Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Cruisekontroll

Han vokste opp med en voldelig far som aldri var til å stole på. Derfor lærte Tom Cruise (43) seg å være forsiktig.

ÅRET ER 1986, en 24 år gammel New York-er flyr regelrett inn i all verdens pikehjerter som machopiloten Maverick i filmen «Top Gun». Samme år spiller han skjorta av Paul Newman i biljardfilmen «The Color of Money», og to år etter mikser han drinker i bare barisen i «Cocktail». Cruise-smilet har på under to år blitt et varemerke verden over. Når han samme år, i 1988, figurerer som lillebror i den Oscarbelønte filmen «Rainman», er stjernestatusen et faktum.

Siden da har Cruise vært et av de heteste navnene i Hollywood, og han er det ennå. Selv om onde tunger har påpekt at det kanskje begynner å rable for kontrollfreaken Cruise.

-  Jeg er forelsket, jeg er forelsket, skrek den ellers så tilbakelente superstjernen og hoppet opp og ned i Oprah Winfreys sofa, for et år siden.

-  Jeg klarer ikke å slappe av, jeg klarer ikke å late som jeg er laid back . Det har skjedd og jeg vil feire det. Jeg vil feire henne!

Ropte han, mens han hoppet og slo neven i været. Winfrey måpte og det gjorde publikum også, men Tom bare smilte og lo, han var nyforelsket i skuespilleren Katie Holmes. Noen måneder seinere hoppet han igjen i en sofa, da var seksten år yngre Holmes gravid.

SOM ETT AV fire søsken levde Tom Cruise de 14 første årene av sitt liv som nomade. Familien flyttet konstant, og da Cruise fylte 15, hadde han vært innom på like mange skoler som han var antall år gammel. Moren skilte seg fra faren da Cruise var elleve, og hun og barna fortsatte nomadelivet. I et intervju med amerikanske Parade Magazine tar filmstjernen bladet fra munnen. Han forteller at faren var manipulerende og voldelig.

-  Jeg tenkte at det var noe galt med ham, og at han ikke var til å stole på. At man måtte være forsiktig, sier han.

Moren giftet seg på ny, og tre år seinere bosatte de seg i New Jersey sammen med morens nye ektemann.

-  Siden jeg vokste opp så mange forskjellige steder, så har jeg fra ung alder vært vant til at folk snakker om meg. Jeg hadde aldri de riktige skoene og klærne. Jeg hadde alltid feil dialekt, har Cruise uttalt.

I LØPET av High School ble Tom interessert i skuespill og droppet drømmen om å bli prest. En drøm han hadde hatt siden han var liten. 18 år gammel sluttet han på skolen og reiste til New York for en mulig skuespillerkarriere. Året etterpå kom debuten, med en liten rolle i Franco Zeffirelli\'s «Endless Love». To år etter gjorde han sin første hovedrolle i ungdomsfilmen «Risky Business».

-  Etter at jeg kom meg gjennom High School tenkte jeg: «Å, jeg er glad jeg har kommet så langt i livet». Så ble jeg 19, og fikk rollen i «Risky Business», og jeg husker jeg tenkte: «Å, så det er dette som er livet - det er faktisk enda større enn jeg hadde trodd».

Siden da har det gått slag i slag for skuespilleren. I dag er han den mannen i verden som innkasserer mest penger for sine rollevalg. Hele 70 millioner dollar tjente han første gang han spilte agent Ethan Hunt i «Mission Impossible». 75 millioner dollar innkasserte han på oppfølgeren. Men Cruise unnskylder seg ikke.

-  Jeg får betalt de millionene fordi noen er villige til å betale det. Jeg er verdt det, og det er prisen de bør betale, sier han til Vanity Fair.

Cruise er også den eneste skuespilleren i verden som har spilt hovedrollen i fem filmer etter hverandre, som alle har spilt inn over 100 millioner dollar i USA. Alt i alt har mannen alene spilt inn over ni milliarder kroner på sine filmer. Men med penger kommer makt, og med makt kommer ryktene.

