Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Cocktail!

Nostalgien har aldri smakt bedre.

Det blir ofte sagt at nostalgien ikke er hva den en gang var. Men når det sies i dag klinger det hult. Det er ikke så bra som det pleide, for det er ikke like sant som når det ble sagt i gamle dager. Nostalgien er tilbake på en måte som den aldri før har vært, som en slags grunntilstand i samfunnet vårt. Nostalgien smyger seg inn overalt, også på matfatet.

Nostalgi var opprinnelig en medisinsk diagnose knyttet til hjemlengsel (nostos = å vende hjem, algos = smerte eller lengsel) særlig diagnostisert hos soldater, men ble etter hvert en generell term for en slags melankoli. Den moderne nostalgien forekommer ofte som en lengsel etter steder der man ikke selv har vært, en mimring om noe man selv ikke kan huske. Går du på klesbutikken Los Lobos på Grünerløkka i Oslo, finner du noenogtjuiser som står og plukker i elvisartefakter og skjorter som ser ut som de tilhører bensinstasjonsansatte i Midtvesten på 1960-tallet. Besøker du Midtvesten vil du møte amerikanere med troll i hagen som går med bunad og spiser lutefisk med brunost hver gang det er noe å feire, for å minnes et land der de aldri har bodd. Og da jeg var på middag hos noen bekjente som alltid er ett skritt foran alle andre, ble jeg overrasket av gjensynet med en rekecocktail.

På samme måte som mye av musikken i Tarantino-filmene må ha vært uutholdelig når den var overalt, men er kul når den er i en Tarantino-film, var rekecocktailen et gastronomisk tvilsomt statussymbol; dyre, men ikke alltid like gode reker som holdt på å drukne i thousand island. Fra 1960- til 1980-tallet foretok rekecocktailen en nedadstigende klassereise inntil den en gang på 90-tallet var henvist til rurale hotellrestauranter, der den døde en stille (og ofte illeluktende) død. I dag er den noe av det friskeste og nyeste du kan tenke deg.

For noen er nostalgien bare en gammel rett som er varmet opp. Men i sannheten er det noe annet, noe nytt. Spør du meg har nostalgien aldri smakt bedre enn nå. Når vi har avstand nok til å nærme oss en rett på nytt (eller når vi slipper å jobbe på bensinstasjon i Duluth, Minnesota for å gå med den kule blå skjorta), så er det bedre enn originalen.

Det finnes ingen fasit for hvordan du skal lage en god rekecocktail. Selv er jeg - naturlig nok - en sucker etter min barndoms rekecocktail med avokado og en slags rømmedressing. Jeg er ikke lenger helt sikker på hvordan den smakte, men når jeg lager den slik jeg tror den ble tilberedt, så kan jeg kjenne smaken av «å skeie ut» i et hjem med brun strietapet. Men begeistringen er minst like stor når man får et gjensyn med ekte, hjemmelaget thousand island og kan konstatere at man ikke er sikker på om man har smakt det før, eller en brennhet, tropisk rekecocktail som kanskje eller kanskje ikke er helt ny. Mulighetene er så godt som uendelige, så lenge retten inkluderer reker og presentasjonen er litt bråkete og overpyntet.

Fra et nostalgisk perspektiv minner den lysrosa retten om en svunnen periode, om en tapt barndom, forestillingen om en uskyldig tid. Men det betyr ikke at den ikke skal tas alvorlig av den grunn. Fra et gastronomisk perspektiv er rekecocktailen verken «gammeldags», «lekker» eller morsom, bare en god rett som kan bli enda bedre med litt flid og ekstra gode råvarer.

Det er bare tre regler, tre ingredienser som ikke smaker i en rekecocktail, og som i verste fall kan ødelegge all gjensynsglede. Det ene er thousand island fra flaske, det andre er pillede reker og det tredje er et ironisk smil.

Rekecocktail

Dette er den klassiske rekecocktailen som helst skal serveres i et martiniglass eller annet glass med stett. Jeg synes man skal la en klassiker være en klassiker, så man bør ikke rote for mye med smaken, men jeg synes det kan være godt med litt urter og revet sitronskall, så blir den friskere.

Det mest tungvinte er å rense rekene. Dette er noe du bør gjøre selv, like før servering. Hvis du ikke rekker det kan du servere retten «dekonstruert»: Server et glass martini, og la folk skrelle reker mens de drikker. Når de er ferdig er det bare å legge lag med salat, reker og hjemmelaget cocktailsaus i glasset.

Nok til 4

1 kilo reker

2 dl majones, helst hjemmelagd

2-3 ss ketsjup

1 ss tomatpuré

1 ss finhakket sjalottløk

1 ts vineddik (ikke balsamico)

Eventuelt 1 ts chilipulver

Eventuelt 2 ts revet pepperrot

(gjerne fra tube)

Salatblader

Eventuelt finhakket persille

Eventuelt finrevet sitronskall Pill rekene. Bland majones, ketsjup, tomatpuré, løk, eddik, og eventuelt chilipulver og pepperrot.

Ha salat, reker og saus i martiniglass eller andre glass. Dryss over persille og sitronskall.

Reker i avokado

Dette var den lekreste forretten min mor visste da jeg vokste opp. Den fordrer gode, temmelig modne avokadoer, og aller helst litt løyrom eller annen kaviarliknende rogn fra boks.

Avokadoer er aldri akkurat passe modne, så det lønner seg å kjøpe dem et par dager i forveien. Kjøp flere enn du trenger.

Nok til 4

500-700 gram reker

1 dl rømme eller crème fraîche

2 ss majones

1 ss hvitvinseddik

2 ts dijonsennep

1 fedd hvitløk, knust

1 ss finhakket løk

1 ss finhakket dill

Eventuelt 1/2 ts sukker

2 modne avokadoer

Sitronsaft

Salt

Eventuelt rogn

Pill reker. Bland rømme, majones, eddik, sennep, hvitløk, løk, dill og eventuelt litt sukker. Smak til med mer sennep og eddik, hvis det trengs.

Like før servering, del avokadoene. Fjern delene som har slagsår og har begynt å bli brune. Skal avokadoene stå før de serveres, pensle med litt sitronsaft. Dette hindrer at de blir brune på overflaten, eller bremser det i hvert fall. Dryss over litt salt. Ha dressing i hullene etter steinene, ha over reker og eventuelt litt rogn. Pynt med en kvast dill.

Rekecocktail «exotique»

Dette er en smakssterk rekecocktail med scampi og mango. Her bruker jeg bare majones, men hvis du vil kan du godt bruke samme cocktailsaus som i første oppskrift.

Nok til 4

400 gram rå scampi

1 ss chilipulver

1 ts gult karripulver

2 ts svart pepper

Salt

1 ss limesaft, pluss mer

Majones

salat

skiver rødløk

1/2 mango, i små biter

Frisk koriander. Bland scampi og krydder i en bolle. Ha over limesaft. La trekke i 15 minutter. Stek i ei panne i olje, eller på et stekebrett i ovnen i 5 minutter ved 200 grader.

Legg reker, salat, majones, løk og mango i en bolle eller glass. Dryss over koriander og limesaft og server.

avi@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media