien støtter troppene, landet vårt og presidenten vår, stille, med bønn og respekt, heter det videre.

Cindy Sheehan sier til media at familien alltid har vært splittet politisk og at de ikke har snakket sammen siden valget «der de støttet mannens om er ansvarlig for Caseys død». Midt opp i alt viraken har i tillegg Cindys mann bedt om skilsmisse.

HVEM ER PATRIOTISK? Mens krigsmotstanden i Norge og Europa er velrepresentert i media og ellers i offentligheten, er det ikke like dagligdags med en slik massiv krigsmotstand i USA. Cindys protest mot krigen har ført til kraftige mot-protester. Det krangles nå om hvem som er patriotiske og ikke.

Noen mener Cindy bruker sønnens død i sin «venstrevridde propaganda». Andre sier hun bare er en nyttig idiot kapret av de radikale. De har samlet seg i blant annet FreeRepublic og holder aksjoner for å vise sin støtte til troppene i Irak. Move America Forward har startet en kampanje som heter «You Don\'t Speak for Me, Cindy»

- Uansett hva overskriftene sier så er Sheehan mer en krigsmotstander enn en sørgende mor. Hun er med-grunnlegger av Gold Star Families for Peace, en organisasjon som forsøker å stille Bush for riksrett og overbevise de amerikanske myndighetene til å overgi seg for muslimske terrorister, het det i American Spectactor før helga.

Drudge Report henger også på saken, og dekker Cindy Sheehans mindre heldige uttalelser om Israel og «fucking hypocrites», som hun kalte Bush-administrasjonen.

Gary Qualls kjørte selv til Cindy Sheehans leir for å fjerne et trekors med sønnens navn på. Han sier til AP at han støtter krigen og at han er uenig med Sheehan.

- Respektløst, sa han om noen av aksjonene som ble holdt på leirstedet.

Gruppene har havnet i opphetede diskusjoner, blant annet om hvem som er mest patriotisk. Noen går lenger enn å diskutere. 16. august ble Larry Northern arrestert. Det skal være han som kjørte bilen sin gjennom Camp Casey. Flere av trekorsene ble rent ned.

En annen Larry, nemlig han som eier gården ved siden av teltleiren, var lei av trafikken ved gården. 14. august skjøt han flere ganger ut i lufta mens Cindys gruppe holdt gudstjeneste. Han sa senere at han øvde på dueskyting, men det var heller ikke helt utelukket at han kan ha skutt for å skremme vekk protestbevegelsen. Han har satt opp parkering forbudt-skilt og sier han vil ha bort folkene. Det er ikke forbudt å skyte opp i lufta i Texas.

3. september drar Bush fra ranchen i Texas på vei mot Washington. Det Cindy Sheehan har gjort i ferien hans kan bety virkelige Irak-problemer for Bush.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

SYMBOLSK: Aksjonistene har satt opp en kiste og kors på leirstedet nær George Bush\' ranch i Texas.
VANDALISERT: En mann er arrestert etter at han kjørte gjennom leiren. Mange kors ble veltet.
FØLELSESLADET:</B> På leirområdet får Cindy støtte fra hundrevis. Her gir en av dem henne en klem.
KJENDISSTØTTE: Skuespilleren Josh Lucas holds under en støtteaksjon i Hollywood. Også andre kjendiser har gått ut for Cindy, blant annet Viggo Mortensen og Richard Dreyfuss.
1500 AKSJONER PÅ ONSDAG:</B> Folk over hele USA gikk i støtteaksjon for Cindy.
TENNER LYS:</B> Ute på jordet er det allsang, bønn og lystenning. Cindy skal henge utenfor til Bush sier ja til et møte.
MØDRE FOR FRED: Aksjonen utenfor ranchen til presidenten startet 6. august med 15 mennesker. Nå holder flere hundre til her, og over hele USA arrangeres støtte- eller protestaksjoner.
<B>FORGRUNNSFIGUR: Cindy Sheehan leder anti-krigsprotestene og krever å få møte presidenten. I går måtte hun forlate leiren fordi moren ble syk, men hun lover å komme tilbake så fort hun kan.
STØTTER KAMPANJEN: Beatriz Saldivar med bilde av nevøen Daniel Torres, som ble drept i Irak. Tirsdag holdt Beatriz en tale for aksjonistene på Camp Casey.
NATTLIGE AKSJONER:</B> Nå spres krigsprotesten seg til Paris og resten av verden.
GLEMMER IKKE SØNNEN: Cindy har tatovert navnet hans nederst på det ene beinet.
DREPT I IRAK:</B> Casey Sheehan vare bare to uker i Irak før han ble drept av opprørsstyrker. Nå kjemper moren mot at flere skal bli drept i krigen. Hun krever troppene sendt hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer