ANGRER: Brandon Bryant er en tidligere dronepilot. Han har sett kvinner og barn dø i løpet av de over 6000 timene han satt med en joystick bak monitoren i en liten container et sted i USA. foto: Lido Vizzutti / TT / NTB Scanpxi
ANGRER: Brandon Bryant er en tidligere dronepilot. Han har sett kvinner og barn dø i løpet av de over 6000 timene han satt med en joystick bak monitoren i en liten container et sted i USA. foto: Lido Vizzutti / TT / NTB ScanpxiVis mer

Da Brandon fikk diplom for å ha vært med på å drepe 1625 mennesker ville han bare sette en kule i hodet

Regissør Tonje Hessen Schei har brukt fire år på å komme på innsida av CIAs hemmelige dronekrig i Pakistan. Hun er mer skremt enn noen gang.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[teaser]Mot slutten av den premiereklare norske dokumentaren «Drone», ser du en håndfull guttunger på åtte-ni år utenfor noen medtatte hus i en landsby i regionen Waziristan i Pakistan. De har hver sin lille hjemmespikkede sprettert, plukker opp småstein fra bakken, lener seg bakover og trekker strikken så langt de små armene makter.

De sikter rett opp i lufta, slipper taket og lar de små prosjektilene fly mot et mål de aldri noen gang kommer til å treffe.

Høyt der oppe over dem, men likevel så lavt at de kan se omrisset av vinger og høre den høyfrekvente motorlyden, svever en drone, et ubemannet fly, av typen MQ-1 Predator. 

Den er styrt fra andre siden av jordkloden, fra en mørk bunker i USA der monitorene som viser levende bilder fra den Taliban-befengte provinsen er den eneste lyskilden. Dronen bærer på to AMG-114 Hellfire-missiler, opprinnelig utviklet for å sprenge i stykker stridsvogner.I Waziristan, men også i Afghanistan, Jemen og Somalia sprenger de også i stykker folk. Terroristledere og mistenkte terrorister, «Al-Qaida and associated forces». Men også, slik det alltid er i krig, rammes sivile, kvinner og barn.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn