Colonialmakt

Bitte lille Colonialen byr på store matopplevelser.

- Er dette en av Bergens beste restauranter?

Fredag var skeptisk. På Engen, like foran teateret i Bergen ligger Colonialen. Og fra utsida ser den ut som nettopp det: en butikk som selger kolonialvarer.

Men i kjelleren, forbi et par kafébord, en disk som bugner av ost, skinke, pølser og olje av søreuropeisk opprinnelse, ligger ikke bare en av Bergens, men kanskje også en av landets beste restauranter.

- Jaggu bra vi bestilte bord på forhånd, sa Fredag.

- Jeg tror nærmest det er en forutsetning for i det hele tatt å slippe inn, sa Robinson.

Den lille restauranten, som har plass til i underkant av 20 gjester, åpner når gjestene kommer og stenger når de går.

Siden Colonialen åpnet for tre år siden har den bygget seg et solid renommé. En kunnskapsrik servitør ramset opp dagens meny.

- I dag kan vi tilby gåseleverskum med oksehale og syltet rødløk, en risotto med trøfler, egg og parmesanskum. Så følger nykokt kongekrabbe med blomkålvariasjoner, kveite pakket i lardo med jordskokkpuré og ristete kantareller og morkler. Andebryst med eplevariasjoner og røstipoteter med andeconfit er siste varmrett.

KJELLERHYGGE: Kunnskapsrike servitører, kreative kokker og nydelig mat. Colonialen Kjøkken & Fetevare i Bergen byr på alt dette. Bestill bord i god tid. Foto: CHRISTINE NUNDAL
KJELLERHYGGE: Kunnskapsrike servitører, kreative kokker og nydelig mat. Colonialen Kjøkken & Fetevare i Bergen byr på alt dette. Bestill bord i god tid. Foto: CHRISTINE NUNDAL Vis mer

Etter det kommer et utvalg av oster, samt dagens dessert, som er sjokolademousse med pasjonsfruktsorbé og ristede gresskarkjerner.

- Ja takk, sa Fredag, mens Robinson, som tok på seg oppgaven å være pris- og ansvarsbevisst, lurte på hva herligheten kostet.

- Det koster 815, for sju retter. Men det går også an å ta seks, eller fem. Vi kan jo begynne, så kan vi se det an etter hvert, sa servitøren.

Colonialen er stolt av sitt vinutvalg, og med rette.

Men hvis lommeboka tillater det, er det her, som på de fleste restauranter av denne typen, ofte best å velge den tilhørende vinmenyen. Kr 735, for vin til sju retter, er ikke billig, men det skulle vise seg at servitørene var svært rause med påfyll, samt at flere av vinene ikke kom fra billigkroken på polet.

- Mmm. Herlig, sa Fredag, da rett nummer to var unnagjort.

Men allerede etter to retter skjønte Magasinets utsendte at sju retter ville bli i overkant, og ga beskjed om at osten fikk de ta neste gang. Foie gras, oksehale, syltet løk, parmesan, risotto - her går man hardt ut.

Men verken smak eller konsistens var det noe å si på, og selv om kongekrabben var en skuffelse (for salt og en for dominerende blomkål), bekreftet kveita og andebrystet suksessen. Desserten, mousse av Vahlrona-sjokolade med pasjonsfrukt- og jogurtsorbé, gjorde saken klokkeklar.

Colonialmakt

- Dette er uten tvil laget av folk som både liker mat og jobben sin, konkluderte Robinson.

Fredag var helt enig, og trakk spesielt fram jordskokkpureen som fulgte kveita.

Vinmenyen inneholdt både Riesling av typen Rheingau med spätleze-sødme til gåseleveren og en fra Leon Beyer i Alsace til risottoen. Kveita fikk følge av en Chateau des Rontets, Pouilly Fuisse, og anda av en rød Chianti. Ypperlig.

Det er naturlig å sammenlikne Colonialen med Michelin-behengte Restaurant Oscarsgate. De er begge små, kokkene oppviser stor fantasirikdom, stilen er casual, men samtidig eksklusiv.

Colonialen varter ikke opp med like mange hvileretter og gøyale innslag, men så ligger de også på et litt mer behagelig prisnivå. En helaften med seksrettersmeny, rikelig med vin, samt aperitiff og avec, beløp seg til omtrent 2700 kroner for to.

- Billig er det ikke …, sa Fredag og tok fram lommeboka.

- Men er det verd det, spurte Robinson retorisk.

Den fornøyde stillheten som fulgte var svar nok.

robinson&fredag@dagbladet.no

Priser:5-retters meny: 675 kr
6-retters meny: 745 kr
7-retters meny: 815 kr