TIL TROSS FOR både ett og to giftemål er et av de ryktene som har versert lengst, at Tom Cruise er homofil. Han giftet seg med skuespiller Mimi Rogers i 1987, men skilte seg i 1990 da han traff langbente Nicole Kidman i filmen «Days of Thunder». Kidman og Cruise giftet seg samme år og har adoptert to barn sammen. Paret skilte seg i 2001, etter ni år, elleve måneder og tjuesju dager ba Tom Cruise om skilsmisse. Hadde han ventet i tre dager til, ville det kostet ham 1,3 milliarder kroner. Da ville nemlig paret vært gift i ti år, og etter californisk rettspraksis vil da en fraskilt hustru ha krav på underholdsbidrag på livstid.

Senere samme år ble Cruise sammen med Penélope Cruz, som han spilte mot i fremtidsthrilleren «Vanilla Sky». Forholdet med Penélope varte ikke særlig lenge. I 2005 forlover Cruise seg med den 16 år yngre skuespilleren Katie Holmes. Året etter, for bare to uker siden, blir de foreldre.

Damemagnet til tross, homoryktene har vedvart, og Cruise har flere søksmål mot ryktesprederne bak seg.

Den siste tida er det likevel Toms religøse overbevisning og samvær med Katie Holmes som har gitt ham mest spalteplass.

SCIENTOLOGKIRKEN har nærmest blitt synonymt med Tom Cruise de siste åra. Scientologi er en religiøs filosofi som blant annet består av en rekke selvhjelpsformularer som frigjør scientologene fra alt ondt som hadde skjedd i livet deres. De tror heller ikke på medisin, men på åndelig og sjelelig sunnhet. En kult, sier mange.

-  Det er nok misforstått av noen mennesker. Men hvis du ser på scientologi, så vil du se at det er en raskt voksende religion. Den hjelper så mange mennesker. Jeg vet det, for jeg bruker den selv, og jeg er en scientolog. Og det er ekstraordinært, uttaler Cruise.

Som ifølge New York Post har stoppet reprisen av en «South Park»-episode der det ble spøkt med scientologi. Da skuespilleren fikk vite at Comedy Channel skulle vise episoden i reprise, tok han affære. Han kontaktet eieren av Comedy Channel, Viacom, som også eier filmselskapet som produserer hans nye film, «Mission Impossible 3». Cruise truet med å droppe alle PR-aktiviteter for filmen dersom ikke sendingen ble stoppet, og fikk viljen sin igjennom.

Cruise har også fått mye pepper for at han har dratt Holmes inn i scientologkirken, og at hun måtte gå igjennom en stille fødsel, en fødsel der det ikke var lov å skrike. I forkant av fødselen skrev mannebladet GQ at Tom Cruise mente det ville være bra om han spiste morkaken etter at Katie hadde født barnet. Saken ble plukket opp av aviser over hele verden, og førte til en storm mot skuespilleren, som i ettertid har prøvd å berolige folk ved å si at det hele var en spøk. Mange ble likevel opprørt av kommentaren, og har hevdet at karrieren hans er over.

CRUISE HAR fortsatt å oppføre seg som en hormonfull tenåring, og i tillegg preker han scientologkirkens sak hver gang han får mulighet. Plutselig har han gått fra å være en av de mest ettertraktede og likte stjernene, til å bli det motsatte. Det anerkjente filmmagasinet Empire Magazine, som før har utropt Cruise til planetens mest sexy og største stjerne både en og to ganger, gav ham nylig tittelen planetens mest irriterende filmstjerne. 10 000 lesere sto bak avgjørelsen.

Men når det kommer til filmer, har Cruise alltid hatt kontroll, og hans nyeste og kinoaktuelle film, «Mission Impossible 3» blir regnet som en av årets virkelige storfilmer. I regissørstolen sitter mannen bak den enormt populære tv-serien «Lost». Som motspiller har han fått med seg Oscarvinneren Phillip Seymore Hoffman, og bak filmens tittelspor står ingen ringere enn Kanye West. «Mission Impossible 3» antas å være filmen som spiller inn mest penger i år. Skulle det være det minste tvil hvorfor, spør hovedpersonen sjøl.

-  Dette er den beste av de tre filmene, den er mye mer følelsesladet, uttalte Cruise nylig til Empire.

-  Dette er en virkelig god film.

Kilder: Empire Magazine, Sundayherald.com,

Vanity Fair, IMDB.com, NBC.com

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media